Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

ajdovi žganci

Default avatar

ajdovček

lepo prosim,če mi katera napiše,kako se skuha ajdove žgance.Sin me že lep čas "žica" da bi jih rad jedel,jaz pa nevem če mi bojo uspeli.

Vem da se vodo zavre,pa osoli,nato daš noter ajdovo moko,na sredini narediš jamico s kuhalnico in kuhaš na zmernem ognju 20 min.

zanimajo me predvsem količine,tako za 4 osebe.

hvala
Default avatar

Žganci

Jaz jih delam po tem receptu in so super:

Default avatar

mil29

jaz jih kuham kar na oko. Npr. Liter in pol vode osolim in zavrem, notri vsujem cca 2,5 dcl (eno tako skodelico imam) moke. Na sredini naredim luknjo in kuham 20 min. Nato tekočino odcedim v eno posodo in začnem s kuhalnico mešati moko. To delaš toliko časa, da nikjer ni več nič suhe moke. Seveda moraš skoz po malem (res po malem) prilivati tisto odcejeno tekočino-žgančevko, ker drugače ne bo šlo. Ko to narediš, jih zajameš eno kuhalnico in jih z vilico nastrgaš v krožnik. Čež pa domače ocvirke, spodaj pa kislo zelje. Njami. Na začetku bodo morda malo presuhi ali preveč pacasti, ko jih boš večkrat naredila, pa boš že na oko vedela koliko česa daš in koliko tekočine nato nazaj prilivaš.
Pa nikar ne delaj žgancev iz krompirja - boš uničila okus ajde. Najboljši so taki, ki so iz domače moke. Mi jo na srečo imamo doma in tako za zihr vem, da ni NIČ bele moke not. Taki so najboljši. S krompirjem jih je pa greh delat.
Dober tek.
Default avatar

ne znam

Meni vedno uspejo pocasti. Kako je to s kuhanjem moke, a ni še surova če ni v vodi, če je mokra je pa vse pocasto? Se opravičujem za trapasto vprašanje.
Default avatar

kiks

Tudi jaz pri kuhanju žgancev nisem bila uspešna,dokler nisem kupila v Hoferju instant ajdove moke in naredila po receptu, ki je na embalaži. In so mi uspeli. Priporočam!
Default avatar

mil29

saj vode v kateri se kuhajo ni nikoli preveč, ker se moka itak naredi v nekakšno kepo (na sredini obvezno luikna). Jaz kuham na takšni temperaturi, da toliko vre, da pride voda skozi to luknjo, da v bistvu moko zalije, ampak moraš pazit, da ne preveč, ker če to na veliko vre, moka ne ostane v kepi ampak je to vse en pac. Nato pa vodo čisto odlijem in jo ob mešanju moke nato dolivam nazaj. Meni so super, je pa res, da jih delam iz naše domače ajdove moke brez vseh dodatkov.
Default avatar

Karmen M..

Preden daš notri moko, je fino, da nalistaš-tanko nariban- en surov olupljen krompir v vodo. Pa pustiš 10 min, da se pokuha. Šele po tem vsujem moko in v sredini luknjico.....
Po občutku odlijem malo vode in jo shranim. In po tem, ko je moka kuhana, ko premešam- ocenim, ali je treba malo te shranjene vode še dodati. Bolje dodati, če jo je premalo, kot jo imeti v startu preveč, ker rata ena tekoča driska.....

S tem, da je notri krompir, so žganci bolj rahi. Drugače samo z moko so butasti.

sicer je zadaj na embalaži-oranžne barve-kvader- navodilo in če delaš točno po tistem, je ok.

lp,k
Default avatar

Rok-1

Ajdovi žganci?
NJAM... sploh z mlekom!

In bolj ko so trdi, boljši so... Sam se pa do zdaj naredil le instant verzije.
Default avatar

piškotek33

mil29 je napisal/a:

Ne mešaj jabolk in hrušk - očitno še nisi jedla odličnih krompirjevih, belih, žgancev!!!!!
Sicer pa v ajdove pa tudi jaz ne bi dala krompirja.


Drugače pa jih kuham tako, kot so napisale predhodnice - v osoljen krop dam moko, naredim jamico, kuham 20-30 min, odlijem del vode in ga nato med mešanjem prilivam po potrebi.
Na začetku mešam s kuhanco, ki jo imam samo za žgance, nato pa še pretlačim s pripomočkom za pire delat.


Če pa nimam veliko časa, pa skuham instant žgance, mislim da Mlinotestove (oranžen zavitek) - 250 g moke streseš v 4 dl osoljenega kropa.
Zadnjič sem ugotovila, da imajo napisano napačno navodilo - včasih je pisalo vsebina vrečke + 4 dl vode, sedaj piše 1 skodelica moke + 4 skodelice vode, kar pa je občutno preveč.
Default avatar

mil29

jedla že vse sorte žgancev. najbrž si površno prebral-a. Ene so pisale namreč, da najprej pokuhajo krompir, nato V TA LONEC dodajo ajdovo moko.
Default avatar

ocvirki

Kot že napisano,po potrebi prilivam žgančnico,mešam jih z vilicami za meso (gre lažje).Obvezno jih zabelim z ocvirki.Njamsi!
Default avatar

Alpaka

Mene pa zanima, če kdo ve, zakaj je to edini način priprave... da se naredi luknja v sredino in da je na koncu preden žgance zmešamo, v bistvu surova moka (pri nas vse gospodinje tako pripravljajo pa nobena nima odgovora). Kaj je ta moka surova ali 'dušena' ali kako to poteka čisto fizikalno? Hvala, če mi kdo zna odgovorit.
Default avatar

lucyron

Pozdravljeni!
Tudi mene zanima ta suha moka ,ki ostane v kupu ,tudi če naredim luknjo v sredini .Potem imam občutek ,kot da so žganci še surovi.Res pa je ,da sem žgance začela pripravljat šele sedaj ,zaradi diete .
Hvala za odgovor!

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood