Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

stranski učinki BH?

Default avatar
Veseli me, da je odprt nov forum o bioidentičnih hormonih in da bomo ženske lahko dobile strokovne odgovore. Prav na forumu klimakterij sem izvedela za BH in dr. Toljanovo. Ker imam veliko težav z meno, sem se tudi prijavila na pregled, na katerega zelo težko čakam že pol leta. In takoj po novem letu bo le prišel ta dan.

Pred dnevi sem bila na zdravniškem pregledu pri moji osebni zdravnici. Omenila sem ji vse moje težave - boleči sklepi, povečana teža, nespečnost, vročinske valove itd. in predlagala mi je hormonsko zdravljenje. Povedala sem ji, da sem se odločila za BH, nakar je pričela s kritiko na račun tega. Ker sva pred tem govorili, da imajo sintetični hormoni veliko stranskih učinkov in da se po končanem jemanju vse težave ponovijo ali še povečajo v primerjavi s sedanjim stanjem, je rekla, da je enako z BH. Poleg tega pa ni nobene znanstvene podlage, da bi BH res bili učinkoviti ali bolj primerni od sintetičnih. Vse skupaj je ocenila kot način služenja denarja z novodobnimi metodami. Skratka, bila je precej nestrpna.

Seveda sem svojo odločitev za BH zagovarjala, je pa v meni zbudila nekaj dvoma. Prosim vas za kakršnokoli mnenje.
Default avatar
Spoštovani!
Strinjam se z vašo zdravnico, da je terapija z BH terapija, ki zahteva zdravniški nadzor, kot vsaka druga farmakoterapija. Glede na to, da je farmacevtska industrija ena od najbogatejših panog na svetu, bi težko rekla, da gre pri BH samo za zaslužke. Terapija z BH je namenjena uporabnicam in ne zaslužkom.

Replika človeških hormonov, je zagotovo bolj primerna od hormonov pridobljenih iz urina brejih kobil. Estrogeni, ki so sestavina hormonske nadomestne terapije za menopavzo so konjski!

Če zdravniki priznamo, da hormoni so terapija za simptome menopavze, bomo morali priznati, da so tudi BH terapija. Kakšna študija je potrebna, da priznamo, da je človeški hormon ža ženske primernejši od konjskega ali pa, da je progesteron primernejši od kemičnih približkov, gestagenov in progestagenov.

Hormoni imajo dramatičen učinek pri simptomih povzročenih s hormonskim neravnovesjem.
Ne trdim pa, da so hormoni kozmetični pripomočki. So zdravilo, ki potrebuje skrbno diagnozo, spremljanje terapije in redne evaluacije učinkov, če želimo, da nimajo stranskih učinkov.

Prav zato, ker je terapija zasnovana individualno, je potrebno sodelovanje uporabnice in strokovnjakov iz tega področja. Ne mislim samo na zdravnika, pač pa tudi odgovornega farmacevta, ki jamči za kakovost in vsebnost BH.

Menim, da vam bo terapija z BH lepo ublažila vaše simptome. Pri pravilno vodeni terapiji, boste imeli dosti več koristi, kot je stranskih učinkov.

Z veseljem sem vam na voljo za konkretna vprašanja. Lep pozdrav, sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Zdravo vsem...vprašanje : Kaj pomeni jemanje BH med nosečnostjo?
Kako to vpliva na plod? Hvala za odgovor in Lp!
Default avatar
Pozdravljeni!
V nosečnosti so indikacije za jemanje BH strogo indicirane in omejene. Seveda je naš glavni namen pomagati plodu, ne škodovati! Da bi preprečili prezgodnji porod in možne posledice na zdravje novorojenčka, ki je povezano s prezgodnjim porodom, predpisujemo BH progesteron.
Utrogestan dobijo nosečnice pod zdravniškim nadzorom v bolnišnici.

Nosečnice dobivajo terapijo s hormoni za zdravljenje konkretnih bolezni (npr. inzulin pri sladkorni bolezni, ščitnične hormone pri boleznih ščitnice). Vsa terapija je namenjena samo enemu skupnemu namenu, da bi zdrava nosečnica rodila zdravega otroka.

Nikakor in nikoli, pa ne sme nosečnica sama, brez kontrole lečečega ginekologa jemati kakršnekoli hormonske terapije!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovana dr. Senčar!

