Med.Over.Net

Pediatrična in fetalna kardiologija

Odgovarjajo: dr. Samo Vesel, dr. med., pediater kardiolog

Prirojene srčne napake so najpogostejše med vsemi prirojenimi napakami organov in organskih sistemov. Ugotovimo jih pri 8 od 1000 živorojenih otrok. Približno polovica bolnikov vsaj enkrat v življenju potrebuje kardiokirurško ali kardiološko intervencijsko zdravljenje napake. Poleg prirojenih srčnih napak so področja delovanja v pediatrični in fetalni kardiologiji še prirojene in pridobljene bolezni srčne mišice ter motnje srčnega ritma.

dr. Samo Vesel , dr. med., pediater kardiolog

Samo Vesel

Dr. Samo Vesel, dr. med., je diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1995. Takoj po študiju se je zaposlil na Pediatrični kliniki v Ljubljani in v letu 2000 opravil tudi specialistični izpit iz pediatrije. Na Pediatrični kliniki v Ljubljani je bil zaposlen 23 let, ves čas je subspecialistično deloval na področju pediatrične in fetalne kardiologije. V letu 2004 se je kot visiting fellow s področja fetalne kardiologije dodatno izobraževal v bolnišnici St. Thomas and Guy's Hospital v Londonu, Velika Britanija. V letu 2006 je s področja fetalne kardiologije na Medicinski Fakulteti v Ljubljani tudi doktoriral. S področja pediatrične in fetalne kardiologije je v minulih 20 letih v domači in tuji strokovni literaturi objavil več kot 50 strokovnih člankov ter poglavij v učbenikih. Ožji področja njegovega delovanja sta neinvazivna slikovna srčna diagnostika, ultrazvočno spremljanje intervencijskih kardioloških posegov ter fetalna kardiologija. Trenutno je zaposlen na Otroškem oddelku SB Celje.

nereden utrip srca

Default avatar

anjaboki

Imam vprasanje,namrec sem zelo zaskrbljena,zato bi vas prosila,za odgovor,ce ga le poznate...Sem v 21 tednu nosecnosti,in pred dnevi sem imela morfologijo,kjer sem zvedela da ima plodek neredni utrip srceka.Namrec, vsak šesti utrip se je slisal kot dvojni utrip.Drugace je ginekologinja rekla da je vse vredu z obliko,in da ji deluje vse vredu,srce morfolosko dobro,samo to jo je zaskrbelo,zato me je cez 10 dni napotila v Ljubljano na pregled.Nato sem bila v Ljubljani,kjer mi je zopet opravila morfologijo ploda,vendar dvojni utrip ni bil tako pogosti kot pri prvi morfologiji,nekaj casa je normalno bilo potem pa spet ta dvojni utrip(ampak ni vsak 6 utrip,kot pri prvi morfologiji).Napisala je v materinsko knjizico,da je srce morfolosko brez posebnosti,okoli srceka se ne nabira vode...in me zopet narocila za 4 tedne ko bo srce bolj razvito.ali je taksnih primerov veliko,in kako se pozdravijo,in ali so za plodek fejst skodljive?ali bi se opazilo, ce bi bilo z srcem kaj hujse narobe z morfologijo?rekla je da je sestava srceka cisto vredu,samo utrip jo je zmotil.Ali se da ta nereden utrip pozdravit,kajti omenila je neke tablete.Sem zelo obupana,in nevem vec kaj naj si mislim.

Zahvaljujem se vam za odgovor in Vas lepo pozdravljam!

Anja
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

ker kolega, dr. Vesela trenutno ni, mislim, da bom tudi jaz glede vaših skrbi lahko odgovoril dovolj korektno. Osnovno morfologijo srca zadnjih nekaj let perinatologi na sekundarni in terciarni ravni kar dobro obvladujemo, tako da nam pomembnejše napake, ki zahtevajo posebno pripravljenost ali celo načrtovano rojstvo otroka, skorajda ne uidejo več. Če so vam v Ljubljani povedali, da je plodovo srce morfološko v redu, potem zelo verjetno tako tudi je. Glede motnje ritma, ki jo omenjate, gre zelo verjetno za benigno, torej nenevarno motnjo, ki jo v času morfologije ploda opazimo kar pogosto (cca 5%) in je v veliki večini primerih zgolj odraz nezrelosti prevodnega sistema srca. Srce ima za hitro prevajanje električnih impulzov iz preddvorov do prekatov poseben prevodni sistem, ki tekom plodovega razvoja še dozoreva in ob tem včasih tudi sam sproža impulze ali pa se takšni impulzi tvorijo v tkivu preddvorov ali prekatov. Kakorkoli, sčasoma se bo pogostost takšnih dodatnih utripov zmanjševalo in do rojstva bodo najverjetneje povsem izginili. Sicer pa imamo skoraj vsi kdaj pa kdaj kak izredni srčni utrip, nekateri več in celo z relativno pogostimi izrednimi utripi se živi povsem nemoteno in kvalitetno.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------
Default avatar

deklica2

Pozdravljeni!

Mene pa samo nekaj zanima...jaz sem bila v 12 tednu nosečnosti na pregledu nuhalne svetline...ginekologinja mi je povedala da je vse ok, vendar je omenila, da ima srčni utrip na spodnji meji. utrip je bil 146 udarcev na minuto, ter da mu srček bije počasneje. Sedaj me pa zelo skrbi, da je z mojim sončkom kaj narobe.
Default avatar

Samo Vesel

Spoštovani,

osebno imam zelo malo izkušenj s plodovi gestacijske starosti 12 tednov. Na podlagi normogramov, ki so izdelani in objavljeni, bi bila spodnja meja pričakovane srčne frekvence nekaj utripov višja, v območju 155 - 160/min. Prepričan sem, da pri frekvenci 146/min ne gre za motnjo srčnega ritma, ampak za reden, pravilen, vendar le nekoliko počasnejši utrip. Ker nisem perinatolog in ker so moje izkušnje pri plodovih te starosti zelo omejene, svetujem, da se o možnih vzrokih za trelativno bradikardijo posvetujete z dr.Pušenjakom.

Lep pozdrav,
**************************************
Dr. Samo Vesel, dr. med.

Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987)
Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987)
Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h)
Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)