Med.Over.Net

Hormonske motnje

aldactone

Default avatar

teja1234

Spoštovani!

Endokrinolog mi je predpisal jemanje tablet Aldactone 100 mg 1x dnevno zaradi dolgoletnih težav z izpadanjem las in cističnimi aknami. Približno 20 let sem z vmesnimi prekinitvami jemala KT Diane, s katerimi sem moje težave uspešno obvladovala, sedaj pa zaradi starosti in ostalih težev s KT le teh ne morem več jemati.

Začela sem jemati Aldactone prejšnji mesec, vendar še vedno vzporedno jemljem tudi Diane, ker sem letos z njimi za 5 mesecev prekinila in sem takoj po pregledu pri endokrinologu spet začela z jemanjem, ker je bilo stanje z izpadanjem las in aknami obupno.

V navodilih, ki sem jih prejela piše, da naj bi tablete Aldactone začele delovati v zvezi z aknami v dveh do treh mesecih, v zvezi z izpadanjem las pa v času enega leta.
Zanima me torej, ali bo vsaj trimesečno vzporedno jemanje obeh zdravil preprečilo privajanje na Aldactone vsaj v zvezi z izpadanjem las, saj nebi rada spet prišla v fazo, ko bo stanje nevzdržno in bom čakala na učinek Aldactone.

In še eno vprašanje. Tablete Aldactone naj bi jemala 21 dni s 7 dnevno pavzo. Glede na to da je v času, da ne jemljem KT moj ciklus zelo nereden, pojavljajo se mi menstruacije tudi na 20 dni me zanima, kako je pomembno to 21 dnevno jemanje oz. ali naj bi imela menstruacijo v času, ko ne jemljem KT, saj Aldactone ne uravnava ciklusa oz. ga celo zmeša, kot je to navedeno glede stranskih učinkov zdravila. Zakaj imajo nekateri predpisano neprekinjeno jemanje?

Hvala za vaš odgovor in lepo pozdrav!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Vsekakor je priporočljivo sočasno jemanje Aldactona in Diane. Načeloma predpisujemo Aldactone po shemi tri tedne jemanja in enotedenska pavza. Mentrualni ciklus se ob jemanju Aldactona ne uredi in Aldactone tudi ni kontraceptiv.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

teja1234

Hvala za vaš odgovor!
Kot sem napisala moram kontracepcijske tablete Diane prenehati jemati zaradi povišanega pritiska, zato prosim še za vaš nasvet, koliko časa priporočate, naj jih še jemljem vzporedno z tabletami Aldactone, da bi se izognila ponovnim težavam z izbruhom aken in izpadanjem las v prehodnem obdobju do začetka popolnega delovanja Aldactona.

Lp
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Če imate povišan krvni tlak takoj prenehajte z jemanjem Diane 35 in počakajte na učinek Aldactona.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog