Med.Over.Net

Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Sindrom izgorelosti : depresija

Default avatar

Maša

Pozdravljeni!

Zanima me, kako prepoznati sindrom izgorelosti oz. kakšna je razlika v primerjavi z depresijo?

Hvala že vnaprej za vaš odgovor.
Default avatar

A. Winkler

Pozdravljeni,

psihiatrija je medicinska veda, ki se ukvarja z duševnimi motnjami. Uporabljamo mednarodno klasifikacijo v kateri pojma burnout ni. O izgorelosti si lahko več preberete na straneh spodaj. Kadar so simptomi klinično pomembni je stanje izgorelosti praktično nemogoče ločiti od depresije.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

andreja pšeničny

Sindrom izgorelosti ima v MBK (Medanrodna klasifikacija bolezni) svojo šifro: Z730 - življenjska izgorelost, ki jo že uporabljajo tudi psihiatri v Sloveniji.

Sindrom (adrenalne) izgorelosti je mogoče ločiti od depresije, kar potrjuje več študij, ki so bile opravljene v zadnjih letih po vsem svetu (Pruessner s sod., 1999, 2003; Mommersteeg, 2003; Schmidt-Reinwald A. s sod. 1999, . Schaufeli in Enzman, 1998, Bakker 2005...)

Osnovna razlika pa je, kot kažejo raziskave, v ravni kortizola, saj je pri depresiji kortizol v večini primerov povišan (cca 60% bolnikov), pri izgorelih osebah pa znižan (minimalna sekundarna insuficienca kortizola, adrenal burnout). Tudi na simptomatski ravni je mogoča diferencialna diagnostika, čeprav se del simptomatike prekriva (med 20 in 28% skupne variance kažejo študije).


lp
Andreja Pšeničny
Default avatar

A. Winkler

Spoštovani,

po MKB se duševne motnje klasificirajo v poglavju F. V poglavju Z pa so mnoge težave s katerimi se srečujejo ljudje, recimo - brezdomstvo, težave s primarno podporno skupino (otroci, zakoncem) in mnoge druge podobne težave.

lp
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket