Forum.Over.Net

Starševski čvek

anoreksija

Default avatar

zgrožena...dalo misliti

Danes pri kosilu:

Moja 7- letna hči. Zelo rada je pašto. Nikoli problemov, ma nikoli. Danes se nekam kuja. Vprašam kaj ti je. Izjavi: "ne bom pojedla toliko, ker nočem biti debela." kajjjjjjjjjjjjjjj????
Vprašam:" kje si to slišala, da če boš jedla boš debela?"
Odgovori, da tovarišica v šoli je rekla, da če se bašejo s hrano bodo postali debeli.


Povem naj, da je moja hči in vsi otroci v razredu pravi suhci.


Kam pelje vse to ????????? Kako naj se soočim s tovarišico, ker to se mi zdi malo pretirano.?

p.s. kuham dobro.
Default avatar

EM

Jaz bi sla takoj naslednjic do tovarisice in ji povedala malo o debelosti in malo o anoreksiji... pa se kaksno knjigo o otrocih bi ji vrgla pred nos.... :/ ze tako je prevec anoreksije in podobnih bolezni :(
Default avatar

Robi...

Izjava učiteljice ni pretirana, ampak tvoj odziv.

Kdor se baše, postanem debel. Če bi namesto paničarjenja otroku razložila kaj je basanje in od česa se človek zredi, bi to bilo bolje, kot pa, da zaradi pretirane odzivnosti otrok dobi odpor do hrane.
Default avatar

EM

Vseeno ne bi smela vzgojiteljica tega rect. Otroci vzamejo to po svoje. In ker so vzgojiteljice "pametne", jim vrjamejo. Lahko bi rekla, naj jedo pocasi, ker je bolj zdravo.
Default avatar

poipoi

In zakaj otroci ne bi verjeli učiteljici. popolnoma res je, da če se s hrano bašemo, smo debeli. Mama pa lahko otroku razloži, da zmerno hranjenje ni basanje.
Default avatar

pemina

Em, malo mi je čudno, da danes 7-letni otrok reče učiteljici tovarišica :) Ali je zgodba izmišljena ali pa si pač ti malo pomešala, pa je res le naključje :)

Anoreksija je tudi neprimeren naslov te teme, madona kako si iz manjše porcije prešla kar na anoreksijo.

Poleg tega, ne sooči se z učiteljico, temveč s svojo hčerjo v prvi vrsti, ki je očitno neka navodila o zdravem prehranjevanju narobe razumela. Dvomim, da je učiteljica to rekla na takšen način, lahko pa se pogovorite vsi trije na čisto normalnem in kulturnem nivoju.

Sicer pa za danes prav primerna tema in te dni, ko se nekateri dobesedno prenažirate, potem pa delate gužvo prva dva meseca po novem letu na skupinskih in fitnes vadbah. Tam nekje marca vas mine in je spet mir hehehehe ;))))))
Default avatar

ti si pa patron

pemina je napisal/a:

O.k: tovarišica je stara fraza. Učiteljica nova.
Kaj znaš ti malo bistvo povleči iz napisanega ali ne!??
Kaj se spotikaš v nepomembne fraze. Če nimaš argumenta prosim beri drugo!!
Vedno več je takšnih, ki se sploh ne držijo tematike, ampak gledajo slovnične napake, komentirajo v prazno itd...............dejte prenehat, ker ste res neznosni,
Ne vem, ali tudi v družbi, ko govorite o lepem vremenu vi začnete govoriti o tem kako so klobase dobre.???
Default avatar

Robi...

EM je napisal/a:
Zakaj pa ne, če pa je res ?
Od ene izjave neke učiteljice pa še nihče ni postal anoreksičen. Ampak zaradi slabih družinskih odnosov in slabe samopodobe. Prelagati krivdo na učiteljico, pa je neodgovorno.
Verjetno ta pretiran odziv le izraža nerazčiščene zadeve in avtoričin strah, da otrok ne bo hotel jesti vsega, kar ji mama skuha.
Saj pravi, da dobro kuha in pričakuje, da bo otrok imel rad njeno hrano. Njena merila o debelosti pa dopuščajo par kil preveč.
Default avatar

pemina

ti si pa patron je napisal/a:
Em, tričetrt mojega sestavka je nasvet in naslanjanje na bistvo vsebine teme. Kaj je zdaj problem? :) Kaj pa si ti pametnega svetovala? Če pa si avtorica, kaj si pametnega svetovala svoji hčerki ali si mogla vse to samo na MON objavit, da se tolažiš da je tvojih par kg ok ali pa morda, da malo popljuvaš učitelje itd.? :)
Default avatar

EM

Ocitno imamo drugacne poglede na uciteljicine izjave. Taksne in drugacne. Te izjave, ki jo je navedla avtorica, ne podpiram. Se da na veliko lepsi nacin pojasnit, kako se je. Jaz pac tega ne sprejemam, se mi zdi, da se uciteljice cisto prevec vtikujejo v osebne zadeve.
Default avatar

zgrožena...dalo misliti

Vidim, da večina ni sprejela sporočilo, ki sem ga hotela deliti z vami.
Ne gre mi v glavo, da lahko učiteljica (popoldansko varstvo) reče kaj takšnega, glede na to , da so danes teme anoreksija na dnevnem redu. MENIM, DA BI NEKDO, KI IMA OTROKE V VARSTVU IN VZGOJI MORAL MALO DRUGAČE POVEDATI OTROKOM, KAKO SE PRAVILNO JE' in zakaj je pomembno pravilno jesti. Ne pa z izjavami , kot sem jih napisala.

Poudarim še to, da to ni bilo namenjeno mojemu otroku ampak nekomu drugemu. Moja itak je' počasi, da mi gre včasih že ..... ( tisti, ki hoče salbo razumeti, bo pač).

Če ne razumete, da me je šokirala izjava, da ne bo jedla, ker noče biti debela. Ponavljam ima 7 let.
Tovarišica je rekla, da se od hrane zredimo.

Naslov sem pa dala anoreksija zato, ker se sprašujem, da nas poleg reklam z lepimi telesi, manekenstvo, pevke, igralke itd...še v drugem razredu "posiljujejo" z debelostjo.

Sem že povedala v razredu ni enega s prekomerno težo. niti enega.

Menim, da bi morala učiteljica (tistega, ki toliko moti se popravljam) vseeno malo drugače razložiti zadevo.

To je vse...
Default avatar

nepovezava

zgrožena...dalo misliti je napisal/a:
ja, kar zamislite si, da je več kot 20 % otrok predebelih in so stari manj kot 10 let. ja, in ti otroci, ki niso zdravstveno pogojeni zaradi debelosti se pač bašejo. in so zato debeli. in pri takšnem rezultatu dvomim, da lepa beseda zaleže, zakaj je preveč hrane škodljivo - ali po domače, basanje, prenažiranje. in podatki so zaskrbljujoči.

tud meni je vse skupaj smešno v povezavi izjave anoreksičnosti in pripisa dobre kuhe. sem razumela, da je tema o besedi basanje in socialistični tovršici.
Default avatar

debelost je problem

Ti bom povedala, zakaj. Ker je incidenca anoreksije le 9,5 otroka na 100.000 otrok (za starost 12-13, za starost 8-9 pa okoli 1,2 otroka na 100.000).
Prevalenca čezmerne prehranjenosti med petletnimi otroki je 18,4% pri dečkih in 20,9% pri deklicah, 9,0% dečkov in 7,9% deklic pa izpolnjuje merila za debelost. Med mladostniki in mladostnicami je 17,1% fantov in 15,4% deklet čezmerno prehranjenih ter 6,2% fantov in 3,8% deklet debelih. Rezultati kažejo, da je prevalenca debelosti v Sloveniji podobna kot v drugih razvitih evropskih državah.
Kar jasno sporoča, da je problem otrok debelost in ne anoreksija. In zato je opozarjanje na mestu.
Default avatar

mal čudaško

Očitno moraš malo bolj razložiti določene pojme svoji deklici.Očitno da je bolj med naivnimi dekleti, ki verjamejo vse kar se jim pove, kjerkoli, zato pazi na to svojo deklico. Glede na tvojo reakcijo, bi rekla, da pri tebi ne bo imela veliko podpore, ampak boš ti raje zagnala cel halo, ker tvoja hči ni pojedla krožnik pašte. MOgoče kuhaš zanič, in otroci te starosti se znajo krasno zlagati, predvsem če to vidijo in slišijo v svojem okolju, predvsem domačem.

Jaz pa ne verjamem, da so čisto vsi suhci v razredu tvoje deklice, saj ga ne poznam razreda v katerem ne bi bil vsaj 1 učenec kako že temu rečejo 'čezmerno hranjen'.

Moja hči je bila v OŠ v popolnoma povprečnem razredu, med 18 otroci so bili eni 3 fantje mal buckasti, 1 debel, med puncami pa ene 4 bucke. Tko da...sedaj na gimnaziji jih je cca 30, in jih je tudi ene 7,8 buck in buckitov.

Ne delaj tragedije iz enega stavka, navsezadnje je lahko pupa v svoji sobi žvečla miklavževobožičkove dobrote in enostavno ni bila lačna v točno določeni uri, ko je madam mama blagovolila zahtevati pojesti cel krožnik pašte. Preprosto.

In kakšne veze ima en preskočen kosil z anoreksijo? Mar ko pade 1 kaplja dežja, že vlečeš čoln, reševalni jopič in zlagaš vse stvari iz pritličja v 1 nadstropje, ker bo itak da poplava?
Default avatar

NAJ ODGOVARJAJO SAMO STARŠI

mal čudaško je napisal/a:
ZELO PAMETNI "STARŠI" (((((((BODOČI)))))))))))
DEJ HODI MALO RIBARIT PA BO O.K..

UPAM , DA BOŠ UJEL PAŠTAŠUTO.

ZDEJ PA JE JOTTTAAAA, NA JEDILNIKU.
Default avatar

pemina

Ljuba duša, en nasvet nekoga, ki je prebolel, preživel, kakorkoli, motnje hranjenja. Motnje hranjenja, naj bo to anoreksija, bulimija ali kompulzivno prenajedanje se ne rodi, na podlagi ene izjave učiteljice, temveč zaradi čustvene in duševne motnje, ki se razvija z leti (nizka samopodoba, čustvena in duševna stiska itd.). Če boš ti opravila svojo nalogo, glede poučevanja o zdravi prehrani ter primerni vzgoji, se nimaš kaj bati, da bo prešla eno ali drugo mejo.

Se pa strinjam, da je debelost veliko večji problem, kot anoreksija trenutno. Je pa tudi anoreksija en velik problem, imaš prav. V revijah se že nekaj časa trudijo, da niso več v modi kosti, temveč normalno izpopolnjene ženske. Ampak, normalno izpopolnjena ženska tudi ni špeh okoli trebuha, s tem mislim, da niso samo kosti. Prav je, da se otroke uči o zdravem prehranjevanju, da se daje poudarek na raznoliki uravnoteženi prehrani ter da se je, ko so otroci lačni in ne iz navade, da se jih pouči o gibanju, vpisuje v športe... Jaz opažam zelo veliko deklic predebelih, potem pa jim še starši navlečejo krilca in ozke majčke, da se ja vidi trebušček, ki sili ven... in tako nastanejo motnje hranjenja, ko se potem začnejo izzivanja, čustvene stiske... Veliko staršem se zdi smešno, luštno, prikupno malo špeheca, ampak ljube duše ni niti malo prikupno, za nasmehom te deklice se skriva marsikaj, prav tako ni prikupen špehec na mamici, pa če se še tako tolažite, da malo more bit, da imajo moški kaj za prijet. To je vse pesek v oči in slaba tolažba, ki jo verjetno vidijo tudi otroci.

Neprimerne vzorce hranjenja in gibanja otroci poberejo doma, vi ste jim vzor, najmanj učiteljice.Vi vzgajate otroke, ne učiteljice, vi lahko vplivate na otrokove motnje, ene ali druge, vi opravite svojo nalogo, pa se nimate kaj bati.
Default avatar

pa to ni res....drugega je najlažje pjuvati

zakaj pride do anoreksije????????????????????


