Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Shizofrenija

Default avatar

Sandi__

Ta tema je namenjena pogovoru o Shizofreniji.
Default avatar

andrej

Mene zanima za shizofrenijo kak se pojavi v začetku?
Default avatar

radovedna

Zaasledila sem akutno shizofreniji podobno otnjo F 23.2.
Mi lahko pveste kaj več o tem, prosim?

Hvala,

Lp
Default avatar

malena3

Gledala sem film Čudoviti um, o shizofreniku Johnu Nashu, nobelovemu nagrajencu. Osebno ne poznam nobenega shizofrenika.
Ali bolniki s to boleznijo res ne ločijo, kaj je res in kaj ni ali ločijo, pa ne morejo teh "glasov" pač izklopit iz misli?
Default avatar

trenerka

Jaz sem tudi gledala Čudovoti um. Zanima pa me ali človek, ki veliko laže, torej nekomu govori nekaj, drugemu nekaj drugega in ko mu preočiš resnico še vedno trdi, da ni lagal, ampak zgleda da sam res verjame v to...je to tudi neke vrste shizofrenija? Blodenj ni in stvari, ki jih govori bi lahko bile resnične, vendar vsi vemo, da laže.
Default avatar

A. Winkler

Pozdravljeni.

Psihoza je motnja pri kateri je moten stik z resničnostjo. Vendar ne v vseh dimenzijah posameznikovega življenje. Prav dobro večina ve, da kruh ni zastonj, da je treba plačevati položnice in podobno. Doživljajo pa lahko prisluhe ali pa imajo določena prepričanja, ki niso resnična, celo možna. Prisluhi pri shizofreniji so glasovi, ker zvenijo kot človeški glasovi in prihajajo od znotraj ali od zunaj, lahko so znani ali pa neznani. Nekateri so prepričani, da so glasovi resnični ves čas, drugi pa so v to prepričani smo takrat, ko so najbolj bolni.

Shizofrenija je ena izmed psihoz.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

Šmorn

Spoštovani!

Se pravi, jo lahko imam jaz, a tega sploh ne vem?

Lep pozdrav!
Default avatar

A. Winkler

Pozdravljeni,

morda bi morali konkretneje zastaviti vprašanje.
Pri bolezni kot je shizofrenija lahko posameznik zanika, racionalizira, minimalizira svoje težave ali jih pripiše čemu drugemu in ne duševni motnji. Pravimo, da za svoje stanje oseba ni kritična. In ne uvideva potrebe po zdravljenju. V tem primeru bi na vprašanje ali ima shizofrenijo zagotovo odvrnila, da ne.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

Sanja

Priznavanje termina shizofrenija in ponotranjenje le tega je le stvar izhodišča, aksioma, ki si ga manipulirana družba ali posameznik pod vplivom le te postavi. Vsekakor družba, ki se je zelo močno oddaljila od svoje prvobitne nravi in živi v skoraj čisto sintetičnem hiperkapitalističnem vesolju, zavrača stanje v katerem takšen posameznik doživlja samega sebe in ga onesposobi, da bi kot takšen s svojo izkušnjo konstruktivno kaj tudi prispeval. Takšen posameznik, ki nima vodstva in izobraževanja v tej smeri, niti pravšnje duhovne mentalitete pogojene z družbo, še posebej takšno, ki je stoletja pečatila in trpinčila posameznike s to možnostjo, se ob brskanju po globinah samega sebe izgubi.
Od ameriških staroselcev in njih dušnih pastirjev bi se marsikaj lahko naučili.
Default avatar

fredy

LP! Mene zanima kak se prepozna shizofrenika...mislim v govoru ko ga malo zanese...
Default avatar

A. Winkler

Postavljanje diagoze je zdravniška naloga. Psihiatri to počnemo s pogovorom in opazovanjem, nekaterimi preiskavami.
Osebe s shizofrenijo so si lahko zelo različne. Med njimi so takšne, ki navzven, v vsakanjih stikih sploh ne izdajajo svoje bolezni. v svojem okolju torej na noben način ne izstopajo.

In tisti, ki izstopajo s svojim vedenjem ali mišljenjem sploh ni nujno, da imajo shizofrenijo.

lo
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

Klavir

Zanima me, ali je možno kdaj shizofrenijo dokončno pozdraviti ali je to bolezen, ki se te drži za vse življenje, ko enkrat za njo zboliš.

Hvala!
Default avatar

Daniela_Fiket

Spoštovani,

Shizofrenija je kronična bolezen, kar pomeni, da se običajno začne v mlajši odrasli dobi ter se nadaljuje skozi življenje. Je pa pomembno povdariti, da je potek bolezni zelo, zelo različen od bolnika do bolnika. Običajno se začne s prvo psihotično epizodo, čeprav so nekateri znaki lahko že prej prisotni. Po prvi psihotični epizodi običajno sledi remisija, obdobje brez siptomov. V naslednjih letih se izbruh bolezni lahko ponovi, ali tudi ne. Pogostost teh izbruhov nam lahko napove potek bolezni, je pa tudi možno, da se psihoza nikoli več ne ponovi.
Za potek bolezni in funkcioniranje bolnika je zelo pomembno te izbruhe preprečiti, ker vsaka nova psihoza pomeni manj ugodno prognozo bolezni.
Več različnih študij so pokazale, da je po prvi psihotični epizodi 10-20% bolnikov imelo ugoden potek bolezni, več kot 50% pa neugoden potek, z večkratnimi hospitalizacijami, ponavljajočimi se izbruhi bolezni in s poskusi samomora. Ocenjuje se da 20-30% bolnikov lahko živi skoraj normalno življenje, je pa to dosti odvisno tudi od sodelovanja bolnika in zdravnika pri zdravljenju. Znano je sicer, da je pri tej bolezni nesodelovanje in opuštanje zdravljenja zelo pogosto, kar sigurno ne vpliva ugodno na potek bolezni.
Upam da sem vam na vprašanje odgovorila, če bi želel dodatne pojasnitve, se kar ponovno oglasite.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket,dr.med.
Specializantka psihiatrije in transakcijski analitik-svetovalec

Individualna psihoterapija, skupinska terapija za razpoloženjske in anksiozne motnje, specijalni programi zdravljenja odvisnosti od iger na srečo in odvisnosti od psihoaktivnih supstanc....
Naročanje na:
Tel: 070/544096
Mail: [email protected]
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Rachael

Pozdravljeni,
Morda zanimiv link s foruma o shizofreniji, v katerem so omenjeni nekateri relevantni problemi te bolezni:

https://www.reddit.com/r/schizophrenia/ ... ything_to/

Kot npr.
Premalo medijsko izpostavljena v primerjavi z drugimi dusevnimi boleznimi;
Omalovzevanje in stigmatizacija shizofrenih ne le med dusevno zdravim obccestvom, pac pa tudi med "bolj normalno" dusevno bolnimi.

Komorbidnost pri shizofreniji, torej z depresijo, anksioznostjo, odvisnostmi..
Shizofrenija in nasilje

Stopnje brezposelnosti,brezdomstva in invalidnosti pri shizofreniji,

Se zmeraj nepoznani vzroki

Dejavniki tveganja

Shizofrenija je morda krovni termin za vec razlicnih bolezni.
Itd.

Zanimivo bi bilo izvedeti,ali se shizofrenih ljudi bojimo? Se nam studijo?
Ali se nam zdi depresija bolj sprejemljiva od shizofrenije?

Lep pozdrav
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

vsekakor nosi shizofrenija še vedno veliko težo stigme in nerazumevanja. Za ostale duševne bolezni je bilo že veliko narejeno na področju opismenjavanja in ozaveščanja javnosti, morda je čas da tudi shizofrenija dobi svoj prostor.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

tajfun

Kratko vprašanje glede shizofrenije.

Prihajam iz družine z več osebami s to boleznijo (mama, stara mama, stric) in posledično sem imel problematično otroštvo. Vedno sem bil zelo introvertiran, razen v družinskem krogu. Zdaj, pri 24 letih, po mesecih življenja brez stikov z družino sta ostali dve težavi: dizorganizirano vedenje in napačne čustvene reakcije (neprijazno odgovorim na prijaznost), slednje se bistveno izboljšuje. Zanima me, če so to simptomi shizofrenije, ali le nezrelosti zaradi življenja v izolaciji brez bratov, sester in prijateljev? Nimam nobenih izkušenj s halucinacijami, iluzijami, skrbjo zase ali nesmiselnim govorom. Mojo visoko inteligenco potrjuje uspešno delo v nevladnih organizacijah, pri študiju in športni dosežki.

Nameravam nadaljevati na odpiranju drugim ljudem in izražanju čustev, posledično pričakujem tudi bolj organizirano vedenje.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

nimate simptomov ki bi bili tipični za shizofrenijo, je pa tudi res, da je izpostavljenost psihozi znotraj družine lahko deajvnik tveganja za razvoj nenavadnih osebnostnih vzorcev. Sicer ne vem, kaj mislite pod dezorganizirano vedenje, ampak predvidevam, da mislite na delovne navade, strukturiranje časa in podobne reči. To je vse možno izboljšati, če boste na tem delal.

Veliko sreče in uztrajnosti vam želim,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket