Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Detoksikacija s heroina z zmanjševanjem substitutov

Default avatar
Predzgodba je ta, da sem se dolga leta za kratek čas drogiral in se potem vmes nekaj dni čistil. Potem pa me je življenjska situacija porinila v položaj, v katerem si nisem mogel privoščiti tistih treh dni neaktivnosti med čiščenjem, tako da sem se prav grdo navlekel. Nos, nikoli igla ali folija. Nekako ocenjujem, da sem na dan absorbiral nekje med 0.3 in 0.5 g heroina.

Plan je pa tole:

1. dan - kriza na suho, zvečer vzel 1 200mg kapsulo substitola, ki mi je itak delovala naslednji dan
2. dan - sem se v redu počutil, pozno popoldne dobil lažje odtegnitvene simptome, vzel 200 mg substitola zvečer
3. dan - se dobro počutil ves dan, zvečer vzel 2/3 (133mg) substitola
4. dan - (to je danes), občutim blažje odtegnitvene simptome, zvečer bom vzel 133 mg substitola
5. dan - po planu 100mg substitola
6. dan - 100mg substitola
8. dan - 67mg substitola
9. dan - 67mg substitola

Znalci in bolj izkušeni, ali bi mi znali prosim svetovati, kako nadaljevati tale moj plan? V mislih imam štiri opcije:

1. po 9. dnevu preneham z jemanjem opiatov in se soočim s krizo, ki pa ne sme biti tako huda, da ne bi mogel delati in skrbeti za mulca
2. nabavim še 1 kapsulo substitola, ki jo razdelim na 6 delov, 2 krat po 50mg, 2 krat po 30 mg in dva krat po 20 mg
3. nabavim nekaj v stilu 10mg suboxona/subotexa in vzamem prvi dan 4 mg potem pa še tri dni po 2 mg
4. kombinacija 2. in 3. opcije (podaljšam zmanjševanje substitola in na koncu še suboxon)

Problem je v tem, da si ne morem privoščiti niti enega dneva resnejše krize, ker imam nujne delovne in družinske obveznosti.

Ali bi mi lahko prosim kdo od poznavalcev svetoval, kako bi si čim bolj olajšal krizo, da bi med njo lahko delal. Je preskok s 67mg substitola na nulo prevelik? Naj podaljšam režim zmenjševanja? S suboxonom nimam nobenih izkušenj, sam na tem forumu sem bral o njem. Ali se moram pri suboxonu česa paziti?

Vnaprej se vam zahvaljujem za vse morebitne predloge in nasvete.
Default avatar
Še en odvisnež ...lp!

Zdej če sem te prav zastopil iz prejšnih postov, si se v 2 mesecih poštene nalezel in si nikakor ne moreš privoščiti niti enega dneva krize....

Kot prvo, dragi prijatelj kako se pa potem misliš skrizirat,spucat,postavit na noge.....tisti plan gor katerga si opisal je totalni fail...!!! Stem planom greš iz ene skrajnosti v drugo....če si resnično želiš tega,življenja brez odvisnosti in omam, se da tudi brez tega,vendar tvoje je da se odločiš kaj so tvoje prioritete v življenju in kaj je bolj pomebno....OTROK, služba....TVOJE ŽIVLJENJE!!!

VSE SE DA ČE SI TO RES ŽELIŠ!!!
Default avatar
5. dan, drugi dan na 133mg. Včeraj ob približno pol treh sem začutil tisto utrujenost, ko te spušča in bil utrujen vse popoldne, potem pa sem se okoli sedmih začel še potiti in padel sem v vroče/mrzlo oscilacijo.

Upam, da bo danes telo dlje zdržalo, kajti to je znak, da mi bo uspelo s tako hitrim zniževanjem doze. Če ne, bom moral plan verjetno prilagoditi.

Še vedno upam, da bom tukaj dobil kak uporaben nasvet.
Default avatar
suboxone omogoča najbolj mehak preskok na nulo, s česarkoli, razen morda suboxona samega po dolgotrajnem jemanju. Samo ne ga jemati več kot teden dni in v res mikro dozah, pod 0.5mg in bodite pozorni, za prehod s polnega agonista na suboxone morate biti že v abstinenčni krizi, npr. vsaj 36 ur od zadnjr doze substitola, sicer sledita dva sila neprijetna dneva in takrat nič ne pomaga.

Niso pa to ravno matematične formule, različni ljudje reagirajo različno, morda bi vam uspelo tudi s 67mg substitola na nulo brez večjih težav, odvisno predvsem od tega koliko časa jemljete opiate in kolikokrat ste se že detoksicirali. Ne vem sicer zakaj, ampak prvič je po pravilu dokaj znosno, potem se (pa vsaj zdi) vsakič težje.
Default avatar
Jst ti ne bom bluzil in govoril kako se zadevaj da prebrodiš krizo....Ti bom pa povedal, da druge poti kot ABSTINENČNA KRIZA ni!!!

Edina prava pot je da daš to skozi brez raznih opijatov in "pomagal"....ter si poiščeš strokovno pomoč....sam ne boš zmogel!!
Mam pa občutek, da nisi tok navlečen kot ti misliš da si.....PSIHA JE KU****....VENDAR JO LAHKO KONTROLIRAŠ LE ČE IMAŠ RAZČIŠČENO SAM PRI SEBI......Tukaj ti strokovna pomoč zelo prav pride...lp!!

ŽIVLJENJE JE LEPO ČE GA ZNAŠ ŽIVETI!!!
Default avatar
@Leiito: V resnici sem upal na vaš odgovor :-) Torej, vaš predlog je, da 8. dan zvečer vzamem 67mg substitola, 9. dan nič (popoldne pričakujem pričetek krize, hujšo fazo katere bi potem prespal), 10. dan zjutraj pa začnem z 0.5mg suboxona pod jezik in to potem vlečem še nekaj dni, recimo 5. Bom razmislil o tej opciji, predvsem moram najprej videti, kako bom prenašal zmanjševanje substitola. Zaenkrat izgleda spodbudno.

Pa verjetno se bom moral pojaviti pred metelkovo in nekako nabaviti oni suboxone. Bah, to mi niti najmanj ne diši, ampak šta se mora nije teško.
Default avatar
@ghost77: Povsem jasno mi je, da brez abstinenčne krize ne gre. Ampak osnovna ideja mojega plana je, da jo namesto v enem kosu, ko sem 5 dni totalno povožen in čisto nefunkcionalen, oddelam po malem in v daljšem časovnem obdobju, tako da lahko med blago krizo zraven delam in skrbim za mulca.

Logika za mojim planom je bila pa tale: Z menjavo heroina za substitol se najprej detoksificiram od raznih kodeinov, papaverinov in ostalih primesi, ki jih vsebuje ulični heroin. Potem začnem telo navajati na vedno manjšo količino morfija in vsak dan popoldne in zvečer malo kriziram (ker takrat je doma že žena in lahko ona skrbi za mulca). Na koncu pridem do tako majhne količine substitola, da ga lahko ukinem brez hude krize, ali pa še to zadnjo fazo olajšam z suboxonom.

Skratka, ja, brez krize ne gre, samo jaz bi rad zamenjal hudo nekajdnevno krizo za znosno nekajtedensko. In končni cilj je jasno življenje brez opiatov.
Default avatar
@Še en odvisnež :Te poplnoma razumem kaj hočeš, vendar moje mnenje je......LAŽJE POTI NI, SAMO TEŽJA IN TA JE USPEŠNA,KATERA PA TRAJA ZELO DOLGO!!
Drugače sem totalno proti zdravljenju z metadonom in ostalimi nadomestki ker je vse skup eno velko sranje,uspeha pa skoraj ni!!!


Želim ti uspešno okrevanje!!
Default avatar
@ghost77: Če bi lahko izbiral, bi tudi sam izbral detoksikacijo na suho. Pač potrpim onih par dni muke, potrpim še tisti teden ali dva nespanja in potem se soočam samo še s PAWSom. Ampak si tega ne morem privoščiti.

Če sem rahlo nakriziran, sem sicer tečen in vzkipljiv, malo švicam in malo me mrazi, ampak mulcu še vedno lahko umijem posrano rit in se z njim ukvarjam, tako kot se pač starši ukvarjamo s svojimi otroci. Če bi bil v polni krizi, bi sicer verjetno že stisnil zobe in mu zamenjal planico in mu dal otroško hrano, ampak bi mu lahko nudil res samo te najosnovnejše potrebe, nič drugega. Kar se tiče ostalih stvari, bi bil otrok zanemarjen, jaz pa pač raje dlje trpim, kot pa da zanemarjam svojega mulca.
Default avatar
@Še en odvisnež...mal za vzpodbudo,da nisi edini,ki trenutno kriziraš,oz.se pripravljaš na krizo!
Jaz sem se 10 let zadevala s heroinom,pa zadnjih 5 let še s kokainom,7let bila poleg vsega še na metadonu....obupno,in verjetno v očeh vsakega za vedno đanki.Vmes nisem nikoli abstinirala,verjetno zato,ker sem imela droge vedno na pretek,ker je fant dilal..No potem pa sem zanosila,2 leti nazaj rodila in prenehala z vsem(tudi fant),razen metadonom,ki sem ga ves čas počasi zmanjševala.Pred kratkim sem dobila še enega dojenčka(ki pa tudi ni bil načrtovan,vsaj dokler nebi bila čist clen),vendar se je zgodilo in zelo sem vesela.To mi je bila tudi nova prelomnica,ko sem si rekla,da zdaj grem pa res na nulo.Moja zadnja doza je bila 0.25ml in danes sem 11 dan brez metadona....in počutim se že bolje.Sem še precej brezvolna in brez energije,telesno pa čist ok. Moje mnenje je,da je veliko težje prebrodit krizo,ko že imaš obveznosti(družino,službo),vendar imaš pa tudi prav zaradi tega toliko večjo motivacijo in toliko lažje se zamotiš.
Mislim,da je tvoj plan kar dober,vendar pazi da ga ne boš predolgo vlekel,vsaj ne več kot 15 dni....pa vedi da malo krize bo vsakem primeru prisotne,ampak ne obupaj,kmalu bo bolje!
Default avatar
Še en odvisnež je napisal/a:
Predlog je premočna beseda in 0.5mg morda kar malo preveč, že 0.2mg bi moralo zadoščati, ampak je Medis žal nehal dobavljati subutex v 0.2mg dozi, kdo ve čemu, 2mg tableto je pa dokaj težko natančno deliti. Sam sem vse skupaj zmlel v prah in potem delil na desetine.

Ampak, če vam s Substitolom uspeva, čemu sploh eksperimentirati? Če je zaenkrat spodbudno, prima, poskusite morda z napadom na dveh frontah, da hkrati zmanjšujete dozo in podaljšujete čas med dvema dozama, Substitol ima itak dolgo razpolovno dobo.

Kaj še pomaga? Zdrav način prehranjevanja (stone-age diet), aerobna fizična dejavnost, kar je sicer težko v času krize, ampak poleg zaljubljenosti edini način za naravno extra tvorbo endorfinov, proteinski shake-i kakršne uporabljajo v fitnessih = čiste aminokisline, na papirju pomagajo pri tvorjenju novih, zdravih neurotransmitterjev.

In kar je morda najbolj pomembno, začnite si urejati življenje, če ni urejeno in ponavadi ni. Vir dohodkov, socialni krog, reševanje problemov... Vsakdo, ki je šel čez to, vam bo potrdil, da je detoksikacija lažji del naloge, ostati clean je še težje.
Default avatar
Substitol je še večja svinjarija kot metadon. Videl detox s substitolom na DTO. Prve dni se je tip še dobro držal, pri nižjih odmerkih Substitola pa ga je zvilo do konca. Niti hoditi ni mogel, dehidriral je, fasal infuzijo, krči vsepovsod ipd.. Je pa res, da je bil model že pred detoxom nekaj časa na nadomestni th. s substitolom in mu je zmanjševanje odmerka najbrž zato povzročalo precejšnje težave.
Seveda je potrebno vzeti v obzir tudi individualno reakcijo telesa in psihe na abstinenčno krizo.

Pridružujem se mnenju Leita, da bi bil suboxone boljša izbira za detoksikacijo, pa tudi ghost77 ima zelo prav. Brez ustrezne strokovne pomoči se ti morda uspe "spucat", ampak dolgoročno spoprijemanje z zasvojenostjo kot celoto, pa je za posameznika skoraj zagotovo prevelik zalogaj.
Fizična odvisnost je posledica tvojih globjih, kompleksnejših težav in če želiš kvalitetno živeti brez droge ali kakšnih drugih neustreznih nadomestkov se boš moral temu zelo posvetiti.

Pogum, voljo, modrost ti želim. Sreča nima nič s tem :)
Default avatar
Danes sem bil na 100mg in me je že kar konkretno zvijalo. Jutrišnjega dneva se kar bojim, pred tremi urami sem pojedel 67mg in sedaj je za odtenek bolje, ampak jutri bom pomojem kar konkretno kriziral.

Ima me, da bi kar jutri prenehal, saj nima smisla jemati substitol, če sem itak ves nakriziran. Verjetno bom tako tudi naredil in potem nedeljo in praznike preživel v pravi krizi, ki sem se ji hotel izogniti.

Danes sem poskušal nabaviti suboxone, pa mi ni uspelo. Povprašal sem nekaj ljudi v parku blizu ZD na Metelkovi, pa so mi rekli, da bom to bolj težko kje dobil, ker so tisti, ki jemljejo suboxone, bolj resni in ne prodajajo, pa še bolj malo jih je.

Če mi kdo lahko pomaga, lepo prosim, pošljite mail na [email protected], zelo bom vesel.
Default avatar
Ni mi uspelo dobiti suboxona, zato sem pač šel na suho, ko mi je zmanjkalo substitola. V petek sem pojedel zadnji substitol in čeprav sem bil v blažji krizi že od torka naprej (zmanjševanje substitola), je kriza v soboto zvečer kar konkretno pritisnila. Včeraj je bilo kar hudo, danes (torek) se mi zdi, da je že bolje.

Imam kar nekaj odtegnitvenih simptomov, ampak daleč najtežje se soočam z pokvarjeno termoregulacijo (ves čas me zebe, razen parih navalov vročice dnevno) in pomanjkanjem spanja. To noč sem spal dvakrat po eno uro. Izogibam se uspavalom in jih ne bom jemal, dokler ne bo res hudo. Imam manjšo zalogo psihoaktivnih tablet, od katerih jih nekaj deluje tudi kot uspavalo (sanval, rivotril, seroquel), tako da se bom teh poslužil, če bo res treba in jih rotiral. Ne bi rad ob detoxu pobral še kake odvisnosti, heroin je dovolj.

Anyway, zdaj sem na suhem, wish me luck :-)

Kar se tiče pa pomoči po detoxu; planiram počakati, da bom dva tedna clean, potem bi se pa vključil v projekt človek. Ima kdo izkušnje z njimi?
Default avatar
Upam, da ne zamerite, da malo ventam svoj detox na tem forumu.

Ponoči sem spal 4 ure na 10mg sanvala. Mrzlica se je malo unesla, prav tako tisto ogabno gomazenje po telesu. Zjutraj mi je bilo sicer tako slabo, da sem izbruhal jutranjo kavo in driska je še vedno najhujše vrste, ampak generalno se že toliko bolje počutim, da sem se lotil nekaj gospodinjskih opravil, malo pospravljam in pomivam posodo in tako. Da je vsaj nekaj od mene.

Kako komaj čakam tisti pravi krepčilni spanec, po katerem se zjutraj zbudiš svež in spočit. Upam, da bo čimprej. Danes bom poskusil zaspati brez uspaval.
Default avatar
Še to sem pozabil omeniti. Danes je dan, ko pričakujem, da bom imel prve napade želje po drogi. Malo me že prijemlje ampak onega pravega navala še ni bilo.

Kako se drugi s tem soočate? Zadnjič sem ugotovil, da če se zelo skoncentriram in grem v glavi skozi ves proces od pridobitve denarja, do nakupa in uživanja droge, da mine. Za realizem si zraven izmislim še kake tipične probleme, na primer, da so vsi dealerji nedosegljivi, ali pa da dobim samo enega, ki mi reče, da bo šele čez nekaj ur ... Ko grem v glavi skozi vse to, mi na hitro postane vroče, se spotim in potem želja mine. Ponavadi deluje za ves dan.
Default avatar
Kaj boš celo življenje nekaj meril po decimalkah in čakal na čudež....Če si imel jajca in si zagreznil,dej si pošlihtaj v glavi in nehaj stem!!!
Misli na nekaj lepega,na svojega sinka,družino, na življenje brez omame,kako bo noro ko ne boš odvisen in boš spet zdrav dela sposoben človek.
Ne pa mislit na dilerje kje kaj in kako....fail!!
Samo želeti si moraš in ti bo ratalo....ti povem vse muke ki jih zdaj preživljaš in bolečine se ti bodo obrestovale nekoč ko boš trezen tebi v prid....TAKRAT BOŠ ZMAGOVALEC, vendar je do tja težka in trnova pot!!! Vse je v tvoji glavi to si zapomni!!! Krize nebo konec ko se fizično skriziraš,ampak šele potem se začne vojna,zato ti priporočam postavi si enih par prioritet,ciljev in jim sledi,neomajno!! Če boš dovolj trden in imel neizmerno željo po uspehu,ti bo tudi ratalo 100%!!

MENI NAPRIMER, JE MOJ SINKO IN DRUŽINA PRIORITETA IN SMISEL ŽIVELJENJA!!!
Default avatar
@ghost77: Ja, jasno mi je, da je treba spremeniti način razmišljanja in celoten življenjski slog. Ampak zaenkrat je moj mali cilj v ponedeljek priti čist na informativni razgovor na Projekt človek. Do takrat bom pa pač zdržal na kakršenkoli način bom vedel in znal, če se bom moral v glavi vozit k dealerjem, se pač bom, jbg.

Grem dalje, do ponedeljka je še štiri dni.
Default avatar
Pozdravljeni še en odvisnež,

čestitke za vztrajanje, verjamem, da vam ni lahko. Se pa popolnoma strnijam z Leitom, da je detoksikacija le prvi korak, urejanje različnih življenjskih področij pa seveda dolgotrajnejše delo, tako da se mi zdi tudi zelo dobro, da ste se odločili poiskati pomoč tudi za naprej, saj je urejanje zasvojenosti dolgotrajnejši proces in je na tej poti pomembno odkriti vzroke za zasvojenost, urediti komunikacijo z bližnjimi osebami in se ojačati za trezno življenje, kar pa je seveda naporno in se ne da narediti v enem dnevu.

Upam, da zdržite do pogovora v ponedeljek....

Odgovarjala,
Špela
moderator
Društvo "Projekt Človek"
tel: 01/425 12 14
Default avatar
Hvala lepa, Špela.

Do ponedeljka bom že zdržal. Štiri dni se da zdržati, zato sem si to postavil za prvi mali cilj. Je pa res, da so se sedaj začele težje skušnjave, ko mi heroin sploh ne gre iz glave. Zato tudi visim na tem forumu ves dan :-/ Pomojem, da bi moral pozdraviti to obsesijo. No, bom videl na pogovoru.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren