Starševski čvek

Luskavica, ozdravljiva ali ne

Default avatar
Prosim za nasvet. Kako si pomagate pri luskavici in seveda, če je ozdravljiva.
Default avatar
vilid je napisal/a:
Popolnoma ozdravljiva ni.
Da se pa precej omiliti simptome.

Moja je zmerna, omejena zaenkrat na dve lisi kože, od koder ne izgine.
Jo lahko omejim, dokler zvesto mažem, pomaga tudi sonce poleti, veliko (pri meni)
vpliva tudi stres ...vsaj toliko opažam, da kar sama izgine, kadar imam stress-free obdobja.

So pa oblike luskavice različne, zato ti konkretnih arcnij ne morem priporočati - vsak si
pač najde tako, ki pomaga. Meni ista krema recimo ne pomaga na dalše obdobje, pomagam
si tako, da menjam dve različni, je veliko bolje, kot ena sama.
Default avatar
vilid je napisal/a:
Ali ti je zdravnik postavil diagnozo in že prejemaš kakšna zdravila?

Največkrat predpišejo kakšno kortikosteroidno mazilo, ki pa ima po daljši uporabi neželene učinke (predvsem tanjšanje kože).

Kako pa si lahko sama pomagaš ... Kot je že predhodnica rekla sonce, morska voda, nekaterim tudi izredno pomaga ribje olje ali omega 3 kapsule, ki delujejo protivnetno. Potem mazila in preprati s sečnino so tudi učinkoviti pri luskasti koži. Odvisno od posameznika, ampak z omega 3 ne moreš zgrešiti, ker imajo tudi pozitiven vpliv na krvožilje.
Default avatar
So vrste luskavice, ki so pridobljene in so psihičnega izvora ali pa take, ki izbruhnejo le občasno ( npr., Psoriasis guttata ali erupcijska luskavica). Se pojavijo simptomi ,ko je oseba pod stresom, ko uživa določeno hrano, ki lahko sproži reakcijo in potem spet izginejo, ko stres mine... Drugače pa je luskavica dedna bolezen, se prenaša iz roda v rod...

Zdravila, ki bi ozdravila luskavico, še ni. Uspešno pa simptome omilijo kortikosteroidi, bodisi v obliki mazil/krem/emulzij, ali infuzij ali pa oralne terapije (tablete).
Default avatar
še ne je napisal/a:
nič ni dedna, kaj blebataš.
Default avatar
EQ je napisal/a:
http://www.psorinfo.si/Vzroki-obolenja- ... px?ID=3739
Številne študije kažejo na to, da je v 30 – 50% primerov, ko nekdo zboli za luskavico, to obolenje že v družini.

Raziskave na monozigotskih (enojajčnih) dvojčkih so pokazale, da v 70% primerov oba dvojčka trpita za luskavico (1). Če bi bila vzrok za luskavico le dednost, bi to veljalo v 100%. Te ugotovitve torej kažejo na to, da je luskavica odvisna tudi od drugih dejavnikov.


Vzrok za luskavico ni znan. Pri nekaterih bolnikih se kaže družinska nagnjenost.(vir: Vizita.si)

Torej le minimalno blebetanje, saj je dednost eden izmed vzrokov za luskavico. Blebetanje je, če ta vzrok označiš za blebetanje.
Default avatar
V naši familiji je v rodu. Teta jo je dobila po porodu in se je ni nikoli znebila.
Bratranec jo je dobil v mladosti in ima kar močno obliko.
Moja mama pa jo ima na lasiču. Ima izredno milo obliko in pride na plano kadar je v hudem stresu.
Torej trije v dokalj veliki familiji. Ali je v genih ali ne presodite sami.
Default avatar
Kadar ne poznamo pravega odgovora, nam vedno pride prav kakšen izgovor. Tako je tudi pri luskavici oziroma psoriazi. Ker ne poznajo pravega vzroka ( kot za večino bolezni ), je dednost odličen izgovor za nevednost, pa še noben ti naj nebi mogel oporekati. Če se bolezen prenaša iz roda v rod preko genoma, potem se te bolezni ne da pozdraviti. Ker pa poznam kar nekaj primerov ozdravitve luskavice, lahko zaključim, da se ne prenaša preko gena. V omenjeni situaciji se prenaša iz roda v rod MISELNI vzorec naših staršev in tu je za iskati prave razloge. Luskavica je ozdravljiva!
Default avatar
Jaz sem jo dobila pri 21 letih. Imam dokaj redko obliko. V družini je ni. Vsaj pri še živečih sorodnikih ne. Zdaj že lezem proti 40tim letom in še vedno nisem ugotovila in dognala kaj je tisto kar jo spravi na površje. Jaz imam boljša in slabša obdobja in obdobja, ko se popolnoma potuhe. Zdaj že četrto leto ni duha in sluha o njej (trkam na les). Edino, kar vem, da je prvi izbruh bil po zares veliki življenjski preizkušnji, ko sem se komaj pobrala in spravila v red. Potem pa nobenega pravila več. So bili mirni, idilični trenutki in vzponi v mojem življenu pa je butnala ven. Pa so bila psihično naporna obdobja in padci pa je ni bilo. V eni nosečnosti je bila prisotna od začetka do konca. Pri drugi nosečnosti koža lepa kot nikoli prej. Pri tretji nosečnosti kakšen flekec, komaj opazen in to za kakšen teden. Trudim se zdravo živeti, pri prehrani sem zelo radikalna, prav tako pri pijači, športam, veliko sem na zraku.... Redno hodim na morje, prav tako v Moravce in Lendvo (meni osebno parafinska voda v lendavi najbolj pomaga). A kot rečemo kljub nespremenjenem življenjskem vzorcu ni pravila kdaj pride in odide. Na žalost ni ozdravljiva. Kot rečeno pa se jo da omiliti.
Default avatar
kajpak je napisal/a:
Za "ni dedno": po tvoje ima luskavico (ki si jo ne zna ozdraviti) le teta, ostali pa si samo domišljajo, da jo imajo. Prenašajo miselni vzorec, ki se kaže kot luskavični plaki. Fajn, fajn, kaj bomo novega še tu izvedeli!
Default avatar
blebetEQ je napisal/a:
kaj si njena odvetnica ali si se pod drugim nickom postavila zase??
če bi prebrala njen post, je v njem poudarila, da je luskavica dedna in se prenaša iz roda v rod. v naši družini ima samo ena oseba luskavico, noben rod prej in noben rod kasneje, zato je njeno pisanje navadno blebetanje.
Default avatar
Jaz sem jo "dobila" v 1. razredu OŠ in se z njo borila do približno 25. leta. Takrat sem se nekaj mesecev mazala z aloa vera gelom in je izginila. Sedaj občasno nastane kakšen flekec na lasišču, predvsem kadar menjam šampon.

Lp, N
Default avatar
gratis je napisal/a:
Jo ima še kdo drug v sorodstvu?
Default avatar
luskavica je dedno pogojena.......moja babica jo je imela (zdravili so jo z malimi odmerki arzenika- v času pred WWII)izgledala je kot rahlo lišajasta koža, ki se je luščila......kasneje se je pojavila pri mojem očetu- verjetno stresno pogojena na vseh sklepih: kolena, komolci, členki na prstih rok....pojavila se je tudi pri moejm stricu in sicer v drugi obliki- v sklepih...posledica invalidska upokojitev.....opazujem pri svojem bratu in sestrah......jaz in brat imava obadva težave s kožo.....kakršnakoli poškodba kože se celi par mesecev in brazgotina se že ob močnejšem drgnjenju z brisačo po par mesecih odbpre dokler je brazgotina temneje obarvana obstaja šansa, da se bo odprla (gre pa predsvsem za brazgotine po aknah ali mozoljčkih, po vseh delih telesa, ki so pač globje, praskice in ostale npr ureznine se celijo normalno ........ostali imajo kožo BP....


še zmeraj pa velja za najboljše zdravilo sonce in morska voda ter čim manj stresa.....
WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.
Default avatar
Ne bom tukaj opisovala kdaj sem jo dobila luskavico, povem le, da mi ni nič pomagalo od krem. Vedno znova se mi je ponavljala.
Luskavica je zelo pogojena s tem kako se prehranjuješ. To sem prebrala iz ene študije (v ameriki) raziskovalcev, ki so raziskovali vpliv prehrane na luskavico. Odkar se prehranjujem na sledeči način, mi je dobesedno izginila, pa sem jo imela deset let: Nobenega alkohola-nikoli, olje le olivno-hladno stiskano, veliko zelenjave, sadja-ne citrusov, obvezna ukinitev sladkorja povsod, nobene živalske maščobe (meso na splošno ni priporočljivo), moka polnozrnata, ne bela...... Skratka vegetarijanska hrana.
Lep pozdrav
Default avatar
Pa še to. Preden so začeli fleki izginjat, je trajalo cele 4 mesece od začetka te diete. Tako, da rezultatov ni za pričakovati čez noč. Sem pa naredila kasneje tudi preiskus pri sebi, ko sem en teden jedla sladko hrano in se mi je luskavica povrnila. Sladkor je res slab za luskavico!
lp
Default avatar
a mlečnih izdelkov tudi nisi jedla?