Stara sem 45 let in že 5 let imam zelo neredno menstruacijo, tudi ovulacijo samo občasno in slabo opazno, s čimer sem se težko sprijaznila. Po zadnjem ginekološkem pregledu je zdravnica ugotovila, da ni posebnosti, razen manjše ciste na jajčniku, ki naj bi po desetdnevni uporabi tablet Primolut Nor izginila. 14 dni po prenehanju jemanja tablet se je pojavila menstruacija, čez en mesec še ena šibka.

Zanimalo me je, če sem že v začetku mene in zdravnica mi je predlagala, da si dam pregledati hormone. Ostalih znakov ( potenja,) nimam, tudi počutim se dobro, imam pa od prenehanja rednih menstruacij težave z oslabelimi lasmi, povišanim holesterolom, obolenji mišic na določenem predelu telesa ter mravljinčenjem v predelu kože.

Vrednosti hormonov ( po enomesečnem prenehanju jemanja tablet Primolut - 20. dan po menstruaciji) so bile naslednje:

FSH - 2,87 mlU/ml ESTRADIOL - 153,9 pg/ml PROGESTERON - 0,513 ng/ml
TESTOSTERON - 0, 304 ng/ml LH - 9, 18 mlU/ml PROLAKTIN - 20, 44 ng/ml

Po tem, ko vse več berem o bioidentičnih hormonih, ugotavljam, da vseh težav ne odpravljajo. Najbrž mi menstruacije ne morejo urediti, za ostale težave pa tudi razmišljam, da so mogoče bolj posledica nepravilne prehrane in drugih dejavnikov. Skoraj povsod je namreč govora o najbolj značilnih znakih klimakterija ter kako jih z BIH omiliti, moje težave pa se mi zdijo precej splošne.

Omenili ste že, da težko rečete brez pregleda, če je za določeno osebo dodajanje nekega hormona primerno, a vseeno vas prosim za mnenje glede mojih rezultatov ( pravite sicer tudi, da FSH ni merjen na pravi dan). Zanima me, ali sem glede na rezultate že v začetku mene in ali bi mi predlagali dodajanje kakšnega hormona. V kratkem imam sicer posvet tudi pri dr. Flis.

Najlepša hvala za odgovor.

Lana
Default avatar
Pozdravljeni Lana!
Če nimate težav, ki bi jih opredelili kot zelo moteče (menite, da bi že s primerno prehrano in počitkom izginile), je res popolnoma vseeno kaj kažejo laboratorijski izvidi. Zdravniki ne zdravimo laboratorijskih izvidov, ampak ljudi.
Ni potrebno jemati hormonov, ne BH, srečni ste lahko, če nimate večjih težav.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni.


Jaz pa bi imela eno drugo vprašanje.Katere okužbe/VIRUSI,BAKTERIJE,GLIVE/ in posledično ustvarjena
protitelesa, okvarijo žleze z notranjim izločanjem,da te ne izdelujejo
več normalno količino hormonov? Posledica so najrazličnejši siptomi in bolezni.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni!
Vprašanje je tako splošno, da lahko odgovorim le zelo na splošno. Vse okužbe imajo lahko daljnosežne posledice. Kaj lahko patogeni organizmi naredijo v telesu, je odvisno od virulence mikroorganizma (njegove agresivnosti), obrambne moči gostitelja (našega imunskega sistema ali obrambe). Lahko bolezen nastopi neposredno zaradi okužbe ali pa kot posledica nepravilno usmerjene obrambe. Kateri organ bo bolj ogrožen lahko ali pa tudi ne predvidimo v naprej, s pomočjo verjetnosti.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovani,

zasledila sem, da lahko terapija z BH pomaga tudi pri diagnozi ADHD. Kakšno je vaše mnenje?

Hvala in lep pozdrav,
Default avatar
Pozdravljeni!
Lepo bi bilo verjeti, da je za ADHD zdravilo progesteron. Menim, da je več mehanizmov nastanka ADHD in zato tudi ni čarobne in enostranske terapije. Zaenkrat v praksi nimam tako pozitivne povratne informacije, da bi vam z veseljem potrdila to tezo. Zagotovo pa v mnogih primerih ADHD gre tudi za hormonsko neravnovesje.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič