Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

ecytara

Default avatar

letty

prosim še za vaše mnenje. ker sem spet dobila vrtoglavice in povedala zdravnici o mojem počutju in da nekateri menijo da sem brez energije,preutrujena in depresivna, mi je predpisala ta zdravila vendar je dejala, da se ji ne zdim depresivna ampak da bi jih poskusila jemati glede na moje počutje. zdaj me pa zanima, ker smo malo prebrali glede stranskih učinkov (pogostih stranskih učinkov) in me malo skrbi,so pa 10mg. verjetno jih ni potrebno naštevati. povedala sem ji da imam dva otroka doma, da ponoči ustajam za mlajšo hčerko pa mi je vseeno dala tablete po katerih se ti spi, ampak najbolj me skrbijo stranski učinki. v primeru, da se pojavijo, moram zmanjševati odmerek zdravil?(zdaj imam 7 dni pol tabletke potem pa celo). med stranskimi učinki so tudi motnje spanja( že tako premalo spim), motnje vida, hiter srčni utrip(kar se mi v stresu dogaja),zamašen nos,omotica,zaspanost,slabost, to že tko vse imam,najbolj me pa ta skrbi samomorilna nagnjenja...
Default avatar

SRebolj

Vsa zdravila imajo stranske učinke, omenjeno jih ima malo in še ti so običajno blagi in večinoma minejo sčasoma. Da bi jih bilo manj, ste začeli s pol tablete. Sami se odmerkov brez posveta z zdravnikom, ki vam jih je predpisal, ne spreminjajte. Nobenega razloga nimam, da bi dvomil v presojo vašega zdravnika za predpis omenjenega zdravila in tudi sicer se mi zdi tesnobnost med bolj verjetnimi možnostmi za vaše težave in zanjo je terapija primerna
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

nikola_varga

Tudi jaz imam eno vprašanje v zvezi z Ecytaro. Jemljem 10 mg zaradi anksioznosti in mi je popolnoma pomagala. Moj edini stranski učinek je, da sem postal skoraj impotenten. Star sem pa 22. S psihiatrom sva zraven uvedla še Wellbutrin 300 mg, vendar brez uspeha.
Prebral sem kar nekaj študij o tem, da je dostim fantom pomagalo, če so ob SSRI - ju jemali še 120 mg Ginkgo bilobe. Rad bi to poskusil in sem si že kupil bilobil, ki je edini varni proizvod pri nas z gingko.
Prebral sem priložen listek od Ecytare, tam ne piše nič, da ne bi smel to kombinirati. Potem pa sem obe zdravili vnesel v program na internetu, kjer ti pokažejo možne interakcije in rezultat je bil tak:
Certain preparations of ginkgo biloba have been reported to induce seizures. There may be a theoretical risk of increased seizure potential when used with other agents that can lower the seizure threshold such as selective serotonin reuptake inhibitors (SSRI antidepressants or anorectics), monoamine oxidase inhibitors, neuroleptic agents, central nervous system stimulants, opioids, tricyclic antidepressants, other tricyclic compounds (e.g., cyclobenzaprine, phenothiazines), carbapenems, cholinergic agents, fluoroquinolones, interferons, chloroquine, mefloquine, lindane, and theophylline. Ginkgo products may contain varying amounts of 4'-O-methylpyridoxine (ginkgotoxin), a known neurotoxin found primarily in ginkgo biloba seeds but also detected in lesser amounts in the leaves. In vivo, 4'-O-methylpyridoxine competes with vitamin B6, which causes an indirect inhibition of glutamate decarboxylase and subsequent decrease in the formation of gamma-aminobutyric acid (GABA) in the brain. There have been published case reports of generalized convulsions and vomiting within several hours after ingestion of large amounts of ginkgo nuts/seeds, including in young children and healthy individuals with no known personal or family history of epilepsy. Many more cases, including fatalities, occurred in Japan in the 1930s to the 1960s during a food shortage when ginkgo nuts served as an important source of food. Some investigators have suggested that the amounts of ginkgotoxin in commercial extracts are too low to exert a detrimental effect. Nevertheless, a case report describes two elderly, previously well controlled epileptic patients who presented with recurrent seizures within two weeks of initiating treatment with a ginkgo extract. Both patients remained seizure-free several months after discontinuing the extract, with no alteration to their anticonvulsant medications.

