Med.Over.Net

Ločitev, nezvestoba in varanje

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Supervizant telesne psihoterapije Core Energetics, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Ločitev je predvsem čustven proces, ki se ne zgodi od danes na jutri. Veliko ljudi se z njo vsakodnevno spopada. Kakšne so vaše izkušnje? Kakšne so vaše težave?

Boštjan Topovšek , Supervizant telesne psihoterapije Core Energetics, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja

Bostjan_Topovsek

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

Možev zelo dober prijatelj me osvaja

Default avatar

skratekcopatek

Možev najboljši prijatelj mi je večkrat dal vedeti, da sem mu zelo všeč. Na vse možne načine mi pove. Če je priložnost, da kdo ne vidi mi tudi pokaže. jaz sem mu dala vedeti, da iz te moke ne bo kruha, ker prisegam na zvestobo, poleg tega ljubim svojega moža, ne želim pa tudi razdreti prijateljstva med nami, ker njegova žena je čudovita oseba in zelo dobro se razumema. Oni se že zeloo dolgo poznajo.
Kaj narediti?
Nekaj časa sem še to prenašala in bila tiho zaradi prijateljstva, sedaj pa ko sem povedala možu kaj mi leži na duši sem pa dobila velik EEEEHHHH KAKŠNE PA IMAŠ odgovor, ki me je zelo presenetil, saj sem mislila, da je moj mož moj najboljši prijatelj. Tisti trenutek se mi zdi, da se mi je srce ustavilo in nisem mogla verjeti svojim ušesom.
Potem je rekel, da se boma pogovorila o tem. In še vedno nič.
Danes sem mu povedala, da sem imela čudne sanje- da sem ga zapustila, ker me ni imel dovolj rad, me poslušal, kakor nekoč in da me ima kot za sestro in ne več za njegovo ljubezen. Potem sem mu povedala, da so takšne sanje razlog, ker me mučujo nekatere stvari, ki bi jih rada rešila, pa sem še na to dobila hladen odgovor: SAJ BO BOLJE.
O groza :(((((( sprašujem se s kom sem se jaz poročila?
Ljubim ga in najina otroka, trudim se, da jim nebi nič manjkalo, ampak to nikamor ne pelje. Nisem srečna in zelo sem žalostna.
Kaj naj naredim? Dajte mi nasvet.
Default avatar

NemirnaKri

A zdaj nisi srečna samo zato, ker mož ne verjame, da te osvaja njegov najboljši prijatelj.. precej čudno..
Default avatar

ElenaKecman

Spoštovana Škratek Copatek!

Najprej se mi je porodilo vprašanje kaj je tisto zaradi česa ste neizmerno žalostna, kaj je tisto kar vas je potrlo. Vprašajte se zaradi česa ste slabe volje.

Odgovor vašega moža »Saj bo bolje« mi ne zveni kot hladen, marveč kot da ni vedel kaj drugega bi vam odgovoril. Premislite: koliko vašemu možu pomeni ta prijatelj in ali ga ne želi izgubiti? Kadar smo v takšni situaciji kot je vaš mož, nam je zelo težko sprejeti realno sliko o osebi, ki nam je ljuba – kot je pri vas ta, da vaš mož najbrž »ne vidi« oz. ne želi videti, da vas njegov prijatelj osvaja.

Če vam je v družbi moževega prijatelja neprijetno, se lahko tudi izognete njegovi družbi in ju pustite, da se sama družita. Ta izbira je možna in imate pravico do le te. Tako vaš mož ne bo izgubil prijatelja in tudi vi ne boste imeli več težav z njim, saj vas ne bo mogel osvajati. S tem boste dali jasno vedeti obema, da niste več del te družbe.

Lahko se še vprašate kaj je razlog, da ste začeli dvomiti v to, da je vaš mož vaš najboljši prijatelj. Ali je bistvo problema v njegovem prijatelju? Je drugače v vajinem odnosu vse v redu?

V upanju, da boste čimprej rešili svoje dvome, vas lepo pozdravljam.
Elena Kecman
transakcijska analitičarka - svetovalka

E-pošta: [email protected]
Default avatar

skratekcopatek

nemirnakri nevem zakaj se ti zdi da je to čudno.
mislim da je tako- saj pri meni je, da je tvoj partner, ki si ga izbereš tudi tvoj najboljši prijatelj, ki mu vse lahko zaupaš, ki vidi če kaj ni vredu s teboj, si z njim deliš dobre in slabe stvari, je tvoj ljubimec,... ne pa samo nekdo, ki mu kuhaš, pereš, štimaš otroke in daš noge narazen ko se mu zahoče. halooo
včasih ko me je že samo slišal ali videl je vedel da nekaj ni ok in me je tudi vprašal kaj je narobe, ali lahko to skupaj rešima? zdaj pa ko me vidi takšno reče: vidim da je nekaj res narobe. Ne vpraša več ali lahko kaj pomaga, če potrebujem pogovor, pozablja, da sem tudi jaz kaj slabe volje (po negovem bi morala vedno biti dobre volje in nasmejana, tista, ki bom vedno za vse poskrbela, da bo tipitopi.

elenakecman
ja mislim, da je problem v najinem odnosu. Pozabljama na drug drugega, mogoče tu ni več ljubezen ampak navada.
Stike bom pa res omejila.
včasih človek potrebuje samo malo drug pogled na situacijo, da najde rešitev.
hvala
Default avatar

prlečka

Samo razmišljanje:

Morda prijatelj namensko osvaja z vednostjo moža???

Morda je mož v iskanju razlogov za ločitev in za to noče nositi nobene odgovornosti. Bodi previdna in raziskuj.

Seveda je majhna verjetnost, da je temu tako. Sama sem to doživela.
Mož se je ves čas dobival z drugimi ženskami. V najinem odnosu je vseskozi škripalo in bila sem več kot v podrejenem položaju. Nato pa mi je nastavil ljubčka, svojega prijatelja. Do ločitve je prišlo, dve leti kasneje, pa ne zaradi ljubčka, saj se z njim nisem zapletla tako kot sta planirala. Zdaj 3 leta po ločitvi, je s tem svojim prijateljem še vedno najboljši prijatelj, mene pa obtožuje, da sem imela odnose z njim, kar ni res.
A je mogoče, da si prijatelj s človekom, ki bi se naj spečal s tvojo ženo????
Po ločivi sta mi celo z združenimi močmi nagajala. Haloooo!!
Kateri rogonosec se bo družil s tistim, ki mu je nataknil rogove????

Moja zgodba se sliši neverjetna. Pa se je dogajala in še ni izzvenela. Jasno mi je, da sem imela opravka z duševno motenimi ljudmi.

Upam, da pri tebi ni tako.
Poglobi se v vajin onos. Opazuj svojega moža. Predvsem pa razmisli o tem kako ljubeč in pozoren je v vajinem odnosu. Imej samospoštovanje in se ceni.

Prijatelji ne vstopajo v zakone svojih prijateljev. To absolutno niso prijatelji. Mož mora to sprejeti in prijatelja postaviti na distanco. Samo tako boš rešena, saj te v nasprotnem primeru lahko obtoži nezvestobe.
Recimo, postavi prijatelju past z vednostjo moža, tako, da ga bo pri njegovem početju zalotil. Zapomni si, da na nek način rešuješ svoj zakon in svojo čast, pa naj se sliši še tako banalno.
Dokler nisem tega doživela, sem naivno verjela, da ljudje ne morejo biti tako skrajno pokvarjeni.
Default avatar

Boom

skratekcopatek je napisal/a:
včasih ko me je že samo slišal ali videl je vedel da nekaj ni ok in me je tudi vprašal kaj je narobe, ali lahko to skupaj rešima? zdaj pa ko me vidi takšno reče: vidim da je nekaj res narobe. Ne vpraša več ali lahko kaj pomaga, če potrebujem pogovor, pozablja, da sem tudi jaz kaj slabe volje (po negovem bi morala vedno biti dobre volje in nasmejana, tista, ki bom vedno za vse poskrbela, da bo tipitopi.

če se je glede tega spremenil, je to lahko tudi zato, ker je vedno nekaj narobe. Ali z drugimi besedami: si prepričana, da morda ne izsiljuješ pozornost prav s tem, da je velikokrat nekaj narobe? (Mišljeno na splošno, ne za konkretno ta primer)
Default avatar

skratekcopatek

prlečka ja obstajajo tudi takšni debili kot v tvojem primeru.

Boom ne ne ne izsiljujem s tem. življenje ni vedno cvetoče. Ali te v službi kdo razkuri, ali si utrujen in poslušaš kričanje in prerekanje svojih otrok, ali se ne počutiš vredu, ali ti kak sosed penzionist dela težave,..... pridejo trenutki v mesecu, letu,....
drugače je mož super, je takšen kakršnega sem si želela.Tudi brez napak ni, kot nobeden od nas.
Ampak tole me je začelo motiti.
Malo sem se razkurila in mu povedala par konkretnih, da ga je presenetilo, ker ve, da sem tiha oseba, ko mi pa zavre, pa glasno povem.
V glavnem me je poslušal in bo pozoren na prijatelja, če pa ne bo odnehal, boma pa prekinila stike.
Default avatar

Latissa

Res mlačen odziv, kot bi mu ne bilo mar, oziroma naj te prijatelj kar osvaja, glavno, da se ne skregate, da ne bo izgubil prijatelja. Je pa to tudi neke vrste pokazatelj, da so tudi njegova čustva postala mlačna- do tebe namreč, kar bi vsako žensko zabolelo.
Default avatar

miska1234

skratekcopatek je napisal/a:
nemirnakri nevem zakaj se ti zdi da je to čudno.
mislim da je tako- saj pri meni je, da je tvoj partner, ki si ga izbereš tudi tvoj najboljši prijatelj, ki mu vse lahko zaupaš, ki vidi če kaj ni vredu s teboj, si z njim deliš dobre in slabe stvari, je tvoj ljubimec,... ne pa samo nekdo, ki mu kuhaš, pereš, štimaš otroke in daš noge narazen ko se mu zahoče. halooo
včasih ko me je že samo slišal ali videl je vedel da nekaj ni ok in me je tudi vprašal kaj je narobe, ali lahko to skupaj rešima? zdaj pa ko me vidi takšno reče: vidim da je nekaj res narobe. Ne vpraša več ali lahko kaj pomaga, če potrebujem pogovor, pozablja, da sem tudi jaz kaj slabe volje
Draga ženska,
glede na vašo zgodbo, mislim da ste že kar nekaj v življenju dali skozi. Ampak zakaj, drage ženske, mislite da so moški bogovi, ki bodo reševali vsaki ženski problem. NE, moški ni tisti, ki ti bo vzel vrečko iz rok, ko prideš iz trgovine, NE, moški ni tisti, ki ti bo v predalu poiskal vložke, ko jih najbolj potrebuješ, in NE moški niso tisti, ki nam bodo pomagali kuhat, likat, prat, in rodit!! Drage moje, vse to je treba v življenju naredit - sama!

Na žalost sem sama še zelo mlada ( študentka ) in s fantom živiva skupi že 4 leta, in sem se že zelo hitro soočila s kruto realnostjo! Ko ga najbolj potrebuješ, takrat GA NI. In sem srečna, da sem to krutost doživela že v mladih letih, mislim da sem bolj trdna in samostojna, pripravljena na svet. Če bi prišla do tega spoznanja pri 45, ko bi imela že otroke in bi mislila, da je res mož edini, ki vse ve in vse zna, in mi bo vedno znal svetovat in me poslušat - telenovele so ob 16:00 na žalost...

Ženske, mamice, žene - najdite si v življenju zadovoljitev na drugi ravni - samo mož vas ne more zadovoljiti. Naj bo življenje napolnjeno s pozitivno energijo, najdite nekaj kar vas veseli, pojdite vsako popoldne na sprehod, pojdite v nek tečaj, plesat, učit novega jezika; najdite nekaj kar vas navdihuje - in potem bo tudi pozabljen problem z možom.. Potem bo še samo ta pika na i, ko boste prišle domov in se za minutko stisnile k možu ( preden mu boste mogle servirat večerjo ). Tudi mož vas bo gledal z drugimi očmi, ko bo videl, da ste žene samostojne, da dejansko delate nekaj iz svojega življenja, v vas ne bo videl več samo Kuharice, pomivačiče in občasne ljubimke.

Ko vas bo mož zopet spoštoval, potem vas bo poslušal, vam prisluhnil, vas povprašal kak je bil vaš dan.

In navsezadnje, če ne gre drugače, si pa omislite ljubimca, saj se samo enkrat živi - če bo pa ljubimec tisti, ki vas bo osrečil, pa naj bo. So ženske, ki jih osrečijo otroci, nekatere dopust, druge ponorijo za možom, ko jim kupi zlati nakit, nekatere pa potrebujejo za srečo ljubimca.. Vsak je svoje sreče kovač!
Default avatar

prlečka

Draga miška, res si še zelo mlada in 4 leta življenja s fantom, še ne pomenijo ogromnih življenjskih izkušenj.
Večino žensk tukaj ne tarna, ker morajo nekaj narediti same,... problem je v tem, da vse od otrok do gospodinjstva visi na njihovem vratu.
Malo težko si je takrat še vzeti čas zase, kajne.
Medtem pa se ubogi moški prekladajo od piva k televizorju od televizorja h kuhinjski mizi. Življenje ni tako simple kot se zdi.
In vsi moški niso taki, da ga NIKOLI NI. Očitno tudi ti nimaš pravega, saj si z njim nezadovoljna, pa drugi strani pa se tolažiš, da pač tako je. To sem tudi sama počela veliko časa. Prišla sem tako daleč, da niti v ljubezen več nisem verjela, le še v rutino odnosa in v zakon po ohranitvi vrste.
Default avatar

miska1234

prlečka je napisal/a:
In vsi moški niso taki, da ga NIKOLI NI. Očitno tudi ti nimaš pravega, saj si z njim nezadovoljna, pa drugi strani pa se tolažiš, da pač tako je. To sem tudi sama počela veliko časa. Prišla sem tako daleč, da niti v ljubezen več nisem verjela, le še v rutino odnosa in v zakon po ohranitvi vrste.
Strinjam se z vami in v tem stavku je mogoče res tisto, kar se dogaja v moji podzavesti. Res, tolažim se, da pač tako je. V ljubezen že dolgo ne verjamem. Ne verjamem, da bo še kje moški, ki bi bil dober v vseh pogledih. Vsakdo ima svoje napake. Na začetku sprejmemo te napake ( misleč, nihče ni popoln), na koncu pa te malenkosti postanejo neznosne.

Nekoč mi je dober prijatelj rekel : "Imej sebe rada, spoštuj se in vedi, da nikdar nisi sama. Vedno imaš sebe. Le samospoštovanje te bo naredilo pravega človeka."
Default avatar

Svecka

prlečka, bi mi lahko pisala na [email protected] , saj te želim vprašati nekaj osebnega, saj sem po tvojem prebranem sodeč sedaj v taki fazi, to si ti bila včasih in bi mi kakšni nasveti prišli prav. Hvala in lep pozdrav,
Matej
Default avatar

prlečka

Draga miška!
Lepo si napisala in v tvojem pisanju je mnogo resnice.
Res je noben partner ni popoln. Tudi me nismo popolne. Pomanjkljivosti partnerja nas pričnejo motiti, ko se odnos ohlaja, ko ga več nimamo radi. Ja, takrat so tudi malenkosti zelo pomembne.
Pa vendar..a se bomo vdali brez boja in obupali???
Nikakor.
V morju je še toliko ribic. In ena zagotovo plava v enakem tempu...
Slepila se boš še nekaj časa. In nato bo hrepenenje postalo premočno. Vsaj pri meni je bilo tako...rabimo bližino nekoga, ki mu je mar.
Verjameš, da mi je bilo celo tako hudo, da sem se v gozdu pogovarjala z drevesi in jih objemala.
In usoda nas dalje pelje po spolzki stezi...... a splača se tvegati.
Dosti je padcev, dosti je stranpoti.

Premlada si, da bi obupala. Ni nujno da je partner vedno tam, da je fizično prisoten, lahko vso delo opraviš sama in si dejansko sama... če je pravi, boš kljub njegovi odsotnosti, čutila njegovo prisotnost na vsakem koraku.
Tako čutim danes jaz. Morda bom že čez leto enakih misli kot jih imaš danes ti, pa vendar vem, da te misli ne bodo dolgo ostale z mano.
Želim si biti ljubljena in ljubiti, ter to čutiti z vsem bitjem..neglede na ceno. In lahko ti zatrdim...vredno je.
Default avatar

147

skratekcopatek-nič tragičnega ni tole.
Mlačen odziv ne pomeni da te ne ljubi ali nima rad itd. To je odziv moškega ki mu je postalo vse samoumevno. Da si njegova, da se ne more nič drastičnega zgoditi v vajinem odnosu itd.
Ni ljubosumen, kar je včasih za nas ženske kar čudno sprejeti.
Tudi jaz imam moža ki resnično ni ljubosumen. Potem sem mu pa zadnjič omenila kako me sodelavec kadar tedensko potujeva na sestanek zelo rad poboža, se me dotakne in globoko pogleda. Tole povem kar v hecu. Mi je zelo resno povedal da to pa ni več prav, da ne smem tega dopustit. Zanimiva reakcija. Še vedno brez neke panike. Tako pač je.
Mislim da moraš samo poskrbet da si bosta vzela več časa zase.
Povabi ga na spreho, povabi na pijačo v kafič.
Bodita spet samo VIDVA.
Boš videla da se bo pokazalo - kako močno te ljubi.
Druga možnost je, da vpričo moža malo koketiraš z unim tipom.
Tako bo videl da resno misli tale tvoj oboževalec.
Default avatar

skratekcopatek

147 Ja zdaj se mi slika malo bolj odpira. Vse kar si napisala, da naj probam, sem naredila še preden sem prebrala kaj si napisala.
Hehe koketirat pa ne morem na noben način. Mi je verjameš ali ne zeloo mučno. ker smo zelo dobri prijatelji, drugače pa sem z nekom, ki ga ne poznam, pa mi je moj naslednje jutro povedal, da se mu je sanjalo, da sem ga zapustila zaradi drugega. hahaha
( je že opazil koketiranje in je potem razmišljal o tem, da se mu je sanjalo )
Ja res mu je samoumevno in zaupa mi.

lp :)
Default avatar

pikica22

Tudi najboljši prijatelj od mojga tipa me osvaja. To sem mu tudi povedala(tipu) in je rekel, da je on pač tak. Se pa bojim, da ima latissa prav...
Default avatar

menepani

Kakšne blodnje so v tej temi.

Mnogo let nazaj mi je postala všeč punca mojega znanca, ne prijatelja, znanca. Ko smo bili nekoč skupaj na morju, sem ji malo nakazal mojo nakoljenost in na moje veliko presenečenje si je punca vzela dobri DVE MINUTI časa v katerih mi je razložila, da ali se bom obnašal kot prijatelj od OBEH, nje in njega in takoj pozabil na karkoli ali pa nisem več dobrodošel v njuni družbi.

Družili smo se tudi kasneje, prijateljsko.

Če mi danes neka ženska reče, da ne zna dati nekoga na distanco, ji povem ta del moje preteklosti in izgovorov na njeni strani ni več. Ženska, ki je zvesta in želi le svojega partnerja, bo dala VSAKEGA tipa na distanco, ker se s tem bori za svoj zakon. Ostale so pač rade v centru ali vsaj obrobju pozornosti.

Konec debate.

p.s. Kaj tebe briga kako bo reagiral prijatelj! Naslednič pred celo družbo povej na glas, da te res vsi slišijo, da nej te že neha osvajat. Upam, da bo takrat tam tudi njegova žena. Poskrbi za svoj zakon, onadva pa naj za svojega.
Default avatar

modrec.znalec.JB.007.ipd...

menepani je napisal/a:
Kakšne blodnje so v tej temi.

Ženska, ki je zvesta in želi le svojega partnerja, bo dala VSAKEGA tipa na distanco, ker se s tem bori za svoj zakon. Ostale so pač rade v centru ali vsaj obrobju pozornosti.

Konec debate.

p.s. Kaj tebe briga kako bo reagiral prijatelj! Naslednič pred celo družbo povej na glas, da te res vsi slišijo, da nej te že neha osvajat. Upam, da bo takrat tam tudi njegova žena. Poskrbi za svoj zakon, onadva pa naj za svojega.

Natanko tako je.

p.s.: Vse te silne debate na temle forumu bi bile nepotrebne, če bi ljudje imeli jasna načela in hrbtenico, da bi se jih držali. Ker pa iščejo tisoč izgovorov in celo podporo strokovnjakov, kako je možno ljubiti enega in imeti rad drugega, se istočasno zaljubiti še v tretjega, ker "smo pač vsi krvavi pod kožo", da se lahko potem na to izgovarjajo, ko skrenejo vstran, pa je tako, kot diha iz tega foruma ... Sodoma in Gomora.
Default avatar

podpispodpis

modrec.znalec.JB.007.ipd... je napisal/a:
menepani je napisal/a:
Kakšne blodnje so v tej temi.

Ženska, ki je zvesta in želi le svojega partnerja, bo dala VSAKEGA tipa na distanco, ker se s tem bori za svoj zakon. Ostale so pač rade v centru ali vsaj obrobju pozornosti.

Konec debate.

p.s. Kaj tebe briga kako bo reagiral prijatelj! Naslednič pred celo družbo povej na glas, da te res vsi slišijo, da nej te že neha osvajat. Upam, da bo takrat tam tudi njegova žena. Poskrbi za svoj zakon, onadva pa naj za svojega.

Natanko tako je.

p.s.: Vse te silne debate na temle forumu bi bile nepotrebne, če bi ljudje imeli jasna načela in hrbtenico, da bi se jih držali. Ker pa iščejo tisoč izgovorov in celo podporo strokovnjakov, kako je možno ljubiti enega in imeti rad drugega, se istočasno zaljubiti še v tretjega, ker "smo pač vsi krvavi pod kožo", da se lahko potem na to izgovarjajo, ko skrenejo vstran, pa je tako, kot diha iz tega foruma ... Sodoma in Gomora.
PODPIS PODPIS PODPIS PODPIS PODPIS PODPIS. tole bi morali obesiti na skoraj vse forume.