Med.Over.Net

Neplodnost

Odgovarjajo: Branka Žegura, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Pogovori, izmenjava izkušenj in informiranje o neplodnosti.

Branka Žegura , dr. med., spec. ginekologije in porodništva

Branka Žegura

črevesna endometrioza

Default avatar

srecka

Zanima me, če je tukaj še kakšna punca, ki ima to "srečo", da ima hudo endometriozo tudi na črevesju?

Meni so jo ravno ugotovili z laparoskopijo. Sedaj čakam na UZ črevesja, potem pa imam ponovno laparoskopijo, kjer bo prisoten tudi abdominalni kirurg, ki bo "očistil" črevesje, možna pa je tudi resekcija.

Dajte se javit..
Default avatar

Mona

Pozdravljena!

Jaz sem takšna "srečka", da imam oz. sem imela endometriozo na črevesju, na sečevodu (ena ledvica mi je nehala delat zaradi tega), skratka pestra operacija. Sodelovali so trije različni kirurgi, operacije ni bilo mogoče izvesti laparoskopsko, zato so mi naredili laparotomijo (rez od sramne kosti do popka). Odstranili so mi tudi čez 30 cm črevesja. Preiskave pred operacijo se bile endo UZ črevesja, kolonoskopija, UZ abdomna. Dan pred operacijo čiščenje črevesja s sirupom (isto kot pred kolonoskopijo), potem je sledila operacija (pri meni je trajala dobrih 5 ur). Zbudila sem se na intenzevni negi UKC Lj, oddelek ginekologije (tam ostala 6 dni), potem so me še za 8 dni prestavili v staro porodnišnico (počakajo da greš prvič kakat). Jaz sem imela kateter (zaradi mehurja, vstavljen sem imela tudi splint) in še neko vrečko (pozabila kako se reče).

Po operaciji je sledila stroga dieta, najprej 6 dni samo tekoča hrana, potem pasirana,... Zdaj že čisto normalno jem, bolečine sicer imam, ampak znatno manjše kot pred operacijo.

ČE te karkoli zanima vprašaj.

Misli pozitivno, pa bo vse ok! Jaz sem živ dokaz :)
Default avatar

srecka

Sem ti hotela poslati ZS, pa očitno ne morem..

Daj mi prosim povej, ali te je med M bolela ledvica? Ker meni se to dogaja že zadnje pol leta - desna ledvica me grozno boli.

Ali so ti že na endo UZ povedali, da ti bodo odrezali črevesje? Kako je sedaj? Se ti je prebava kaj spremenila? Kater del črevesja so ti odrezali? Si imela mogoče tudi začasno črevesno stomo?

Koliko časa si bila potem še na bolniški?

Si imela hude bolečine pri odvajanju blata? Pri meni je boleče le med M, drugače načeloma ni hudo.

Uf, sem ti naložila enih vprašanj. :)

lp
Default avatar

Mona

Odgovorla ti bom kar po vrsti:

Da mi ne dela ledvica sploh nisem vedela. Ko so me sprejeli v bolnico, so mi dan pred operacijo naredilu UZ abdomna, kjer so ugoovili, da je desna ledvica normalna, leva pa manjša. Bolela me ledvica ni nič, edino (to opazujem šele zdaj po operaciji) na wc-ju sem nonstop visela, skoraj vsako uro me je tiščalo lulat. Zdaj po operaciji hodim na wc normalno, rekli so mi tudi da ne bom imela nobenih težav zaradi tega.

Hecno pri meni je bilo to, da se na endo UZ ni videlo nič, kot da je vse ok. Ampak ker sem imela takrat tudi kri na blatu (vedno med menstruacijo in ovulacijo) sem opravila tudi kolonoskopijo, tam pa so se pokazale spremembe. Tako da ni nujno da je endo UZ 100% pokazatelj, da endometrioza na črevesju je ali je ni. Na endo UZ meni niso nič povedali, izvide so pogledali pred oparacijo, tako da tudi jaz nisem vedela kaj mi bodo delali. Rečeno mi je bilo, da bodo probali z laparoskopijo, ampak žal ni šlo. Sedaj je precej bolje, na wc grem normalno, jem skorej vse (razen tisto kar zapira ne jem). Prebava je "skoraj" redna, ker pred operacijo ni bila. Pred operacijo sem trpela "peklenske" muke, preden sem sploh lahko šla na wc (krči takšni kot da bom rodila). Odrezali so me del debelega črevesja, stome nisem imela.

Na bolniški sem bila 6 tednov (4 zaradi operacije, 2 zaradi zdravilišča). Mi je bilo rečeno pa da imajo tak hud primer endometrioze 1x na 3 leta.

Lp.

M.
Default avatar

srecka

Hvala za odgovor. :)

No, takšne krče kot jih opisuješ imam jaz samo pri M, drugače ne.

Zanimivo mi je pa to, da se na endo UZ praktično ne vidi endometrioze, ker mene so ravno zato poslali na to preiskavo, da bodo videli kako obsežna je endometrioza.
Default avatar

srecka

Še eno vprašanje - tiste, ki ste bile po resekciji črevesja v zdravilišču. Kaj tam delaš? Previdevam, da je največ namakanja v vodi al kako? Kakšne masaže al kaj podobnega? Imaš kakšen program?
Default avatar

bunnbunny

In po mojem bodo pri meni odkrili ravno to, ker moram pač vedno bit nekaj posebnega :))) Vsaj do sedaj se je še izkazalo :( Ne moreš verjet, kako ti lahko najdejo stvari, ki niti nisi vedel da obstajajo in v sanjah ne bi pomislil, misliš pa seveda, da je itak vse v redu.
Default avatar

Mona

V zdravilišču te striktno tehtajo (če po operaciji izgubiš kg) in te želijo zredit, tako da jedilniki so nabito polni :) Po pogovoru z zdravnico v zdravilišču dobiš predpisane terapije. Običajno od 5 do 7 različnih. Jaz sem dobila bazen (vaje v vodi 30 min), telovadba (ležiš na mizi in delaš na moči 30 min), vroče obloge na trebuh (neka vroča glina ali nekaj podobnega 30 min), kopel (izmenično vsak drug dan enkrat zeliščna, drugič mineralna - 20 min) in največja uživancija MASAŽA!! Je pa kar dolgcajt tam, tako da kaka dobra knjiga je dobrodošla.

Lp,

Mona
Default avatar

srecka

Hvala za info. :)) Haha, js sm pa glih upala, da bom zgubila par kg po operaciji. :)
Default avatar

bunnbunny

Tudi meni bi kak kg manj prav prišel, sam če se le da, ne na tak način :)))

Po mojem tudi če me čaka kaka tak operacija, se ni za bat, da bi shujšala, to se mi zdi, da pri meni ni mogoče brez treningov dvakrat na dan in hude diete.
Default avatar

srecka

Meni so 1 mesec nazaj odstranili del črevesja zaradi endometrioze. Rekli so mi, da ne rabim nobene diete ali kaj podobnega in da naj jem normalno (razen tisti čas ko sem bila v bolnici sem imela dietno hrano).

Sedaj imam precej problemov s prebavo in ne vem če je ravno normalno - stalno napenjanje, na WC grem najmanj 10x na dan, 2x sem imela kri v blatu.. ne vem če je to normalno.

Kakšno dieto oz. kaj ste jedle ostale po operaciji?
Default avatar

milojka

Prosila bi vas za odgovor

Ali se črevesna endometriza vselej vidi na kolonoskopiji oziroma ali je možno, da je tako v ozadju (maternica), da kolon. pregled ne seže do tja? Imam, še posebej v zadnjih letih hormonskega zdravljenje (IVF) - obvezno po vsakem postopku, večje probleme (kri na blatu, slabo odvajanje), bila sem na kolonoskopiji ki ni pokazala posebnosti? Laparoskopije mi niso nikdar izvedli.

Upam, da se vsem nam težave rešijo in da dočakamo tako pričakovan +

Milojka
Default avatar

soncemoje

Punce kaj mi lahko katera pove, ali endometrioza na črevesju lahko vpliva na neplodnost.In kakšen pregled vam je bil narejen, da je bila ta odkrita.Hvala!
Default avatar

soncemoje

Joj pa še to sem pozabila vprašat vse tiste, ki ste imele endo UV črevesja kako izgleda ta pregled:)
Default avatar

srecka

Milojka, koliko IVFov si že imela? Sedaj predlagajo 2-3 IVF, potem ponovna laparoskopija. Če še nisi bila, bi jaz šla na tvojem mestu.

Soncemoje, endo UZ ni nič posebnega. Pregledajo ti del črevesja (malo neprijetno). Seveda endometrioza vpliva na zanositev. Odkrije se jo pa z laparoskopijo.
Default avatar

soncemoje

srečka hvala za odgovor:) Jaz sem bila lani na laparoskopiji in so mi na mali medenici odstranili zarišča endometrioze, zdej v neplodni ambulanti pa so iz izvida od laparoskopije prebrali da je bila endometrioza videna tudi na steni črevesja, zato so me zdej napotili na ta endo UV, da vidijo če je endometrioza tudi na črevesju.Če je bom mogla spet na operacijo.
Srečka kje pa si imela operacijo črevesja?
Default avatar

milojka

Srečka

Hvala za odgovor. Imela sem že 6 IVF postopkov, vendar ker kmalu ne bom več upravičena do postopkov na zavarovalnico, se z laparoskopijo nihče dosedaj ni ukvarjal (v LJ. in v Postojni). Ker imam namen še vseeno poskusiti na Češkem, razmišljam, da bi vseeno opravila tudi tovrstno preiskavo, saj kot sem že pisala, imam probleme. Šele po prebiranju tega foruma sem posumila, da bi lahko imela žarišče endometrioze; ko sem to omenila sedaj v zadnjem postopku, mi je ginekolog rekel, da če nimam bolečih menstruacij in krvavitev iz zadnjika istočasno ob menstruacijskem ciklusu, to ne more biti endometrioza. Ne vem pa kdo me bo sedaj,tik pred iztekom starostne meje, še poslal na tovrstno preiskavo (osebni ginekolog, osebni zdravnik?). Če prav razumem, mi zgolj kolonoskopska preiskava ne more dati odgovora, da ne gre za problem endometrioze?

Lep pozdrav vsem

Milojka
Default avatar

miš1

Jaz vedno opravim samo kolonoskopijo. Prvič so mi našli E v črevesju ravno S kolonoskopijo in zdaj jo moram na 3 leta ponavljat. Pojdi k osebnemu zdravniku in naj ti da napotnico za kolonoskopijo, ap se naročiš na gastro v LJ. Na kolonoskopiji v ljubljani dela tudi ena zdravnica, ki ima zelo velike težave z endometriozo in je zelo razumevajoča, nežna in v glavnem super.

Krvavitve pa tudi jaz nisem imela iz zadnjika, niti ne vem kakih hudih težav, razen bolečin M.
Default avatar

miš1

Aja, je pa to le za notranjost črevesja, za zunaj pa žal ni.
Default avatar

soncemoje

miš kaj tebi so potem ko so ti E odkrili v črevesju potem tudi odstranili.

Moderatorji

Branka Žegura , dr. med., spec. ginekologije in porodništva
Branka Žegura