Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

vzdrževani družinski član

Default avatar

jože , vprašanje za " Barco "

Spoštovani,
Sin je imel status študenta do 30.09. Zanima me, kaj je potrebno storiti,glede na to, da je bil vzdrževani družinski član.
Hvala,
Lp
Default avatar

mark k.

[quote="jože , vprašanje za " Barco ""]Spoštovani,
Sin je imel status študenta do 30.09. Zanima me, kaj je potrebno storiti,glede na to, da je bil vzdrževani družinski član.
Hvala,
Lp[/quote]
Ja treba ga je odjavit kot vzdrževanega družinskega člana.( v podjetju- računovodstvu )
V začetku leta pa tudi oddat spremembo na Durs-u ( vzdrževani je 01-09 )
Default avatar

Barca

Predvsem me zanima tole - je po 1.10.zaposlen ali je brez zaposlitve?
Tudi če je brez in je prijavljen na Zavodu za zaposlovanje, ostaja vzdrževani družinski član (če si ne bo prijavil lastnega gospodinjstva zaradi socialne podpore).

115. člen ZDoh-2
(vzdrževani družinski člani)
(4) Za vzdrževanega družinskega člana se šteje tudi otrok, starejši od 18 let, ki se ne izobražuje in je za delo sposoben, če je prijavljen pri službi za zaposlovanje in živi s starši oziroma posvojitelji v skupnem gospodinjstvu ter nima lastnih dohodkov za preživljanje oziroma so ti manjši od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, določene v 3. točki prvega odstavka 114. člena tega zakona. Za lastne dohodke iz prejšnjega stavka se štejejo vsi dohodki po tem zakonu.


Če ni več vzdrževani član, potem ga odjavite v računovodstvu v vašem podjetju, konec januarja pa na DURS sporočite, da ga uveljavljate samo za mesece 1-9.
Default avatar

jože , vprašanje za " Barco "

Spoštovana,
Najlepša Hvala !
Lp
Jože
Default avatar

v dvoje

Mene pa zanima nekaj drugega:
moja sestra je 100% invalid od 15 leta. Po očetu, ki je zgodaj umrl, dobiva nekaj čez 200 evrov pokojnine. Mama bo šla zdaj v dom,ima ravno dovolj penzije za pokrit stroške (zaenkrat), sestra bo prišla živet k meni v moje stanovanje. Sama imam kar solidno plačo (1000 e neto), sem samska, brez otrok. Ali jo lahko prijavim kot vzdrževanega družinskega člana ali ne? (da bi se mi malo znižala dohodnina, ne zaradi drugega).
Ve kdo? Hvala za vsako informacijo.