Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Koliko sadja in zelenjave pojeste v dnevu?

Koliko sadja in zelenjave pojeste v dnevu?

Včasih se mi zdi, ko pogledam nazaj, da mine dan ne da bi pojedla en sam sadež ali pa košček zelenjave:(
Cel teden nekaj hitim, zjutraj sendvič (vsaj tu poskušam, da je včasih brez mesa!) drugače pa potem na hitro pop kakšna rižotka, makaroni. Skratka zelo malo sadja in zelenjave pa ju imam drugače rada, samo kaj, ko pa je s tem toliko dela pa kavlitetna še poceni ni.
Da ne omenjam, kako obožujem sladko 🙂

Kako je z vašim zdravim prehranjevanjem?

Iskreno: ob kosilu solato oz občasno če je nimava rdečo peso sicer pa solato res vsak dan.
Sadje … mam pa slabooooooo vest. Sedaj vsak dan eno nektarino to je pa to.
PIKA

Grozn no.

Vpraš me rajš kok kofetkov spijem

Zelenjave zelo malo, sadja nič. Se čudim sama sebi, da sem še zdrava in se dobro
počutim. Tudi prehranskih dopolnil ne jemljem in se včasih res čudim, da sem tako
zdrava in odporna /v zadnjih 10 letih niti prehlajena nisem bila/. Tako, da je vprašanje
tudi, koliko sta sadje in zelenjava zdrava.

nova
Uredništvo priporoča

Dooosti premalo, minejo dnevi ne da bi pojedla kaj sadja in/ali zelenjave, pa imam rada…

meni se za sadje in zelenjavo zdi veliko bolj pomembno kakšne kvalitete je in ne toliko količina,

sama pojem zdej ko je sezona 1-2 jabolki iz vrta, pa 1-2 paradižnika, 1 papriko ali pa skledo zelene solate ali radič, bučko, korenje, por, repo – ja skor vsak dan jem isto 🙂

premalo pojem fižola in drugih stročnic

jeseni in pozimi bom pa več kislega zelja in repe pa radič in zelo se bom trudila, da ne bom nasedala lepim paradižnikom v trgovini

Sadje jem bolj na silo. Dopoldan pojem nekaj sadja: ali 1 jabolko, ali 1 banano, grozdje. Solato jem vsaj 1x dnevno(imam rada), jem pa tudi dušeno,kuhano zelenjavo.

Hahhaa,…..dober s tole napisala,….

Jst sem bila ista, pa sem se vzela v roke. Zdaj zjutraj nabašem dve vreči raznega sadja. Trnutno jabolka, grozdnje, hruške, slive(iz domačega sadovnjaka),….operem, osušim in dam v dve vrečki. Eno uturim možu, eno sebi in potem to dopoldan z veseljem pojeva, redko kdaj kaj ostane :))),..samo skrb moram imeti,….

Ko pridem domov,pa samo tako navejani solate, da če nič drugega pojemo solato poleg kosila/večerje.

S sodelavkami smo pridne – zjutraj spaličnim mešalnikom že dve leti vsak dan zmiksamo nekaj vrst sadja (banane, jabolka, hruške, slive, pomaranče…) dodamo še zeleno zelenjavo z vrta (liste korenčka, zelja, brokolija, ohrovta…) in naredimo zelene smoothije…

barva je res bljak, ampak okus je pa običajno odlčen (če ni preveč zelenjave)

doma pa otrokom tudi naredim vsako jutro v sokovniku korenčkov in jabolčni sok, da ga spijejo na tešče…

pojem pa nato čez dan še solato in še dva ali tri kose sadja….pa kakšen korenček s sončničnimi semeni…

če me že slučajno pobaša kakšna viroza, sem v treh dneh ok, sicer pa nisem bila pri zdravniku že celo večnost….

Sadja ne maram, zelenjavo obožujem in je pojem veliko, če ne drugega pojem vsak dan vsaj solato, drugače pa od zelenjave jem vse.

Js pojem dnevno vsaj 2 vrsti sadja, zjutraj ponavadi zraven sunny biskov borovnice, al banano, potem pa še za malico ponavadi jabolka, zdej, pa tudi sezonsko breskeve, grozdje, melone,…Od zelenjavae pa ob kosilu solato.

Jaz sem bila ful pridna, vsako jutro sem pojedla juho iz pomaranče in banane. Stisnila sem 2 pomaranči in v sok narezala banano. Odlično je bilo. Potem sem spila še kavo v službi in delala ful učinkovito. Za malico jogurt, potem pa kosilo, pa spet solato, kumaro,… večerja pa čokolino. Pa sem se redila!

