Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Bela krajina-Podzemelj/Griblje/Adlešiči in okolica-bi živeli tam? Pozna kdo?

Default avatar

outlander

Meni je tam lepo sto na uro: dovolj prostora-redka poseljenost, narava, odmaknjenost, Kolpa...
In sem začel RESNO razmišljat v tej smeri, da bi si tam omislil en vikend, ki bi na stara leta postal bivalen, torej bi se tja preselil.
Zanima me, če imate kake podatke o teh krajih (vreme, ljudje, trgovina, zdravstveni dom, občina, upravna enota, cigani...) Vem, da je zadeva precej odročna in da je bolj kot ne večina teh zadev v Črnomlju, vreme poznam zaenkrat samo v poletnem času, tako da me zanima predvsem kako je z meglo v jeseni in pozimi...
Default avatar

Tori

Zdravo,

vidim, da noben domačin (Belokranjec) ne bere tega foruma ali pa se nobenemu ne da pisati. Jaz sicer nisem iz navedenih krejev, jih pa še kar dobro poznam.
Bom šla kar po vrsti: vreme - podobno kot drugod po SLO, mogoče malo bolj sušno (vsaj letos), vroča poletja, pozimi hladno, sneg. Podobno kot v LJ recimo.
Ljudje - mislim, da je splpšno znano, da so Belokranjci izredno prijazni in gostoljubni, mogoče se vam bodo zdeli zardi dialekta malo hecni. V večini primerov so zelo fajn, vedno pripravljeni pomagati, pa ne iz koristoljubja, ampak, ker takšni so.
Trgovina - po osamosvojitvi so zrasle manjše trgovinice, ki pa mislim, da jih več ni. Tako da, najbližja - Metlika (Špar, Tuš, Merkator) in v Črnomlju poleg naštetih še Hofer in Lidl.
Zdravstveni dom - najbližji v Metliki, potem Črnomelj - enako velja za upravno enoto. Podzemelj spada pod Metliko; Griblje, Adlešiči - Črnomelj.
Cigani - kolikor vem jih ob Kolpi ni, živijo v okolici Metlike, Črnomlja, Semiča.
Vsekakor navedeni kraji niso za nekoga, ki rad živi v mestu, še Metlika in Črnomelj sta komaj kaj večja kraja. Če pa si želiš živeti v miru, v (še zaenkrat) dokaj neokrnjeni naravi, med prijaznimi ljudmi, brez vrveža in hitenja, jeto dobra izbira.


Upam, da sem bila kaj v pomoč in lep pozdrav!!!
Default avatar

nanaa

najprej da povem, da Belokranjci beremo ta forum, samo morda ne visimo gor non stop - saj je čas obriranja trte:) Predvidevam, da ste z mesta....

Kot je že prešnja opisala, bi rekla da so belokranjci prijazni, pripravljeni pomagat... sploh tisti na vasi, vem, da je ponavadi kr en sosed vse vprašal, če kdo kaj rabi iz trgovine in da mu prinese, ker gre recimo v špar ipd. torej bo to držalo.... da ne govorim, da nemalokrat se je zgodilo, ko je nekdo domov klical atka, če lah pride pomagat delat - nikoli za plačilo, vedno za dobro malico:) toliko na kratko o ljudeh.... Zdaj me bodo pa iz kože vrgli ven, če pa bom rekla, da so nekateri, ki niso nikoli šli dlje od novega mesta in tudi mladina, ki ne gre študirat, da so bolj ozkogledni, vendar odprti.... pač, vsega bog ne podari, a ne? Ampak, mislim da take tičke najdemo povsod, tudi v parlamentu....

Trgovine: tudi na vaseh so, ne samo v metliki, črnomlju, semiču, ampak tudi če greš s prstom po zemljevidu, v vsaki tretji vasici je ena franšiza. Ampak bolj priporočam črnomelj in metliko in avto v beli krajini je NUJNO OBVEZEN!

zdravstvo - meni osebno je na nivoju - kako bi rekla - ne dobrem - več dela hrvaških zdravnikov v metliki kot slovenskih, ki te zelo radi poslušajo pa nič ne naredijo.... Osebno so mi črnomaljski zdravniki bolj fajn - ampak deljena mnenja so o tem, kdo je dober kdo ne... moje izkušnje niso bog ve kakšne. Je pa res da prišleke drugače obravnavajo, se bolj zavzamejo.... pa to naj ne o odločitev. V semiču in črnomlju nasplošno se mi zdi ZDr. boljši....

narava, megla ipd: kot drugod po sloveniji - vse je lepo, posebej pozimi, jeseni, poleti, pa itak, tudi pomladi. Zakaj: ker pozimi pade več snega, je bolj BELO!, ker sneg se ne umaže zlahka, manj avtomobilov, smoga, sonce pozimi vedno blišči, modo nebo... razne sivine, ko pada sneg. Megla je, posebej ko temparature nihajo, kjer so Reke, je to normalen pojav.... zima je za kake tri stopinje nižja od LJ, isto poletje - je topleje...

Jesen pisana, pomlad cvetoča...

Mei osebno kraj za bivat med lepšimi: RADOVICA: meni najlepše zelenice, odročen sicer od Kolpe (10km do Primostka), lepi vrhovi, polno gob in kostanja, vinogradi ... mmmmm, tam bi takoj živela:)

Sicer pa krajev ob Kolpi ne zmanjka.....

