Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Testenine s tartufi (kremo od tartufov)

Default avatar

receptek?

Ali katera ve kako narediti najboljše testenine (kakršnekoli) s tartufi ali kremo iz tartufov, celo neke spreje sem v trgovini videla iz tartufov.
Skratka, nekaj pač za bolj normalno ceno.

Hvala in lp
Default avatar

zala73

tartufi so dragi in če hočeš naredit nekaj okusnega nič šparanja
Kdo sem, kaj sem? Sem vesoljka in ne prihajam v miru.!!!!
Default avatar

Asru_

Jaz le tartufato (kremo) vmešam v sladko smetano, malo pogrejem in zlijem na kuhane testenine.
Default avatar

kr nek

Običajno se s tarturi jedo fuži. In ja, razne tartufate s tartufi nimajo veliko.....
Default avatar

recept za tartufe

Načeloma gredo v istrski original recepturi res fuži, pa pri nas doma smo jih jedli na 1001 način, na palenti, rižu, popečenem jajčku, na mesu, špagetih, ni da ni...

Tko da, mirno skreiraj nek svoj nov recept tako kot tebi paše.

Če pa želiš res original, potem naredi domače fuže, rezance, ki jih pač oblikuješ na poseben način. Za tartufe je fino če imaš in belega in črnega, belega narežeš na prozorno tenke lističe in daš v vročo ponev namazano z maslom (jaz ga ne maram in namažem vedno z mal vode kjer se je pašta kuhala in žličko olivnega olja) daš te lističe in takoj čez vročo, odcejeno pašto. Pokriješ in pustiš minuto na ognju in stresaš ponev, da se vonjave 'pretresejo'. Serviraš na krožnik in če imaš še črni tartuf, ga svežega čez naribaš, lahko pa tudi naribaš en mičkn parmezana gor in to je to....

Kot pravim, doma smo ga ribal na vse in še več, občasno smo dodajali pašti tudi popečene kockice pršuta, men pa to ni všeč, ker sta pršut in tartuf močnega vonja in potem nič od obojega ni tako intenzivno, kot če je tartuf sam, tudi sir mi je odveč, in tud olje more bit istrsko, ker če imaš dalmatinsko, bo spet olje sekalo z vonjem, potem pa raje maslo....

In BTW, tudi tartufata ni tko hudo slaba, sem jo probala od Žiganteja in je čisto okej...
Default avatar

jp.

:)) Beli tartuf se nikoli in nikakor ne pogreva, kuha, peče....se samo nariba na pašto. Pika. Najboljši so res fuži, druga varianta so še tagliollini in nič drugega. Ampak dvomim da si lahko privoščiš bel tartuf, prodaja se po gramih in še to ne za končnega uporabnika. Torej priporočam črni tartuf. naribaj na maslo, premešaj dolij smetano (sladko) in povri. stresi gor fuže, premešaj in obvezno pokapaj s tartufovim oljem. To je to.
Default avatar

recept za tartufe

jp. je napisal/a:
:)) Beli tartuf se nikoli in nikakor ne pogreva, kuha, peče....se samo nariba na pašto. Pika. Najboljši so res fuži, druga varianta so še tagliollini in nič drugega. Ampak dvomim da si lahko privoščiš bel tartuf, prodaja se po gramih in še to ne za končnega uporabnika. Torej priporočam črni tartuf. naribaj na maslo, premešaj dolij smetano (sladko) in povri. stresi gor fuže, premešaj in obvezno pokapaj s tartufovim oljem. To je to.

Ja res je, bog ne daj samega kuhat ali prej pečt, če si pozorno prebral/a, kaj sem napisala, sem napisala, da ga le pogrevam, za 1 minutko ga skupaj s pašto premešam na ognju, ja, ker se men v tej minuti ful vonjave porazdelijo enakomerno in potem dam direkt na krožnik in v usteca, upam da je zdej bolj razumljivo napisano.
Default avatar

snorkec

Tartufata bo čisto OK in tudi najcenejša varianta. Pazi le, katero kupiš, nekatere imajo dodane olive in meni niso tako dobre. Najboljši so mi s tankimi rezanci ali njoki. Ampak morajo biti dobri njoki, marsikateri niso.

Za omako rabiš maslo (cca 1 prst za 2 osebi), parmezan, smetano za kuhanje (najboljša mi je Dukatova) in seveda tartufato. Maslo pogreješ, dodaš nariban parmezan (ne preveč, da ni prekiselkast okus), smetano, malo posoliš, na koncu še tartufato in notri vržeš testenine/njoke.

Prej sem delala brez masla, recept mi je povedala prijateljica Istrijanka, mogoče sem celo malo zamešala vrstni red. Ta varianta z maslom mi je bistveno boljša kot brez masla, kakršno sem delala prej. Nekdo je enkrat rekel, da se naj na tartufih ne bi uporabljalo parmezana, glede na to, da mi je ta recept za prste obliznit, se s tem ne ukvarjam preveč:)
Default avatar

bobra

K tartufati primešamo malo smetane (in/ali masla), sveže mlet poper, sol in zelo malo parmezana in morda pokapamo z oljem z okusom tartufa. recept pa tudi super tartufato sem naročila na www.bentura.si
Default avatar

Kuharček

Zadnič sem probal nove izdelke Gold Istra tartufov in vam jih res predlagam! Mladi fantje so res naredili top izdelke s dost procenta tartufov notri... no pa še pletno stran majo super www.tartufi.si
Default avatar

še vedno jih

recept za tartufe je napisal/a:
Načeloma gredo v istrski original recepturi res fuži, pa pri nas doma smo jih jedli na 1001 način, na palenti, rižu, popečenem jajčku, na mesu, špagetih, ni da ni...

Tko da, mirno skreiraj nek svoj nov recept tako kot tebi paše.

Če pa želiš res original, potem naredi domače fuže, rezance, ki jih pač oblikuješ na poseben način. Za tartufe je fino če imaš in belega in črnega, belega narežeš na prozorno tenke lističe in daš v vročo ponev namazano z maslom (jaz ga ne maram in namažem vedno z mal vode kjer se je pašta kuhala in žličko olivnega olja) daš te lističe in takoj čez vročo, odcejeno pašto. Pokriješ in pustiš minuto na ognju in stresaš ponev, da se vonjave 'pretresejo'. Serviraš na krožnik in če imaš še črni tartuf, ga svežega čez naribaš, lahko pa tudi naribaš en mičkn parmezana gor in to je to....

Kot pravim, doma smo ga ribal na vse in še več, občasno smo dodajali pašti tudi popečene kockice pršuta, men pa to ni všeč, ker sta pršut in tartuf močnega vonja in potem nič od obojega ni tako intenzivno, kot če je tartuf sam, tudi sir mi je odveč, in tud olje more bit istrsko, ker če imaš dalmatinsko, bo spet olje sekalo z vonjem, potem pa raje maslo....

In BTW, tudi tartufata ni tko hudo slaba, sem jo probala od Žiganteja in je čisto okej...
Jih še vedno tako delate? Tudi letos?
Default avatar

tako kot

še vedno jih je napisal/a:
recept za tartufe je napisal/a:
Načeloma gredo v istrski original recepturi res fuži, pa pri nas doma smo jih jedli na 1001 način, na palenti, rižu, popečenem jajčku, na mesu, špagetih, ni da ni...

Tko da, mirno skreiraj nek svoj nov recept tako kot tebi paše.

Če pa želiš res original, potem naredi domače fuže, rezance, ki jih pač oblikuješ na poseben način. Za tartufe je fino če imaš in belega in črnega, belega narežeš na prozorno tenke lističe in daš v vročo ponev namazano z maslom (jaz ga ne maram in namažem vedno z mal vode kjer se je pašta kuhala in žličko olivnega olja) daš te lističe in takoj čez vročo, odcejeno pašto. Pokriješ in pustiš minuto na ognju in stresaš ponev, da se vonjave 'pretresejo'. Serviraš na krožnik in če imaš še črni tartuf, ga svežega čez naribaš, lahko pa tudi naribaš en mičkn parmezana gor in to je to....

Kot pravim, doma smo ga ribal na vse in še več, občasno smo dodajali pašti tudi popečene kockice pršuta, men pa to ni všeč, ker sta pršut in tartuf močnega vonja in potem nič od obojega ni tako intenzivno, kot če je tartuf sam, tudi sir mi je odveč, in tud olje more bit istrsko, ker če imaš dalmatinsko, bo spet olje sekalo z vonjem, potem pa raje maslo....

In BTW, tudi tartufata ni tko hudo slaba, sem jo probala od Žiganteja in je čisto okej...
Jih še vedno tako delate? Tudi letos?
Tako kot pred 7 leti. Recept se ni spremenil.
Default avatar

tartufii

Pri nas nikoli nimamo tartufov, imamo pa olivno olje s tartufi in ko poliješ po testeninah, je presenetljivo močen okus. Tudi dobra alternativa. :-)