kje kupujete meso
Vedno domače, od preverjenih kmetov, zajce, žrebetino, jagnje, govedino in nekaj teletine, če se slučajno zgodi, tudi kako četrtino pujsa. Na vsake 5 let se zgodi, da moram k mesarju, takrat grem k enemu primerku, za katerega vem, da pokupi meso okoliških kmetov, ne kake poljske, madžarske itd žvarovne. Da bi si v skrinjo tlačila tisto, kar lahko vsak dan kupim v štacuni, mi res na kraj pameti ne kapne. Škoda štroma.
Če si z Mb konca se ti splača pri Pohorje Beef – imajo kvalitetno pa na večjo količino se splača.
Sicer pa jaz ne delam zaloge, nimam skrinje in kupim sproti za tisti dan, ko se pač odločim kaj bom kuhala.
V bližnjem Mercatorju imajo košaki svojo “vitrino” postavljeno, tako, da kupim tam, v PP prodajalni pa piščančje.
Mi kupimo od kmeta del telička, ki se sicer pase na naših travnikih:) Od sorodnikov pa kupimo piščance. Vmes pa zavijem tudi k mesarju po kakšen svinjski kotlet 🙂
V vašem kraju imate sigurno tudi kakšnega fajn mesarja. Ali je to privat mesarija ali market po moje niti ni pomembno. Če je dober in pošten mesar bo tudi meso dobro. Za naprej pa poišči kakšnega kmeta, ki živali še pase, čeprav so res že skoraj da redkost.
Tedaj sva si pa podobne,ni hudega,če občasno ješ meso,sreča da ne ješ mladih živali,te se tudi meni smilijo.Naj imajo vsaj nekaj od življenja,čeprav so namenjene naši prehrani.Sem brala v knjigi o reji ovac in koz,da pravi rejec nikdar ne zakolje živali,pred njenim šestim mesecem,če se da ,pa še pozneje.
Meso pa res kupujemo samo domače. Od kolega goveje -1x letno in svinjsko 2x letno, potem od sosedov domače zajce in jagenčke, z bižnje kmetije pa piščance 2x letno. Le ribe kupujemo v ribarnice in občasno piknik material.
Ko grem kdaj po sili razmer kupit meso v mesnico (npr. za juho ali zrezke ali pa kdaj na hitro za piknik) si vedno znova dokažem kako zanič in ogabno meso se prodaja v naših mesnicah. O prodaji mesa v marketih, pa nebi izgubljala niti besed.
V skrinji imam malo mletega mesa, kupljenega v Mercatorju, ker že po barvi vidim, da sveže…
.Mogoče govejega za eno juhico, mogoče tri puranje krače (po eno uporabim za rižoto) in malo puranjega fileja, To so moje zaloge.
Nisem vegetarijanka, še manj veganka, ker imam rada maslo, jajca, sir, a z mesom delam v zelo majhnih količinah. Vsakič se spomnim, da je morala žival umreti in vsaka žival se boji umreto kot človek. Kljub” strašnemu “zdravju ne jem konjskega mesa, ker se mi zdi konj plemenita, čudovita žival, ki si ne zasluži zakola..še bolj se mi smili teliček….skratka, te svoje zaloge kombiniram z zelenjavo, skuham ukusno in smo vsi zadovoljni.
Poleti smo bili pri prijateljih na praznovanju, pekli so na žaru in sicer meso iz Tuša. Perutničke in piščančja nabodala. Še nisem jedla slabšega mesa. Sicer so rekli, da je meso sveže, ampak meni je smrdelo in nisem bila edina.
Sem pa sama tudi že kupila meso v Tušu, sicer sem kupila svinjska rebra, ki so bila naravnost odlična. Tako, da ne vem kaj si mislit o Tušu…
Drugače pa meso kupujem pri lokalnem mesarju, izvor mesa je znan, že dolgo ima dober renome’ in nikoli nisem doživela, da bi kupila slabo ali staro meso. Poleg tega ima ogromen promet, ker prihajajo v mesnico tudi naši sosedje iz druge strani meje in nakupujejo dobesedno cele zaloge za cel teden ali dva vnaprej, mislim, da dodobra napolnijo hladilnik in skrinjo. Tako, da mu meso ne stoji. Občasno kupimo tudi kakšne čevapčiče, ki jih sam dela, ali perutničke, ki jih sam začini za žar in to meso je vedno odlično, največkrat pa prav fenomenalno dobro.
Kolegica, ki je delala v TUšo je povedala isto, tako, da lahko potrdim vse kaj je predhodnica napisala.
Prav tako morajo kupovati klobase pred rokom poteka ravno trgovke, tako mi je rekla, sedaj ne vem, če je povosd ali je bilo samo v tem Tušu tako.
Se mi je pa tudi že zgodilo, da sem kupila plesniv toast kruh tam…
V današnjih časih, ko večina neslovenskega mesa pripotuje k nam zamrznjenega na -45 stopinj kot polovice živali in ga v mesnicah potem odmrznejo, ne kupujem več mesa na zalogo za ponovno zamrzovanje, ker tako ponovno zamrznjeno meso izgubi tisti pristni okus in veliko hranilnih snovi ( prekladanje odmrznjenega mesa po prodajnih vitrinah, ipd), pri ponovni odmrznitvi izousti še tisto malo ohranjene vode in hranilnih snovi in je potem samo še “žagovina” brez okusa – tistega, ki smo ga bili navajeni pred 20, 30 leti. Zato tudi včasih razmišljam, da bi brez težav postala kar vegetarijanka, saj mi je tako meso popolnoma neokusno in negurmansko.
Kupujem slovensko meso, le hlajeno po zakolu in nezanrznjeno,v trgovinah vedno tam, kjer je velika frekvenca oziroma pri dveh zasebnih mesarjih ( na gorenjskem koncu), ki ju zelo dobro poznam, onadva pa mene. in pa seveda – dobre stare koline iz veterinarsko preverjenih bližnjih domačih krogov. Piščančje meso – če je le sreča, kupim pri rejcih, kjer se redi perjad tudi za “domače” uporabnike in po stari metodi in nesiljenem hitrem prehranjevanju, kot za masovno rejo, da žival čimprej zraste in pridobi na teži…