Lep pozdrav:)
quote=outlander]Meni je tam lepo sto na uro: dovolj prostora-redka poseljenost, narava, odmaknjenost, Kolpa...
In sem začel RESNO razmišljat v tej smeri, da bi si tam omislil en vikend, ki bi na stara leta postal bivalen, torej bi se tja preselil.
Zanima me, če imate kake podatke o teh krajih (vreme, ljudje, trgovina, zdravstveni dom, občina, upravna enota, cigani...) Vem, da je zadeva precej odročna in da je bolj kot ne večina teh zadev v Črnomlju, vreme poznam zaenkrat samo v poletnem času, tako da me zanima predvsem kako je z meglo v jeseni in pozimi...[/quote]
Default avatar

nanaa

PS: kraj ob Kolpi mi je pri srcu Krasinec.... Meni je lepo, če je vas urejena, torej, pejte na izlet ob Kolpi in potem se odločajte...

Kar se tiče Romov, so fajni, ni problemov, sploh pa ne z Metliškimi, ti so res dobri, nikoli nobenih težav.... tudi lepo hodijo v šolo, tudi v službo, ob kolpi ne živijo, so v Križevski vasi pri metliki, ptem pri Semiču, so manj socializirani, v črnomlju na lokvah, zelo pridni, kKanižarica - bolj temparamentni, živahni, ampak tudi socializirani, ni problemov....
Default avatar

johansonson

Kjer vinska trta rase, tam je lepo vreme in so dobri ljudje.....
Zakaj bi se bala ciganov (zanalašč nisem napisal romov) to je eksotika in Bela krajina ima srečo da jih ima-niso vsi cigani slabi, tako kot mi nismo vsi slabi, slovenceljni.
Kar se zdravnikov tiče, je najboljše, da te samo poslušajo in nič ne naredijo, ker kakor kaj naredijo, je že usodno.
Najlepše pa so majcene trgovinice, ko te vprašajo KAJ BOSTE in ti pakirajo stvari v papirnate ščrniclne....če imaš pa kakšnega malega otroka s seboj, dobi pa še bonbonček (tisti na vago)....
Sicer pa, ta del Slovenije je zelo lep, ljudje kar jih jaz poznam, pa so res zelo prijazni.....POJDI !
Default avatar

Kikky

rojena sem v Beli krajini, precej let pa že živim po drugih delih Slovenije in lahko rečem, da bi se vrnila v BK, če bi imela primerno zaposlitev... tako lepo in prijazno ni nikjer drugje. vsaj zame ne...

;)
lp.
Default avatar

Bela krajna-?

Jaz sem made in tađikistan-belakrajna.
Živeu v Črnomolj 30 let,zdaj v Metliki.
Meni precej zaostalo mesto Metlika,Semič za Črnomelj tud zaostalo mesto ,ampak še vedno najboljši od belekrajne.Folk je prijazen to je res in dobrosrčn večinoma.Vsak se z vsakim pozna ,kar je dobro in ni.
Službe so pa minimalne in še to gre vse po gobe.Ni neke prihodnosti tle.Za vikend met je pa idealno.
Tist kjer tle ne živi je doszdej vsak povedau ,da mu je zelo všeč,tist ki pa živi pa ,da bi šou v bolj razvito mesto:).
Cigani-ni res ,da so ok,ampak katastrofa.V šolo nehodijo in delajo probleme in večina po zaporih pristane.Vsega je po malem dobrega in slabega.Internet pozabi kje v mestu kakšne ulice sploh nimajo svojega priključka telefonskega v 2012 še vedno(od začetka interneta 20 let nazaj so na dvojčku-telefonu)vsaj v Metliki,poznam pa tud v Črnomlju blizu centrale so kr na dvojčkih še vedno in ni ni mogoče dobit interneta,če ga pa dobiš ,dobiš dial-up sranje od pcm-emx ,ki je najdražji a najslabši brez tv.Kaj šele blizu kolpe,tam pa sploh ni nič,o IPTV so sanje.
Za vikend je in za poletje belakrajna je ok, za živet pa vsak sam naj odloči se.
Lp,texas-Črnomelj-Metlika
Default avatar

avtočki

nanaa je napisal/a:
avto v beli krajini je NUJNO OBVEZEN!
Od kod ti ta ideja? Kaj pa Brežice, Krško, Sevnica, Bistrica ob Sotli, je tam avto nuja?
Default avatar

Paco Moralles

Jaz bom tam spet živel!!!!
NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!
Default avatar

Črnomalka

Haii!

Meni osebno je v Crnomlju najlepse ker tud tukaj zivim ne :), imas pac use kar potrebujes trgovine zdrastveni dom...pac use :)
Sam en problem je v Beli krajini, je pac veliko ciganov...v crnomlju sicer ne zivijo vendr je pa zdravn naselje lokve tam je pa res veliko ciganov, dejansko jst zivim par metrov od njih na konc Crnomlja...ce gres zvecer mal vn so tud oni tm in delajo probleme tisti od 15 do 20 let...pa se neki crnomalski cigani se ukvarjajo z carovnijo tko da mlajse punce dejansko "zacarajo" usi cigani imajo punce civilke...tut jst sama sem padla v njihovo druzbo, imam pa tud fanta iz lokev....ampak je pa res da so cigani iz lokev najboljsi prijatelji, cuvajo svoje frende kot oko v svoji glavi :)
Default avatar

Yo_

A Cigani niso v civilu?
Default avatar

civilke itd

no evo rešitve za Slovenijo. Ker nikakor ne moremo postati ena solidna država, bomo šli v obratno smer. Vsi se bomo pociganili pa bo. Res je kar nekaj mladih deklet, ki padejo na ciganski šarm, potem pa pogruntajo, da se da od sociale in kriminala veliko lepše živeti kot od poštenega življenja in so pečene. za vse mlade: če vam tako življenje ni všeč, je edina izbira tujina.

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic