Finance in kripto valute

Odgovarjajo: Janez Tomc, mag., dipl. ekon. • Primož Cimerman, www.Atrix.io

kako podariti 70.000 eur

Default avatar
Sestra bo prodala nepremičnino, za katero bo dobila 70.000 eur čistega na svoj račun (po poplačilu davkov itd.). Denar bi rada razdelila med svoja polnoletna otroka, vsakemu torej 35.000. Kako izvesti to zadevo?

Po prebiranju forumov in informacijah na banki naj bi šli k notarju, ki bo naredila darilno pogodbo, tako da otrokoma, ki bosta dobila podarjeni denar, ne bo treba plačat davka, bo pa seveda ogromno koštalo nakazilo denarja iz sestrinega računa na računa njenih otrok (provizija bank).

Zanima me, če kdo iz prve roke ve, ali so to prave informacije oz. ali je to pravi način za urejanje podarjanja tolikšne vsote denarja?

Aja, sestra je starejša, se ne znajde in ne uporablja neta, zato jaz pišem v njenem imenu. Najlepše se vam zahvaljujem za vse informacije!
Default avatar
Kaj pa če enostavno dvigne denar in jima ga izroči?
Default avatar
Ne vem, zakaj bi bilo nakazilo iz računa na račun drago?
Jaz non stop prenakazujem denar na en drug račun, pa en plačam nič.
Default avatar
Vpraši Jureta Jankovića.On to oblada.
Default avatar
če gre za prenos v okviru iste banke naj ne bi bilo nobene provizije, pa tudi sicer mislim da ni nek hud strošek. mislim da ima recimo NLB za plačila do 50.000€ 1,80€ provizije, za več pa 6,35.
Default avatar
Provizija za nakazilo on-line je skoraj da zastonj. Torej nobenih stoškov. Dražje bi bilo z nakazilom na pošti.
Sicer pa ne vidim razloga zakaj bi morali delati kakršnekoli pogodbe? Denar ona lahko da komurkoli hoče.
Default avatar
Očitno ne gre za darilo brez pričakovanj povrnitve v kakšni obliki. Zakaj bi drugače potreboval pogodbo?
Jaz pač denar dvignem in ga "podarim" otroku, ko ga rabi. Sicer manjše zneske, ampak s 70.000 ne bi ravnal nič drugače.
Če pa se lahko vplete DURS, pa ne vem....
Default avatar
S kakšnim namenom pa bo ona otrokoma podaruila denar? Ali ima poleg teh otrok še kakšne druge dediče in bi želela dokumentirati, da je tema dvema podarila denar, da bosta zato manj zahtevala na dediščini?

Ker če bi jima samo dala denar, potem naj ga samo dvigne z računa in jima ga da v roke.

Sicer pa: za stroške notarja bo dala veliko več kot za stroške bančnega nakazila, ki vsekakor ni 'strašno drago'. Zato je dobro prej premisliti, kaj želi s tem darilom doseči in potem v skladu s temi željami tudi pri notarju ustrezno napisati dokumente.
Default avatar
..tole je pa res hecno..
..če hoče komu denar dat..
..po TEM KO JE PLAČALA DAVKE.. ga mirne duše da..
..dvigne na banki in da v roke..al pa prenakaže na njun račun..
..celo darilna pogodba omogoča tistemu ki darilo da.. da ga ob nespoštovanju ali določenih razlogih celo VRNE!!..
..tako da razmislite... res.... zakaj komplicirate..???
Default avatar
davka itak ni v nobenem primeru, ker gre za prvi dedni red, za darilo in ne za prihodek od kakšnega dela, je pa postopkovno pravilno, da naredijo darilno pogodbo.
Default avatar
ena monja je napisal/a:
Ne, to sta edina otroka, rada bi jima dala denar kot darilo, brez da bi pričakovala karkoli v zameno in drugih dedičev ni. Ali DURS ne more kakorkoli obdavčiti ta dva otroka, ki bosta kar iz nekje dobila tolikšno vsoto? Nočemo komplicirati, zato sprašujem. Morata ta dva otroka kakorkoli prijaviti na DURSu to darilo? Ne vem no, če so stvari tako enostavno, poleg tega si sestra ne bo upala dvignit 70.000 eur, je pa že bolje, da jih nakaže, da se bo pri otrokih videla "sled", torej od kod je denar prišel.
Default avatar
pa nehajte komplicirat , no !!!
naj prenakaže in to je to !!
Default avatar
dfghjk je napisal/a:
DURS ne more kar tako obdavčevat povprek. je treba najprej prihodek prijavit, da se lahko obdavči.
darilo lastnemu otroku ni prihodek. s pogodbo se zavaruje ona, saj ima v primeru nespoštovanja obdarjenca pravno podlago, da zahteva darilo nazaj.
Default avatar
error1 je napisal/a:
Ne vem, kje ti živiš, ampak jaz živim v Sloveniji, kjer bi se z neba znal pojavit DURS, ki ga bo zanimalo, od kod dvema navadnima državljanoma toliko denarja na računu. Ne zaupam nikomur, še najmanj pa sistemu v tej državi, blizu take vsote sem samo danes (pa še to je sestrina) in ne bom nikoli več v življenju, zato ne vem, ali so pri takih zadevah stvari bolj komplicirane, je treba na kaj biti pozoren... Če si pravno neuk, te to ne odrešuje odgovornosti, ti pa lahko en fejst težek cegu pade na glavo.

Pa umiri se, ne bi želela, da te zaradi mojega posta kap zadane.
Default avatar
durs ne more... je napisal/a:
No saj, to me zanima, v zameno za darilo mati od otrok ne bo ničesar zahtevala, zanima pa me, ali mora biti na papirju napisano s strani notarja, da gre za darilo, ali je preprosto bančno prenakazilo dovolj.
Default avatar
grem po moč je napisal/a:
ker gre za mater in otroka, je nakazilo čisto dovolj.
ne rabi k notarju in ne rabi imet pogodbe.
Default avatar
durs ne more... je napisal/a:
Super, najlepša hvala!
Default avatar
Tudi če bi slučajno se vpletel Durs, ni nobenega problema, ker je denar popolnoma sledljiv. Sestra ga je dobila od prodaje nepremičnine, kjer bo tako plačan davek na promet nepremičnin. Prenakazala ga je svojima otrokoma, ki sta prvi dedni red in so darila neobdavčena, in to je to. Darilna pogodba je smiselna pri podaritvi stvari, kjer je treba narediti prepis lastništva ali kot so ti že povedali, če so še kakšni dodatni dediči ali če bi dala samo enemu otroku, drugemu pa ne, še v tem primeru samo zato, da zaščiti samo sebe.
Default avatar
Sicer pa je tu treba tudi povedati, da se s takim vprašanjem komot obrneš tudi na svojega referenta na DURSu. Zadnje čase so na davčni zelo prijazni in pripravljeni svetovati. Jaz imam z njimi dobre izkušnje.
Default avatar
ena monja je napisal/a:
Hvala Brienka in ena monja. Hm, ja, lahko bi tudi na DURS poklicala, ampak po pravici povedano imam kar odpor, ampak če so se poboljšali, zakaj pa ne :)

Moderatorji

Janez Tomc , mag., dipl. ekon.
Janez Tomc
Primož Cimerman , www.Atrix.io
Primož