ARTHRON Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe

Odgovarjajo: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg

Re: Izvid MR - koleno - športnik

Default avatar

mrvar

prosil bi za razlago MR in kakšno je zdravljenje.srednje velik izliv
nakazana bakerjeva burza.burza pod nasadiščem tetive medialne glave muskulusa gastroknemiusa je nekoliko širša.
manjša medialna parapatelarna sinovialna plika. zmerna artroza v medialnem delu kolenskega sklepa,izrazita v lateralnem.lateralno je vidno stanje po imresijski frakturi ateralnega tibialnega platoja,zlasti v dorzalni polovici.v tem delu je artikulacijski hrustanec tibije izrazito stanjšan in se mestoma ne diferencira,vidni so številni površinski defekti.tudi hrustanec lateralnega femoralnega kondila je stanjšan,naravnepovršine;na prehodu iz srednje vzadnjo tretjino je viden defekt ki sega do kosti in meri v premeru do 10 mm;nakazan je subhondralni kostni edem.
medialni meniskus je normalen.
stanje po rupturi lateralnega maniskusa;verjetno bucket handle rupturi-v območju zadnjega roga se meniskus diferencira le v perifernem delu,v katerem je horizontalna fisura;maniskus je verjetno prekinjene kontinuitete na prehodu zadnjega roga v dorzalno tibialno nasadišče.spredji križni ligament se le delno diferencira v distalni polovici;ob njegovem femoralnem nasadišču je viden v premeru do 18mm velik delno septiran ganglion.ob distalnem nasadišču ligamenta se v maščevje širi hiperintenzivna formacije,ki meri v premeru do 20mm-verjetno v večjem delu obliteriran ganglion.
medialni kolateralni ligament je stanjšan iregularnega poteka,normalne intenzitete signala-verjetno stanje po parcialni rupturi.
preostali ligamenti so ohranjene kontinuitete.
mnenje
izliv
napredovalna artroza v medialnem in zlasti v lateralnem delu kolenskega sklepa-stanje po imresijski frakturi lateralnega tibialnega platoja.
stanje po rupturi lateralnega meniskusa
stanje po rupturi sprednjega križnega ligamenta

lep pozdrav
Default avatar

Iztok_Pilih

Izvid MR navaja: obrabo v notranjem, predvsem pa v zunanjem delu kolena, kjer gre tudi za stanje po prelomu kondila golenice, ki se je zarasel v nekoliko znižanem položaju. V tem delu opisujejo tudi strgan meniskus. Navajajo raztrganino sprednje križne vezi.

Če boste hoteli težave pomembno zmanjšati, bo potrebno operativno zdravljenje. Za odgovor, kateri operativni poseg bi bil najustreznejši (artroskopski, odprti, vgraditev umetnega sklepa), priporočam pregled skupaj s posnetki magnetne resonance.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav,
Iztok Pilih

ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE
UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA


AMBULANTA LJUBLJANA, Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana
AMBULANTA MARIBOR, Lavričeva 1a, 2000 Maribor

Naročanje na telefon: 041 654 330 ali 01 601 11 70 ali na elektronski naslov: [email protected].

www.arthron.si

Direktor:
mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg
član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Moderatorji

mag. travm. Iztok Pilih , dr. med., spec. kirurg
Iztok_Pilih