Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

cellfood

Default avatar

cellfood

Zanima me vaše mnenje za CELLfood kapljice.
Obljubljajo veliko, kot laiki pa ne vemo, ali je to, kar navajajo sploh mogoče, ali je bolj zavajanje , sploh, ker nakup kar precej stane.Pozorna sem postala, ko mi je sam farmacevt v Lekarni rekel, da je on sam bolj skeptičen glede učinka in na sploh kar zadeva Cell food kapljic. Veliko sem prebrala na to temo, tudi na forumu,kjer so te kapljice zelo hvaljene, vendar pa zopet kot laik , spet ne vem,ali naj se odločim za nakup, ali je to samo metanje denarja stran, ali pa je morda res kaj na tem? / da lažje zadihamo, dovaja kisik celicam, dobiš vitamine........./Ali je to čisto enako, če bi kupila en drug vitaminski dodatek, ki pa je neprimerno cenejši..... Kaj vi menite?
Hvala!
Lp
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Odvisno je s kakšnim namenom nameravate poseči po prehranskem dopolnilu Cellfood.

Če sem povsem iskren sem bil tudi sam na samem začetku precej skeptičen glede delovanja omenjenega pripravka. Vendar kljub temu danes vemo, da nikakor ne gre oporekati dejstvu, da omenjene kapljice v modelih dejansko v veliki meri izkazujejo vse navedene lastnosti – izboljša se sama oksigenacija tkiv, kar posledično pomeni po eni strani večjo tkivno zmogljivost in manjše nastajanje oksidativnih poškodb, ki so najpogostejši razlog številnih kroničnih obolenj pri ljudeh (srčno-žilna obolenja, možgansko-žilna obolenja, starostna nevrodegenerativna obolenja,...).
Tovrstne ugodne učinke Cellfood kapljic danes dokazuje že kar nekaj neodvisnih študij.

Glede samih učinkov na ljudeh, pa je nekoliko manj opravljenih neodvisnih študij.
Kljub temu se tudi tu najdejo opravljene klinične študije (objavljene v uglednih revijah), ki dokazujejo klinično učinkovitost Cellfood kapljic. Učinkovitost Cellfood kapljic klinične študije potrjujejo zlasti v primeru uporabe pri:
bolnikih z respiratornimi obolenji (obolenja dihal – astma, KOPB),
bolnikih z raznimi skeletno mišičnimi obolenji (kot je na primer fibromialgija - bolečine ali zbadanja, ki se pogosto začne pojavljati najprej na vratu ali ramenih, kasneje pa postane bolj generalizirana; nenehna utrujenost; splošna jutranja otrdelost; spanec, ki ne odpočije in številne boleče točke v mišicah)
ter v primeru povečevanje učinkovitosti športnikov.

Prehransko dopolnilo Cellfood ni možno primerjati s klasičnimi vitaminsko mineralnimi pripravki.

V kolikor vas zanima uporaba Cellfood kapljic v kakšnem bolj konkretnem primeru, mi prosim sporočite in vam z veseljem odgovorim po svojih zmožnostih.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

cellfood

Hvala za vaš odgovor, res me zanima konkretno ali mi morebiti lahko pomagajo Cell food kapljice,
pri težjem dihanju, oz. ko ne moreš zajeti zraka s polnimi pljuči, glede na to, da so že vse preiskave dane skozi, kar je možno in ni nič ugotovljenega. Imam pa manjšo hiatalno kilo.
Kako mi v tem primeru lahko te kapljice koristijo, če sploh?
hvala!
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Če vas prav razumem ste opravili vse potrebne preiskave in ni potrjeno nobeno respiratorno obolenje – astma, KOPB,...

Če to drži, me zanima kdaj se pogosteje pojavljajo težave z dihanjem?