Grozno ane.

Zdej, ko sem se pač zredila (pa še po porodu sem) pa sem tako lena, da se mi sploh ne da zdravo živet, ker imam izgovor, da nimam časa.

Je pa res, da ko sem bila še študentka in sem čutila prve znake prehlada, sem si stisnila grenivko ali jo pojedla celo in prehlada ni bilo več… Tako da… evo moja obljuba. Vsaj 1 grenivka na dan, poleg tega za zajtrk tista sadna juha.

Jaz sadja ne maram in ga ne jem. Je pač sladko, jaz pa sladkega ne maram.
Pojem pa ogromno zelenjave. To jem v bistvu vso. Včeraj se mi npr. ni dalo kuhati zvečer, pa sem kar cvetačo celo dala kuhat in pol to veselo jedla skupaj s koromačem in paradižnikom 🙂 Tudi sicer dostikrat grem npr. mimo hladilnika, vzamem ven paradižnik in ga pojem kot nekateri drugi jabolko :))))
Mesa pa v bistvu ne maram. In opažam, da ga zadnji mesec praktično sploh ne jem več.

Yo,
pa od česa ti živiš???
tolk malo poješ?
kako si se navadila?

ap saj cvetača s paradižnikom ni malo. Od tega se naješ.

Pri nas imamo vsi radi sadje. Trenutno jemo jabolka, sljive in grozdje. Vse domače. Na jedilniku je predvsem za malico dopoldan in popoldan. Zelenjava je osnova naše kuhinje. Praktično jo vsebuje vsaka jed. Vse omake so zelenjavne, meso je samo za začimbo, ali pa ga sploh ni. Poleg kosila je vedno solata, kakšna koli že. Za večerjo imamo vsi najraje spet nekaj v solati. Kot dodatek kakšno jajce, mocarelo, tuno… Na splošno cela družina poje veliko zelenjave. Večina je zrase na našem vrtu in njivi mojih staršev.

Živi in pusti živeti

Pa saj to sploh ni malo. Pojedla sem cca pol glave cvetače, 1 koromač in 3 paradižnike. V bistvu je to precej veliko vse skupaj. Naloži na krožnik, pa glej, koliko je tega :))))

Sadje večkrat dnevno. Zelenjavo običajno ob kosilu.

https://www.facebook.com/actio.si

Vsaj 1.5 kg na dan.

Priznam, da skoraj nič surovega sadja in zelenjave – če seštejem: pome npr. 3 jabolka tedensko, morda občasno kaj obdelane v kakšni hrani, najraje pa imam goste zmiksane juhe iz bučk, ali pa korenčka – pa še to jem sezonsko, – raje jem neslane in nepražene oreščke (npr, mandeljne, lešnike, pistacije, arašide, brazilske oreščke, makadamija oreščke – vsaj 100gr na dan, sezam, pa potem proso, pa druge žitarice, mueslije, si tudi sama namešam). Plus kefir, pa mlečne izdelke, morske ribe, najraje sveže ulovljene, pusto meso-piščanec, puran, lovkaste mehkužce ( lignji, hobotnice – predvsem na morju, ko jih sami nalovimo)

Sploh pa ne jem brokolija, cvetače, soje, leče,čičerike in ostalih stročnic ker me po tej zelenjavi tako napenja, da se tri dni ne sprdim -tako smrdljivo in glasno je, da mi je precej nerodno. Tudi paradižnika in zelene solate ne jem, ker mi ne naredita dobro v želodcu – mi “obleži”. Nasploh razhudnikovke – Solanaceae, kamor sodita paradižnik in krompir, niso preveč zdrave za človeka.

Od sadja ne jem banan in nobenega škrobnatega sadja (npr. sušenih marelic, rozin, suženih banan, papaj, mangov ipd ipd).

Edino sadje, ki ga jem, so jabolka, pa še to taka neuvožena iz preverjenih rodbinskih sadovnjakov in na štajerskem 😉

Pa imam zadnjih 5 let krvno sliko tako, da so začudeni, kako to in je vse v najlepšem redu, ker se me nikoli nič ne prime – samo kak prehoden prehlad, ki izveni v dveh dneh.

Veliko. Vsak dan sadje z musliji in jogurtom za zajtrk, jabolko za malico v službi (če le imam čas), zelenjavno jed za kosilo in zraven obvezno veliko solato, jabolko ali sadno solato za malico, ko pridem domov iz službe. Včasih še kakšno zelenjavno juho za večerjo ali paradižnik z mocarelo ali kaj podobnega.

Redkokdaj kaj od tega izpustim; le na dopustih oz. stran od doma je tega manj.

New Report

Close