Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

NOSEČKE-MAJ 2012

Default avatar
hey

Odprla sem temo, ker me zanima ali je tukaj že katera ki ima rok maja 2012?
No jaz sem ena iz med teh :-) Noseča sem drugič in sem v 9 tednu :-)

Javite se, da kaj več poklepetamo in se spoznamo

l.p.
Default avatar
Super, je prvi pregled že za tabo? Kako je bilo?
Default avatar
O super, da si odprla temo. Sem že gledala, katera se bo prva opogumila.
Jaz sem 7 tednov, drugi otrok. Sem bila že na dveh pregledih, ker sem imela krvav izcedek, a je menda vse ok, je bila vgnezditvena krvavitev.
Znakov nimam razen bolečih prsi, večerne utrujenosti in hude tečnobe. :-)
Default avatar
Se je srček že slišal? Je že bil prvi pregled, vse ok?
Default avatar
Pri mojem je bil srček že delujoč, tako da sem do nuhalne odpravljena s pregledi. Nuhalno bom imela pa prvi teden v novembru. Tokso sem tudi pozitivna že od prej YESSS, tako da pršut v kratkem pade. Mi neki ful paše slano in meso. :-)
Default avatar
V 6em tednu sm mela pregled...srček še ni bil slišen. Kok časa se čaka na nuhalno?
Default avatar
o superca :-)))

no jaz sem imela tudi že 2 pregleda, prvega samoplačniškega da mi preveri če je vse ok in se srčka še ni videlo,...teden dni kasneje pa se je plodek že videl in tudi srček slišal.
Tako da sem baje zanosila 1 teden kasneje in so mi rok prestavili za 1 teden.

Drugače pa moram rečt da mi je tako zelo slabo, veliko bolj kot v prvi nosečnosti, sedaj mi je slabo skoraj celi dan-pa ne bruham. Res upam da bo minilo kmalu :-)

Kako ste kaj ve? Jaz imam nasledni pregled čez 20 dni, kmalu pa se bom naročila še za nuhalno. Pika nuhalna je tam okoli 12 tedna tako da se moraš naročiti kar ene 2-3 tedne prej

l.p.
Default avatar
Plod se je pri meni videl, srček pa še ne slišal...sem imela pa krče in izcedek....slabosti so vsak dan prisotne. Upam na najboljše.
A tok je za čakat na nuhalno? Nekje sm brala, da čakaš samo 5 dni?
Zanosila sem pomoje tik pred naslednjo M. Tko da mogoče zaradi tega še ni srčka slišat.
Default avatar
ja verjetno je odvisno od zdravnika kamor greš na nuhalno. Tukaj v Domžalah je toliko za čakat. Kam pa boš šla na nuhalno? Meni je tole sicer čisto predrago ampak kaj naj....lepo je slišat da je z otročkom vse ok-čeprav ni 100%

ja da se ni slišal srček je čisto normalno, v moji prvi nosečnosti je bilo enako kot pri tebi
Default avatar
Srečka nosečka, kdaj so pa pri tebi slišali srček? Kako je potekala prva nosečnost? Porod (naravno al epiduralna al ultiva?)
Nuhalna obvezno....da si potem miren.
Default avatar
pika v prvi nosečnosti se na prvem pregledu (skoraj 6 tednov) ni slišalo srčka samo viden je bil plod. Nato pri 9 tedni se je srček slišal. Nosečnost je potekala brez težav, rodila sem 1 teden čez rok in to na naraven način. Odpirala sem se brez umetnih popadkov, tako da sem rodila vse skupaj v 3 urah in mi niso dali nič proti bolečinam. Sem bila pa kar precej rezana saj je bil velik otrok.

Sedaj v drugo razmišljam o epiduralni v primeru da bi bil porod dolg, ker tistih popadkov se čisto nič ne veselim :-(


pa ti?razmišljaš o epiduralni?
Default avatar
Zivjo.

Mogoce se ena nosecka z rokom v maju 2012. Cez 10 dni imam UZ tako, da bom bolj ziher. Se nobenega pregleda, prvi predviden 26.oktobra. Najin prvi in sva vesela, malo tudi v skrbeh in zmedena, kar je verjetno cist obicajno za prvo nosecnost. Ta teden mi je nenehno slabo, bruham pa ne. Apetita nimam za nic, tako da sem vecina na vitaminskih napitkih :).

Pozdrav vsem.
Default avatar
Ojla,
jaz imam pregled v ponedeljek :) ... noseča pa 8 tednov
Default avatar
Sama trenutno nisem noseča...a obožujem otroke...in sem presrečna babica...
...zato...
Vsem SREČNIM NOSEČKAM...Čestitam...:)

...In želim same pozitivne novičke..., veliko zdravja..., veselja.., da bodo taki tudi gospodiči in gospodične...:)
Zaupajte vase, skrbite zase...in za svoje počutje...in vse bo v najlepšem redu...
Default avatar
Hvala Servis Oma. Zelo prijetno sporocilo!

Sicer pa kako ste kaj majcice? Meni je grozno slabo ves cas! Bruham ne ampak vcasih si mislim, da ko bi vsaj bruhala in bo pol boljs :). V glavnem v ponedeljek imam prvi UZ in komaj cakam, da vidim, ce kaj raste.
Zanimam me kolk ste kaj aktivne? Jaz sem do zdaj vsak teden tekla 3x, zdaj sem mal nehala, predvsem zaradi slabosti. Hodim 1x na teden na easy pilates in tu pa tam v fitnes. Sicer bojda ni dobro nabiti pulz nad 100, vendar verjamem, da te telo samo opozori, ce je prevec.

V glavnem povsod berem samo kako je ful fajn biti noseca, ampak.......meni se te slabosti ne zdijo nic kaj romanticne ;). No saj veselje, da v tebi raste novo bitjece, to odtehta. Pocakajmo pa na drugo trimesecje. takrat je baje najlepse.

Lep pozdrav vsem.
Default avatar
Živjo Asia... in ostale!
Jaz imam pri tokratni nosečnosti namesto jutranjih slabosti popoldanske. Ko se je začelo, sem najprej krivila kosilo, ker sem jedla eno zadevo, ki je bila nekoliko čez rok trajanja, ampak se je začelo ponavljati pio vsakem kosilu. No, sicer mi je pa manj slabo kot prvič. Skrbijo me večerne sle po veliiiiko hrane. :-) V prvi nosečnosti sem se zredila za 20 kg, ki so šli sicer vsi dol, ampak me še zdaj jezi, tako da sem se zaklela, da tokrat se pa ne grem tako.
Sicer se mi zdi, da me že nekaj vleče v medenici, čeprav je po mojem prezgodaj za kaj takega.
Naslednji pregled bom imela pa novembra. Itak je treba na začetku smo ugotoviti, da nosečnost je in kje je, potem pa samo čakaš da mine ta večja nevarnost splava do konca prvega trimesečja.
Konkretnega športanja jaz ne izvajam, sprehajam pa psa potem pa ločeno še sina. Pes ne mara sina, tako da morata iti vsak na svoj sprehod. :-(
Lep pozdrav vsem
Default avatar
živjo,še ena majčica če bo vse tako kot mora biti...seveda sem sama sigurna da bo..
prvi pregled je za menoj kjer je bilo že videti srček! Komaj čakam naslednjega, samo je še tako daleč...potem pa še nuhalna juhuuu...
Vidim,da smo vse bolj na začetku in bo še nekaj časa preteklo do prihoda naših štručk...sicer vas je veliko z že enim otročkom, tako da je malo lažje...pri meni bo to prvi otroček, ker se prejšnič žal ni izšlo kot bi si želela...
kdaj pa imate kaj PDP?
lep pozdravček vsem in uživajte v še nekaj lepih dnevih!!! :-*
Default avatar
Yea...na pregledu je ginekologinja vidla in slišala srček...8i teden:)) Veselje....vsem želim lepo nosečnost in čim manj težav.
Default avatar
Danes bila na pregledu :) iii, prvič saj prvi otrok - lepo vidt srček :) AMPAK
je plodek v takem čudnem položaju, da ga ni mogla zmerit - tako da velikost verjetn okrog 0,9 mm, ampak imam drug pon še enkrat pregled:) ah ja ... tako da v bistvu sedaj ne vem v katerem tednu sem, niti roka - bom vse zvedela čez 14 dni. Važn da srček bije, A NE :)?

Tako da sem verjetno kar v osmem tednu in ne devetem ...
Default avatar
pozdravljene vse nove nosečke:-))čestitam :-)

No jaz čakam nasledni pregled ki bo čez 1 teden, naročena pa sem tudi na nuhalno čez dobrih 14 dni. No tokrat moram prav posebaj naročit da mi ne bo povedala spola saj ne želim vedt do poroda :-)
Drugače pa mi je tako grozno slabo. Veliko hujše kot prvo nosečnost, tako da samo upam in upam da se bo tole končalo po 3 mesecu,...moram rečt pa da sem tudi veliko bolj utrujena, verjetno tudi zato ker imam enega miškolinčka ki mi pobere vse moči in sem zato toliko bolj utrujena, v prvi nosečnosti pa sem imela čas samo zase in počivanje

No jaz naj bi imela rok 4.5 ampak so mi prestavli na 11.5 , bomo vidli kaj bo na nuhalni , tam ponavadi določijo kar točni rok.
Kdaj imate ve rok?

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar