Starševski čvek

Problem z odnosi - ko sem sama, imam občutke osamljenosti, v družbi sem pa za zgago

Default avatar
Imam en problem:

Ko sem sama, imam občutek osamljenosti in želim v družbo.

Ko pridem v družbo, pa se želim pogovarjati predvsem s tistimi, ki so zasedeni in niso prosti za pogovor - pogovor s takimi me najbolj vleče. Želim pa govoriti o svojih temah, ne poslušati in sodelovati v pogovoru. Če pa začnem pogovor s kom, ki je prost, pa ne vem, kaj bi rekla. Pa govorila bi takrat, ko je to najmanj primerno - npr. takrat, ko bi vsi radi poslušali predstavo, itd. Drugače pa sploh nisem zgovorna in ne spravim ven več kot nekaj stavkov zaporedoma. En pomemben dogodek bi opisala v treh stavkih, medtem ko bi drugi govorili po pet minut.

Zaradi tega velikokrat kakšna gorka pade in potem sem užaljena, dokler tega ne pozabim, ko pa sem naslednjič v družbi, pa spet.

Enostavno si ne morem pomagati - če poskušam biti tiho in počakati, se v meni začne nabirati napetost, pa pri prsih me tišči. Groza! Še zlasti pa sem užaljena, če potem, ko oseba zaključi svoj pogovor, kar odide, ne da bi se še z menoj kaj pogovorila, čeprav je videla, da sem čakala ob njej na pogovor z njo.

Kako se temu problemu reče? Je to zasvojenost z odnosi? Kako to pozdraviti? Kako temu narediti konec?

Pa prosim, ne govorite mi, da naj združim prijetno s koristnim, ker to je zelo moteče in res ne vem, kaj lahko koristnega naredim pri tem, ko motim pogovore drugih in jim vsiljujem svojo temo, itd. Ko sem sama, pa postanem prav nesrečna, ko nimam nikogar ob sebi. In tega res ni mogoče koristno izrabiti. Prosim za uporabne nasvete!
Default avatar
Ne me narobe razumeti, a res mislim, da bi ti najbolj učinkovito utegnilo pomagati kaj takega: http://www.psihoterapija-institut.si/ak ... ostno-rast

to je samo 1 primer skupine, pobrskaj malo, tega se jeseni začenja veliko, iz lastnih izkušenj ti povem, da je skupinska dinamika lahko nekaj najbolj zdravilnega in osvobodilnega ever, ni pa to kratka in lahka pot.

Oglasi se še kaj.
Default avatar
Imaš psihiatra tukaj na MON-u. Adijo.
Default avatar
Imaš psihiatra tukaj na MON-u. Adijo. je napisal/a:
Vem, ampak on ne odgovarja na vprašanja - forum ne deluje. Imam pa stisko zdaj, ne pa čez pol leta, ko bo imel čas odgovoriti.
Default avatar
temu se reče socialna fobija, lahko se pozdravi tudi samo, lahko pa z psihoterapijo
Default avatar
tuturutu je napisal/a:
Hvala za uporaben odgovor.