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

cellfood

Hvala za vaš odgovor.
Res sem dala skozi vse možne preiskave , v bistvu imam celo dobre rezultate pri pihanju, astme ni, na osnovne alegene vse OK, slikanje pljuč, kardiolog, orl, ščitnica, ultra zvok trebušnih, žilnih organov, osnovna krvna slika vse OK. Diham pa težje oz. ne morem zajeti zraka s polnimi pljuči, hitro se zadiham.Kdaj se mi to pojavlja? V bistvu kar vse skozi, včasih bolj, včasih manj, nikakor ne morem reči, da je npr. zjutraj slabše ali zvečer, ali ob dežju, ali naporu... ni nobenega ključa, da bi lahko rekla, takrat se mi zdi, da je slabše..............
Edino je to, kar so mi rekli, da lahko težje diham zaradi zatekanja kisline/ imam blagi erefluks ter majhno hiatalno kilo/, vendar se mi zdi čudno, saj takrat , ko je bilo najhuje, sem dihala normalno in ko se mi je pojavila težava z dihanjem, mi refluks ni nagajal, oz, ko se poslabša refluks, ni bolj hudih težav z dihanjem, nasprotno, včasih se celo takrat zmanjšajo. Tako da, res več ne vem, kaj naj še preverim, po čem naj posežem.
Zato sem tudi želela poskusiti še s Cellfoodom, če bi sploh lahko pomagal.
Hvala!
Lp
Default avatar

bostjanmartinc

Spoštovani!

Zaradi zatekanja kisline se vsekakor lahko pojavljajo blažje težave zaradi razdražene in poškodovane sluznice dihal. Takšno draženje je seveda lahko zelo nespecifično in se bi lahko zaradi nešteto dejavnikov oz. najrazličnejših sprožilcev pojavljalo zelo neznačilno oz. nenapovedljivo, tako kot opisujete.

Vendar to po mojem mnenju v vašem primeru ni prisotno v večji meri. Bistveno bolj verjetno so vaše težave posledica same hiatalne kile. Na to kažejo tudi vaši dobri rezultati pihanja (FEV). Hiatalna kila nastane kot posledica čezmeme razširitve odprtine trbušne prepone, kjer požiralnik prehaja skoznjo. Tedaj prične poln želodec drseti navzgor ob požiralniku v prsno votlino. Prihaja do zatekanja želodčne vsebine/kisline nazaj v požiralnik. Zaradi tega so vaše težave z dihanjem seveda lahko še dodatno potencirane.

Osnovni prblem pa je drugje. Ne gre samo zato, da je zaradi zatekanja kislinskih hlapov v dihalne poti, sluznica le-teh bolj občutljiva in se tako lahko nekontrolirano krči in otežuje dihanje.
Bolj pomembno je, da zaradi hiatalne kile prihaja do težav pri gibanju same trebušne prepone. Mišice trebušne prepone so tiste, ki nam v normalnem stanju pomagaju pri vleku prepone navzdol, kar omogoči povečanje volumna prsnega koša. Na ta način se v okolici pljuč, v prsnem košu, ustvari podtlak, kar omogoča hiter in nemoten vdor zraka v pljuča. Pri vas je, kot sem že napisal, ta gibljivost trebušne prepone okrnjena oziroma otežena. Zato ste povsem normalno resnično omejeni zgolj na bolj plitvo dihanje. To je glede na prisotnost hiatalne kile povsem normalno, verjamem pa da je zelo neprijetno.

Lahko pa si do določene mere pomagate tudi sami s prilagojeno tehniko dihanja. Naučiti se morate dihanja z dodatno pomočjo mišic prsnega koša in ramen – se pravi gre za pomoč povečanja volumna prsnega koša navzgor namesto navzdol s trebušno prepono. S pomočjo vključitve mišic prsnega koša in ramen boste lahko dodatno povečali kapaciteto pljuč in vaše dihanje bo lažje, manj plitvo in bolj prijetno. Tudi bistveno počasneje se boste zadihali.

Druga možnost pa je seveda, da greste na operativni poseg - laparoskopsko operacijo hiatalne kile. S tem se boste rešili tudi zatekanja kisline in težav z dihanjem.

Kar pa se tiče uporabe Cellfood kapljic v konkretnem primeru, lahko rečem da kakšnega bistvenega učinka žal ne morem zagotoviti. Nedvomno pa bi določena korist morala biti vidna, saj Cellfood kapljice izboljšajo oksigenacijo tkiv in na ta način zmanjšajo potrebo organizma po vnosu kisiku. Oziroma če hočete lahko povem bolj preprosto. Z uporabo cellfood kapljic bi moralo zaradi izboljšane oksigenacije tkiv za isto potrebo organizma po kisiku (se pravi ob isti aktivnosti) zadoščati že nekoliko bolj plitvo dihanje, kot v primeru brez uporabe omenjenih kapljic.

Upam, da vam je bil odgovor vsaj malo v pomoč.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar

cellfood

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš izčrpen odgovor.
Res ste se zelo potrudili in mi podali izčrpen in razumljiv odgovor.
Hvala!
Lep dan!

Moderatorji

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.
bostjanmartinc