Odgovarjajo:
• Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano
Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.
Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja.
Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte.
Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi:
“Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.”
Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.
jaz jih kuham kar na oko. Npr. Liter in pol vode osolim in zavrem, notri vsujem cca 2,5 dcl (eno tako skodelico imam) moke. Na sredini naredim luknjo in kuham 20 min. Nato tekočino odcedim v eno posodo in začnem s kuhalnico mešati moko. To delaš toliko časa, da nikjer ni več nič suhe moke. Seveda moraš skoz po malem (res po malem) prilivati tisto odcejeno tekočino-žgančevko, ker drugače ne bo šlo. Ko to narediš, jih zajameš eno kuhalnico in jih z vilico nastrgaš v krožnik. Čež pa domače ocvirke, spodaj pa kislo zelje. Njami. Na začetku bodo morda malo presuhi ali preveč pacasti, ko jih boš večkrat naredila, pa boš že na oko vedela koliko česa daš in koliko tekočine nato nazaj prilivaš.
Pa nikar ne delaj žgancev iz krompirja - boš uničila okus ajde. Najboljši so taki, ki so iz domače moke. Mi jo na srečo imamo doma in tako za zihr vem, da ni NIČ bele moke not. Taki so najboljši. S krompirjem jih je pa greh delat.
Dober tek.
Jaz jih delam po tem receptu in so vedno super. Je pa res ključno, da odcediš vso vodo in šele potem po potrebi priliješ kakšno žlico. Pa ponavadi ni treba.
Meni vedno uspejo pocasti. Kako je to s kuhanjem moke, a ni še surova če ni v vodi, če je mokra je pa vse pocasto? Se opravičujem za trapasto vprašanje.
Tudi jaz pri kuhanju žgancev nisem bila uspešna,dokler nisem kupila v Hoferju instant ajdove moke in naredila po receptu, ki je na embalaži. In so mi uspeli. Priporočam!
saj vode v kateri se kuhajo ni nikoli preveč, ker se moka itak naredi v nekakšno kepo (na sredini obvezno luikna). Jaz kuham na takšni temperaturi, da toliko vre, da pride voda skozi to luknjo, da v bistvu moko zalije, ampak moraš pazit, da ne preveč, ker če to na veliko vre, moka ne ostane v kepi ampak je to vse en pac. Nato pa vodo čisto odlijem in jo ob mešanju moke nato dolivam nazaj. Meni so super, je pa res, da jih delam iz naše domače ajdove moke brez vseh dodatkov.
Preden daš notri moko, je fino, da nalistaš-tanko nariban- en surov olupljen krompir v vodo. Pa pustiš 10 min, da se pokuha. Šele po tem vsujem moko in v sredini luknjico.....
Po občutku odlijem malo vode in jo shranim. In po tem, ko je moka kuhana, ko premešam- ocenim, ali je treba malo te shranjene vode še dodati. Bolje dodati, če jo je premalo, kot jo imeti v startu preveč, ker rata ena tekoča driska.....
S tem, da je notri krompir, so žganci bolj rahi. Drugače samo z moko so butasti.
sicer je zadaj na embalaži-oranžne barve-kvader- navodilo in če delaš točno po tistem, je ok.
Ne mešaj jabolk in hrušk - očitno še nisi jedla odličnih krompirjevih, belih, žgancev!!!!!
Sicer pa v ajdove pa tudi jaz ne bi dala krompirja.
Drugače pa jih kuham tako, kot so napisale predhodnice - v osoljen krop dam moko, naredim jamico, kuham 20-30 min, odlijem del vode in ga nato med mešanjem prilivam po potrebi.
Na začetku mešam s kuhanco, ki jo imam samo za žgance, nato pa še pretlačim s pripomočkom za pire delat.
Če pa nimam veliko časa, pa skuham instant žgance, mislim da Mlinotestove (oranžen zavitek) - 250 g moke streseš v 4 dl osoljenega kropa.
Zadnjič sem ugotovila, da imajo napisano napačno navodilo - včasih je pisalo vsebina vrečke + 4 dl vode, sedaj piše 1 skodelica moke + 4 skodelice vode, kar pa je občutno preveč.
Mene pa zanima, če kdo ve, zakaj je to edini način priprave... da se naredi luknja v sredino in da je na koncu preden žgance zmešamo, v bistvu surova moka (pri nas vse gospodinje tako pripravljajo pa nobena nima odgovora). Kaj je ta moka surova ali 'dušena' ali kako to poteka čisto fizikalno? Hvala, če mi kdo zna odgovorit.
Pozdravljeni!
Tudi mene zanima ta suha moka ,ki ostane v kupu ,tudi če naredim luknjo v sredini .Potem imam občutek ,kot da so žganci še surovi.Res pa je ,da sem žgance začela pripravljat šele sedaj ,zaradi diete .
Hvala za odgovor!