Hm sedaj pa ne vem, kaj naj? Kaj Vi pravite? Itak da sem totalno razočaran, ker imam čudovito punco in je ne morem zadovoljiti kokr sm jo lahko včasih.
Default avatar

letty

zanima me še to v primeru, da pride do kakšnih stranskih učinkov,se ti pokažejo že pri prvi tabletki ali pri dolgotrajnem uživanju tablet? tableti začnejo šele po dveh tednih učinkovati na simptome? se lahko poleg mojih simptomok, ki jih imam začnejo pojavljati kateri drugi oziroma ali lahko tablete povzročijo da se prikažejo novi simptomi?
Default avatar

SRebolj

Spoštovani Nikola!
Žal o kombiniranju Ecytare s preparati ginka ne vem praktično nič (razen kar sem prebral v vašem vprašanju) Bolj pri srcu mi je pogovor z vašim zdravnikom o alternativni možnosti zdravljenja, ki vam bo povzročala manj težav (oz. sploh ne) z vašo partnerko, včasih pomaga že menjava znotraj iste skupine zdravil.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

SRebolj

Pozitiven učinek je raje kak teden kasneje kot pa prej. Večina stranskih učinkov pa se pojavi na začetku in kasneje izginejo tako da je veliko bolj možno, da boste tekom zdravljenja imeli vedno manj težav in ne vedno več.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

letty

hvala za odgovor.najbolj opazen stranski učinek je samo vrtoglavica in omotičnost,je še nekaj manjših ( občutek težkih rok,boleče mišice na nogah,...) a za enkrat ni nič posebnega in danes bo tretji dan jemanja tabletk. drugače sem pazelo pomirjena.hvala še enkrat za pomoč.
Default avatar

nikola_varga

Najprej hvala za Vaš odgovor! Hotu sm Vam samo sporočit, da sem slučajno naletel na mojega psihiatra in je povdal, da lahko kombiniram. Riziko obstaja samo pri ljudeh, ki trpijo že sami po sebi za epilepsijo :)

Pa še tebi letty:
Mislim, da se preveč sekiraš s stranskimi učinki. Iz mojih izkušenj in izkušenj drugih ljudi, ki sem jih spoznal pri psihoterpiji, ti lahko povem, da ne boš mela kakih posebnih stranskih uičinkov. Najprej vzami samo četrtinko in jo jemlji en teden. Dobila boš suha usta in malo zadeto se boš počutila. Ampak na tak prijeten način zadeto. Če boš po enem tednu ok, zvišaj na pol tabletke in tako naprej. Mogoče boš ugotovila, da ti je pol tabletke že dovolj. Pomebno je, da ne prekineš že po dveh tednih. Meni je ZARES prijela po šestih tednih. Kar naenkrat sem začel čutiti tako zadovoljstvo, nisem se več brezveze sekiral, nism več bil nervozen. Že po dveh tednih sem pa zelo dobro spal. Pa tudi zredil se nisem nič, v bistvu sem celo shujšal za 4 kg, ker sm se začel s športom ukvarjati, kar prej ni bilo možno, ker sem stalno nekaj tuhtal.

Lep pozdrav!
Default avatar

letty

nikola:
ja res je da si zelo pomirjen po teh tabletih,ne vrže me takoj iz tira, sicer nekaj stranskih učinkov še je,ampak počutje je boljše. skrbelo me je samo zato,ker imam dva otroka doma,enega majhnega in sem večinoma sama z otrokiin me je zanimalo kaj lahko pričakujem!!!!!!jutri imam kontrolo in bomo videli kako in kaj naprej.me pa samo zanima pri teh tabletih kako je potem z zanositvijo,je bolje počakati, da jih preneham jemati ali lahko kljub tabletom zanosim?????kako je pa potem s plodom in stranskimi učinki?
Default avatar

SRebolj

V nosečnosti naj se zdravila ne bi uporabljalo, razen če je nujno potrebno. Vsekakor se ob planiranju nosečnosti o nujnosti jemanja in možnih alternativah posvetujte s svojim zdravnikom PRED nosečnostjo.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