Naj se najde pameten in to razloži:

Pa ne klampat preveč o družinskih razmerah in to..... konkretno...povejte?????

Vsi bomo rekli ja...otroka je treba naučiti in podučiti in še ne vem kaj...

itd...


No brezmadežni oglasite se????

P;S: če se vajim otrokom zgodi "krivica" ste pa prvi, ki tečete v vrtec in šolo . ali se motim???
Default avatar

pemina

pa to ni res....drugega je najlažje pjuvati je napisal/a:
To je isto, kot če bi vprašala, moj otrok je trenutno star 7 let, kako konkretno mi boste svetovali naj v naslednjih 10-ih letih ravnam, učim, vzgajam, da ne bo postal narkoman...
Default avatar

zgrožena...dalo misliti

Neprimerne vzorce hranjenja in gibanja otroci poberejo doma, vi ste jim vzor, najmanj učiteljice.Vi vzgajate otroke, ne učiteljice, vi lahko vplivate na otrokove motnje, ene ali druge, vi opravite svojo nalogo, pa se nimate kaj bati.[/quote]Oprosti ampak mislim da si v veliki zmoti....zeloooo veliki zmoti!!!!!!!

zastonj psihologe ne rabim.

(p.s. otroci v šoli in vrtcu preživijo 8 so 9 ur na dan- amlo premisli....24-8='''''????
prespimo 8 ur_____ to je to...) . Učitelji imajo veliko vlogo danes. Ni tako kot enkrat, ko nonoce čuvale itd..........
Default avatar

pemina

zgrožena...dalo misliti je napisal/a:


Oprosti ampak mislim da si v veliki zmoti....zeloooo veliki zmoti!!!!!!!

zastonj psihologe ne rabim.

(p.s. otroci v šoli in vrtcu preživijo 8 so 9 ur na dan- amlo premisli....24-8='''''????
prespimo 8 ur_____ to je to...) . Učitelji imajo veliko vlogo danes. Ni tako kot enkrat, ko nonoce čuvale itd..........[/quote]

Ja, samo ne prehranjevanja in gibanja. Jaz ne vidim učiteljic v nedeljo v McDonalcu z otroci, medtem ko so poleti ob nedeljah vrti v meku polni, da poka . Marsikateri otrok se zmrduje nad polnozrnatim kruhom, ki ga v šoli prvič vidi, da ne omenjam druge zdrave prehrane... Marsikateri otrok se zmrduje nad zajtrkom, če ni v njem kup cukra (nutela, kosmiči) ali soli (hrenovke, paštete)... da ne omenjam kolikokrat tu pišete, da otroci za nagrade dobivajo sladkarije, mcdonalds hamburgerje, potem pa se čudite nad motnjami hranjenja, če otroci pobirajo napačne vzorce kaj sploh hrana je v našem življenju. Hrana ni nagrada, okoli hrane se življenje naj ne bi vrtelo, je samo naš "bencin", da funkcioniramo ter dobimo vsa potrebna hranila.Vsak praznik je povezan s prepolno mizo in prenajedanjem, obroki so polni dodatkov, ki izboljšujejo okus in dvigujejo apetit, odvisnost... Saj ne rečem, tudi moj otrok vse to poje, ampak odkar sem dala skozi v življenju to kar sem dala, ga skušam učiti normalnega odnosa do hrane in da praznik ne pomeni samo prenajedanje, ampak da smo tudi doma, da uživava, greva ven, sva skupaj, se smejiva, pogledava kakšen film in sva cel dan dejansko brez urnika. To je to. jaz sem bila zasvojena hrano in sem se kompulzivno prenajedala. Vse to je izhajalo iz mojih čustvenih, duševnih stisk, ker sem hrano povezovala s tem, da sem se vsaj nekaj časa počutila srečno itd. Mah, dolge so te štorije, samo verjemi, da je tvoja hčerka še daleč od anoreksije, samo na podlagi ene izjave...