Recepti.Over.Net

Prehrana in varnost živil

Odgovarjajo: mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

Kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Kako kombinirati živila glede na posebne prehranske zahteve, dietno prehrano in zdravilne vplive? Vse o HACCP standardu in alternativnih načinih prehranjevanja.

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.

iva verbnik

Shranjevanje koprive

Default avatar

Ančica

Pozdravljeni,

čez poletje sem nabirala koprive, jih skuhala in jih shranila v skrinji kot špinačo. Ali je tako shranjevanje primerno za koprive? Do sedaj smo jih namreč nekajkrat že jedli in je bilo vse v redu, Sedaj pa sem se zaradi nekega članka prestrašila, kajti pisalo je, da so koprive primerne za uživanje le, če se jih nabere, in poje, ne pa da se jih shranjuje (razen suhih, iz katerih se lahko kuha čaj pol leta, potem pa tudi te niso več primerne). Lepo vas prosim, če mi poveste, kako je s to zadevo.

Najlepša hvala,

Anja
Default avatar

iva verbnik

Osebno nisem nikjer zasledila, da bi bile zamrznjene koprive škodljive.
Seveda vsako živilo, ki ga zamrzujemo s časoma izgublja na biološki vrednosti.
Najbolje je zaužiti sveže.
Sicer pa pred zamrzovanjem blanširajte. Dolgo shranjevanje ni potrebno, saj koprive spomladi hitro odženejo in rastejo še dolgo v jesen. Nabirajte mlade poganjke oziroma vršičke kopriv.
Enako pa lahko uporabite za pripravo jedi tudi suhe koprive (dodatek juham, omakam).
mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]