S čim nadomestiti meso?
Katera bolezen pa prepoveduje uživanje mesa? Res me zanima, ker še nisem slišala za tako dieto.
Meso pa lahko nadomestiš s stročnicami, fižol je idealen vir beljakovin…soja je sicer manj zdrava vsebuje pa beljakovine…jajca, B12 pa lahko nadomestiš tudi s tabletko na dan.
Obstajajo tudi vegi namazi v tubi, vsebujejo kar nekaj dragocenih olj in vitaminov…popestrijo pa marsikak obrok, da ni preveč enolično.
Lep pozdrav!
Zanimivo. Moja prijateljica je bila dolga leta na dializi, pa se prav spomnim, da je ravno meso lahko jedla, rib pa ne. Je pa bila na dializi in verjetno je tu razlika.
Ni smela še surove solate, banan, vse kar vsebuje preveč kalija, fosforja…krompir si je kuhala v dveh vodah, da je šel škrob ven..kruh je lahko jedla samo bel.
Sedaj je nekaj mesecev po presaditvi in je super, zdrava:))
Kar se tiče fižola, menim, da je vseeno kakšnega uporabiš, kuhan je v vsakem primeru:)
Osebno uporabljam samo sveže kuhanega, ker si ga pridelam sama in ga shranim v zmrzovalniku.
Vse dobro ti želim
Prosim te lepo – posvetuj se z strokovnjakom.
PRI LEDVIČNIH OBOLENJIH JE POMEMBENO ZMANJŠATI VNOS BELJAKOVIN. Koliko in v kakšni kombinaciji jih moraš uživati bo pa zdravnik glede na težo tvoje okvare povedal.
Potrebna je tudi omejena količina soli in vnos tekočin.
Torej vsa živila, ki vsebujejo beljakovine odpadejo oz. kolikor jih dovoli zdravnik da je tebi v korist – ker tudi pri ledvičnih obolenjih morajo biti beljakovine zastopane.
Moje ledvice so začele pešat. Nisem na dializi (upam, da nikoli ne pride do tega!), občutim le močno, neprestano utrujenost, padla mi je odpornost. In infekcije me dodatno slabijo. Počasi mi narašča tudi kreatinin, zato mi je doktor svetoval prehrano brez mesa, ki v krvi zvišuje dušik, če je ledvice ne prečistijo dobro.
Zato sem pričela s tako prehrano. Drugače lahko jem vse, le manj slano.
Menite, da mi res ne bo primanjkovalo kakšnih vitaminov, mineralov?
Vegica, o kakšnih pripravkih govoriš?
Tudi jaz svetujem posvet s strokovnjakom, bi ti pa le svetovala glede B12 – če boš res v celoti opustila meso in mlečne izdelke in jajca, potem boš nujno rabila dodatke B12, sicer pa ne. Ker potrebuješ ga zelo malo. In če gre le za nasvet “prehrana brez mesa” in ni še nič zelo zelo patološkega, potem brez težav 1x na teden poješ malo mesa, s čimer boš zadostila potrebam potako B12 kot železu.
Glede primanjkovanja vitaminov/mineralov je pa tako, da vsaka dieta, ki ni izpeljana res dobro, strokovno, kmalu pripelje do pomanjkanja obojega. Pri tebi še posebej, ker bo šlo za dolgotarjno ali vseživljnejsko dieto. Jaz se šele potem padala na testu imunosti. Sesul se mi je celoten imunski sitem, živa štala – ni bilo takoj, po parih letih preslabega prehranjevanja. In je bilo hudo, tudi trajne posledice. Sem nekaj let morala potem uživati nenormalne doze umetnih vit./min. + injekcije in še danes brez “kemije” žal ne gre (pa sem sicer zagovornik naravnega), ker v 14 dnih zbolim. Zato se posvetuj, če misliš drastično ukrepati.
Pri nas se prehrani med razno raznimi boleznimi še vedno posveča čisto premalo pozornosti. Ne vem, kako je s posveti pri dietetikih – ali rabiš napotnico ali je to samoplačniško, vsekakor pa bi lahko tam dobila zelo koristne nasvete prav za tvojo težavo. Se mi zdi, da je pri nas tudi par kliničnih strokovnjakov (se pravi zdravnikov, ki so specializirani tudi za prehrano) in so zdaj ponekod že začeli malo bolj paziti na to.
Si kaj poguglala? Če pri nas ni nič pametnega, bi verjetno na tujih straneh znala najti koristne informacije. Vpliva tvoje stanje kaj na presnovo? Pri vitaminih in mineralih je v mnogih primerih pomembno tudi, v kakšni kombinaciji jih uživamo, ker določene jedi presnovo zavirajo. Recimo za absorbcijo železa je pomemben vitamin C.
Brez mesa in z uživanjem vsega ostalega ti ne bi smelo manjkati ničesar. Očitno jajca in mlečne izdelke lahko ješ?
Umetni pripravki imajo polno dodatkov – poglej na deklaracije – in po moji logiki v primerih, kot je tvoj, najbrž niso najbolj blagodejni. Jaz imam eno neškodljivo mutacijo jeter in pri vitaminskih pripravkih, ki so rumene barve (torej obarvani z rumenimi barvili) dobim rumene dlani in urin mi zaudarja 🙁 Pa imam sicer zdrava in normalno delujoča jetra.
Ena stran je tule (ampak je precej splošna in ne vem, ali ti je lahko kaj v pomoč):
http://www.kidney.org/atoz/pdf/NutriKidFail_Stage1-4.pdf
Verjetno imaš točno diagnozo, pa poskusi najti kaj koristnega.
me čaka,
11511 te je upravičeno opozorila, na nekaj, kar, glede na zapisano, morda ne razumeš ( in večina pristašev vegetarijanstva ali veganstva tule enako ne) najbolje.
Če ti zaradi bolezenskih težav z ledvicami svetujejo bistveno zmanjšan vnos beljakovin to pomeni zmanjšan odnos vseh (!) beljakovin. Torej ne gre za to, da bi živalske beljakovine zamenjala z rastlinskimi, raznimi sojami in stročnicami itd. Nasprotno! Dušik, urea, amonijak enih ali drugih beljakovin povsem enako obremenjuje ledvico in ti moraš očitno preprosto zmanjšat vnos dušika s prehrano.
Ne sledi torej laičnih nasvetov, da ne bo več škode kot koristi in se obrni na osebnega zdravnika ali nefrologa.
Zanimiv članek:
Hvala za nasvet, ampak meni je osebni zdravnik svetoval, da naj ne jem mesa. Ni govoril na splošno o beljakovinah, posebej je izpostavil le meso. Rdeče, pa tudi ostalo. Razen rib.
Na specialistovo mnenje še čakam, naročena sem v januarju.[/quote]
Preberi si članek, kjer je razložen vpliv rastlinskih in živalskih beljakovin na splošno zdravstveno stanje.
Hvala za nasvet, ampak meni je osebni zdravnik svetoval, da naj ne jem mesa. Ni govoril na splošno o beljakovinah, posebej je izpostavil le meso. Rdeče, pa tudi ostalo. Razen rib.
Evo, potem pa zadeve jaz ne razumem. Kar se obremenjavanja ledvic z dušikom tiče namreč ni razlike med beljakovino, naj bo iz rdečega mesa, ali iz rib ali iz stročnic. Ribe imajo izrazito zdravstveno prednost pred rdečim mesom namreč glede maščob. Glede beljakovin je pa precej isti šmorn.
Skratka, januarja se pri specialistu ne ženiraj na koncu, če je diagnoza jasna, vprašat za natančen nasvet glede diete. (Dotlej se pa drži predpisanega navodila družinskega, čeprav meni ni jasna logika.)
Na specialistovo mnenje še čakam, naročena sem v januarju.[/quote]
Robi, kaj če ga prosim ne bi sral(a) z reklamiranjem rastlinskih beljakovin pri nekomu, kateremu zdravstveno stanje zahteva zmanšanje vnosa beljakovin na splošno?!
Joj, kolk ste v tej državi eni lahkotni in neodgovorni pri talanju forumskih nasvetov! Kaj če bo nekdo nekoga enkrat iztožil, ker mu je zaradi ignorantskega nasveta, okvaril zdravje, a? ( Sicer ne vem, da bi kdaj kak vrač ali mazač ali celo ta pravi ” alternativec” pri nas kazensko odgovarjal za svoj škodljiv nasvet, ampak enkrat se bo moralo tudi to začeti.)
zdravja je zmeraj manj prepričanja so pa na eni in drugi strani, tko na strani vsejedcev kot na strani rastlinojedcev, univerzalne formule pa ni…
Meso se nadomesti s sojinimi zrezki, soja ima isto strukturo kot meso in z jajci.
Sojini zrezki se jedo samo 1 x tedensko. Najvec 2 x.
Preprecujejo raka dojk in raka prostate : pri ze obolelem pa razvoj raka pospesijo !
Pa ribe…
1 x tedensko sojine zrezke, 1 x tedensko pa ribe.
Saj odrasla oseba ne rabi toliko beljakovin, ce ne dela fizicno!
Poznam enega, ki je 30 let vegetarijanec. Ni se mesa dotaknil tolko casa. Nic mu ne manjka. In nikoli ne je posebnih beljakovin, niti rib, je zelo reven, komaj ima za kruh in riz, to ima najraje.