ALENKAP

Pozdravljeni,
tablete Ecytara jemljem 7 teden, po prvem tednu jemanja je bilo hudo, neznosno, od
glavobola do omotic, pekoče kože, počasi se je popravilo počutje, redno spim, vendar
še vedno nastopijo težave med 11 in 14 uro, tedaj me grabi neka nervoza, se potim, moram
se ulešt in se sproščat. Helexa nisem vzela že 3 tedne. Občasno popijem kako pivo in se
potem počutim bolje. Poizkusila sem se zamotit z raznoraznimi stvarmi v teh kriznih urah,
pa vse zaman, ko pa mine se počutim kot prerojena.
Lep pozdrav.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni! V vašem pisanju sicer ni vprašanja, vseeno bi se bilo vredno z zdravnikom pogovoriti o učinkovitosti dosedanjega zdravljenja depresije oz kako odpraviti težave med navedenima urama, seveda brez alkohola.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Davorin-25

zdravo,
sem davorin star sem 25 let...že nekaj mesecev jem ecitara 10 mg od začetka pol tabletke,stranski učinki so bli zlo hudi...a so z časoma oslabeli in počitil sem se veliko bolje...a sedaj mi je zdravnica priporočala naj jem celo tabletko čeprav mi je že polovička veliko pomagala.rekla je da je polovička za uvanajne. sedaj pa jem celo tabletko in to tri tedne..in so se spet povrnili nekateri stranski učinki a veliko blažji kot pri polovički(se pravi.nemir,vznemirjenost,vrtoglavica,zmedenost) po kolikem času bo to popolnoma minilo???prosim za odgovor.

Hvala!
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni
Po treh tednih bi že pričakoval, da bodo vsaj v večji meri že minili.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Klara L

Pozdravljeni,
Ecytaro 10mg jemljem 14.dan po 1 tableto (prve 4 dni pol tablete). Skrbi me, ker so se mi je par dni nazaj pojavile popokane kapilarice na obrazu, nekaj novih je nastalo tudi vceraj. Ali je to možen stranski učinek in ali se bo to z nadaljnim jemanjem tablet lahko še povečevalo? Skrbi me, saj te popokane kapilare ostanejo in ne iginejo. Ali bi bilo bolje preiti na drugo zdravilo? Drugi stranski ucinki niso bili močni in so skoraj minili (slabost), še vedno pa me občasno peče koža na obrazu in imam občutek zatečenih oči. Po jemanju zdravila ne čutim še nobenega izboljšanja v smislu zmanjšanja ansioznosti, še vedno moram vzeti tableto hellex (1 na dan). Stara sem 46 let. Prosila bi za čimprejšnji odgovor.
Hvala!
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni
Podkožne krvavitve so možen stranski učinek tovrstnih zdravil. Ne želim ugibati, v kakšnem obsegu je to pri vas oziroma če bi bilo zaradi tega treba zdravilo menjati, predlagam pa, da se oglasite do zdravnika, ki vam ga je predpisal. Za ocenjevanje pozitivnih učinkov te terapije pa je po 2 tednih še prezgodaj in bo treba počakati vsaj še dober teden dni.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Klara L

Zahvaljujem se za odgovor. Prosim vas še za odgovor, ali se te krvavitve potem resorbirajo oz. izginejo ali ostanejo vidne. Ali se pojavljajo le v začetni fazi jemanja ali ves čas? Ali mogoče predlagate katero drugo tovrstno zdravilo, ki ne povzroča teh stranskih učinkov.
Hvala!
Default avatar

Klara L

Zahvaljujem se za odgovor.
Prosim vas še, če lahko odgovorite, ali se te krvavitve resorbirajo ali ostanejo in ne izginejo. To me skrbi, saj je na obrazu kar vidno. Ali se pojavljajo kot začetni stranski učinek zdravil ali ves čas jemanja? Ali veste za katero drugo zdravilo iz te skupine, ki tega stranskega učinka nima?
Hvala!
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni
Posamezne krvavitve se resorbirajo in izginejo, seveda pa lahko nastajajo tudi nove. Podobne krvavitve se lahko pojavijo pri vseh zdravilih iz skupine, v kateri je ecytara (SSRI), čeprav ne pogosto. Dokumentacija zdravila ne opisuje, da bi šlo za prehodne težave, potrebovali boste posvet z zdravnikom in pregledati vašo ostalo terapijo, če imate še kakšna zdravila, ki delujejo na funkcijo strjevanja krvi oz trombocitov.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj