Forum.Over.Net

Starševski čvek

Dilema-avto

Default avatar

avtogolf

Zdravo,

dajte mi malo razblinit dvome....

Zdaj vozim pasata. Vredu avto, velik, varen, ne preveč požrešen, ...ampak drag. Ker smo se zaradi poglobitve gospodarske krize odločili zategniti pasove, sem razmišljala, da bi kupila manjšega- golfa. Najmanj isti letnik, torej 2007. Imeti mora še 4x4.

Zdaj pa dvom. Ima bistveno manjši in krajši prtljažnik. Če se mi kdo v rit butne, je takoj pri otrocih. Ne vem. Računala sem, da bi me golf prišel letno nekje 600 eur manj (cenejše gume, nižja registracija, ker je manj konjev). Ampak, koliko stane varnost otrok? Res je, da se ponavadi vozim sama, za zdaj, ampak...

Kaj menite? Na testiranjih imata oba 5 zvezdic, tudi za otroke zadaj. Ampak meni fizika deluje pač v tej smeri, da je pri glofu manj potrebno, da pride do zadnjih sedežev...
Default avatar

hondašica

Joj, kaj vse ne boste še stuhtale. Najboljš, da odkupite patrie.

Če se ti kdo tako silovito zaleti od zadaj, ni problem samo ta sunek, ampak predvsem tisto, kar se dogaja potem. Kam te odnese, kako te odnese, v koga te odnese.
Default avatar

fda

Razmišljaj raje tako - če imaš srečo, bo vse ok, če je nimaš, ti tudi oklepnik ne pomaga.
Sam sem bil priča nesreči, ko se je velik terenec zaletel v starega golfa s tako silo, da je skočil golfu na havbo, kolo mu je pa z volanom zabilo v kabino. V golfu nikomur nič oz. lažje poškodbe, v terencu voznik mrtev. Tako da ti 2 dodatni toni pleha ne pomagata veliko, mogoče v laboratorijskih crash testih, na cesti ne.
Default avatar

IztokFranko

Sodobni avtomobili so zelo varni in inženirji se trudijo predvidevati vse vrste nesreč in pripraviti varnostni sistem za nje. Vendar žal tudi to ni dovolj.
Vsaka nesreča je splet določenih okoliščin in praktično pri tem ne morete pomagati z velikostjo avtomobila. Zelo nerad omenjam besedo usoda, vendar če je tako namenjeno, pač tako bo.

Statistično gledano je več smrtnih žrtev v manjših avtomobilih, vendar to v razredu A (mini avtomobili) in B (mali avtomobili). Tudi v C (spodnji srednji razred), kamor sodi Golf, vendar to zato, ker je najbolj zastopan v Evropi, kot seveda tudi pri nas.

Gledano z vidika ekonomičnosti pa boste zagotovo privarčevali, vendar razmislite da lahko tudi na passata namestite manjše gume, kupite takšnega z manjšim in manj požrešnim motorjem. Na koncu vam ostane še pogled na ostale znamke. Štirikolesen pogon imajo tudi recimo BMW, Subaru, Suzuki, ...

Srečno na cesti.
Default avatar

avtogolf

Ja, subaru ima res dober pogon, ampak so za ta denar (nekje do 15.000) sami bencinarji. Pa subaru je požrešen, jaz pa delam 80 km na dan.

Iztok, hvala za podatke, ampak moj passat je že najnižje :-). 2,0 tdi, 140 konjev in imam 195 gume zimske, ki pa vseeno pridejo 500 eur). Porabi mi približno 6,7l/100 km, kar je nizko, za tak avto. Vzela bi tudi boro, pa jih ni za dobit v 4x4 verziji. Mora bit pa dizl, ker investicija v plin je zdaj neizvedljiva za bencinarja...

Imaš še kak predlog? BMW in audi ne pridelata v poštev, ker je preveč popravil in predrag kasko (ki ga moram imet, ker sem dosti na poti).
Default avatar

avtogolf

Pardon, mislila sem jetto.
Default avatar

javorjeva

prej smo vozili toyoto rav4, ker je imela preveliko okvar smo kupili dacio duster.
iste barve kot ta http://avto.over.net/testi/dacia_duster ... _laureate/ samo da ima 4x4 pogon. eno leto se že vozim z njo brez težav. dnevno delam približno 60-70 km, odvisno če poberem moža.
ni pa ravno luksuz.
Default avatar

IztokFranko

avtogolf je napisal/a:
Tako je, jetta žal nima 4x4 pogona. Na testu smo jo imeli: http://avto.over.net/testi/volkswagen_jetta_1_2_tsi/

Jaz bi na vašem mestu pogledal še za VW caddyjem 4motion. Sediš notri skoraj tako kot v golfu, imaš pa večji in uporabnejši avtomobil.

BMW-ji ne slovijo ravno po velikih popravilih. Imajo pa super 4x4 pogon xDrive. Po mojih izkušnjah zagotovo med boljšimi za navadna serijska vozila.

Možnosti so še kakšni manjši terenci? Fiat Sedici, Suzuki SX4, BMW X1, Dacia Duster, Kia Sportage, Nissan Qasqai, razne Škode, ki so tudi dobra opcija.
Default avatar

fda

avtogolf je napisal/a:
Jaz priporočam Škodo. Octavia ima 4x4, Yeti tudi, servisi so ugodni, dobiš tudi motor TDI z mislim da 105 konji.... Prostora dovolj, opreme tudi. S Škodo imam zaenkrat samo dobre izkušnje, imam pa že drugo po vrsti ;)
Default avatar

avtogolf

600- tile avti mi ne pašejo. koleos zato ne, ker je renault. Tiguan je še dražji kot passat (ne mislim nakupne cene, ampak vse skupaj, torej vzdrževanje+ gume+ zavarovanje), hyunday pa je novejši in zato nabavna cena višja, potem pa še vzdrževanje, gume pa spet 500 eur minimalno. Pa mi grejo ene gume letno (izmenično eno leto zimske, drugo letne).

Iztok q3 je dober, ampak predrag. Ima pa isto 5 zvezdic, kot moj pasat... Če bi izbirala v tem rangu, bi itak vzela insignio karavan.
Default avatar

Za koliko

bi pa ti prodala tega passata?
Default avatar

avtogolf

Ne vem še. Gledam cene. So kar poceni že, ampak jih je 90% iz uvoza z min. 150.000 prevoženimi, pa to sploh realni niso. Moj pa je slo in 80.000 km. Pa 4x4 jih tudi ni tolko, še manj slovenskih. kaj pa vem... Iztok, kaj meniš? Ti si bolj v tem? Ja, pa 1 lastnik sme in imam servisno...
Default avatar

IztokFranko

avtogolf je napisal/a:
Koliko je potem star, 4 leta? Potem, če boš karkoli menjala za novega, boš sicer imela cenejše gume kot praviš, vendar boš izgubila pri prodaji in nakupu novega denarja.
Če ti ok dela, si zadovoljna, potem ga vozi še nekaj časa. Takšen avto itak zdrži zelo dolgo.
Default avatar

avtogolf

Ja, dela ok. Pa lep je...Ampak gre še za zavoarovanje itd....Ne samo gume. Na leto dam 250 eur več za gume in 300 eur več za zavarovanje.