Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

UZ srca

Default avatar

yia

Pozdravljeni!!
naj vas na začetku lepo pozdravim..pred časom sem vam pisala in ste me pomirili z odgovorom, zato se znova obračam na vas...
malce me skrbi..namreč zaradi osnovne diagnoze(WG vaskulitis) in težkega dihanja so mi opravili UZ srca..
na preteklih dveh kontolah je doktor rekel da sliši (ko posluša srce in dihanje) tih šum. in seveda me skrbi od kod sedaj ta šum?preden sem šla na uz srca nikoli nihče ni slišal šuma, sedaj pa sta mi že 2 specialista napisla na izvid da slišita šum.
da mi boste lažje svetovali vam prilagam izvid UZ srca: globalna sistolična funkcija je ohranjena EF čez 60% brez segmentnih motenj krčenja.Mitralna zaklopka ima na vrhu sprednjega lističa drobno fibrozno spremembo nekaj jih je tudi v hordah so hemodinamsko nepomembne. anterogradni pretoki E val 1,A val 1,1m/s je kompetentna.na aortni zaklopki ki je trilistna je max anterogradna hitrost 1,2m/s in je kompetentna.desnostranska hemodinamika in perikard brez posebnosti. Mnenje: blaga diastolična disfunkcija v smislu začetno motene relaksacije kar še nebi pričakovala ob bolničnih letih (stara sem 23 let)
Že vnaprej hvala za odgovor..
Lepo bodite, pa čim manj takih radovednic kot sem jaz =)
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da je šum posledica majhne spremembe na mitralni zaklopki. Izgleda, da imate manjši "prolaps mitralke", ki je zelo verjetno prirojen in ni potreben zdravljenja. Priporočam, da se izognete tekmovalnemu športu in večjim telesnim obremenitvam na delovnem mestu ali v domačem okolju. Priporočam zdrav način življenja in kontrolni UZ pregled srca čez eno-dve leti. Proti neprijetnim senzacijam pri srcu zadostujejo blaga pomirjevala.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

yia

no ..sedaj imam šele milijon novih vprašanj..kaj pomeni prolaps mitralke?? zakaj se je treba izognit večjim telesnim obremenitvam?
skrbi me ker v času ko so mi delali UZ srca nihče ni omenjal šum na srcu niti ga nihče od zdravnikov ni slišal..cca 2 meseca po UZ so začeli opažat ta šum..a naj potemtakem spet grem na UZ??

hvala za odgovore =)
Default avatar

Boris Cibic

Pri blagih oblikah prolapsa mitralne zaklopke je šum komaj slišen, ali celo neslišen. Pri vas je prisotna zelo majhna sprememba na zaklopki, ki še ne kvari rednega delovanja srca. Morda bo prolaps z leti napredoval. To se bo kazalo z vedno hitrejšim zadihanjem ob telesnih obremenitvah.
Prolaps = premik. V zdravniškem izrazoslovju uporabljamo besedo "prolaps" v redkih primerih premika organa (na pr. pri primeru premika maternice, pri prirojeni šibkosti lističa mitralne zaklopke).
Pri prolapsu mitralne zaklopke je en listič zaklopke šibkejši in zaradi tega zaklopka se tesno ne zapira.
Če želite natančen odgovor, kaj je za vas večji telesni napor, prosite izbranega zdravnika, da vam izda napotnico za telesno obremenitev na kolesu
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

yia

hvala za hiter odgovor..
stvar mi ne bi delala preglavic če nebi bila v ozadju moja osnovna diagnoza wegenerjeva granulomatoza,ki pa je že 7 leto v remisiji..problem je ker se v zadnjem letu zelo zadiham že ob hoji v 2 nadstropje.
bila sem na golniku kjer je sedaj sum na subglotisno stenozo, naj omenim da so najprej govorili o morebitni astmi saj je spirometrija pokazala obstrukcijo.
no da ne pišem nepotrebnih stvari. ko sem imela UZ srca je kardiologinja rekla da je zaenkrat vse v mejah normale-po kakem mesecu pa mi je revmatolog ki vodi WG omenil ta tih šum.. in do sedaj po 4 mesecih ga skoz sliši.
oprostite ker pišem na dolgo in široko ampak je drugač težje razložit.
zmedlo me je ker ste mi prvič ko sem vam pisala in posredovala izvid UZ srca rekli da imam zdravo srce da je diast.disfunkcija vrjetno poseledica morebitne astme,sedaj ko vam po 2 mesecih pišem zaradi šuma,pa sem se zarad te nepravilnosti na mitralki ki ste jo omenili, malo prestrašila =(
torej težje diham ob naporih,rahel sistolični šum na erbovi točki ki ga sliši moj revmatolog in pulmolog (izvid UZ srca sem vam posredovala)
cikloergometrija-pri bolnici predvidimo submax obremenitev 150w 8,7 MET.test prekinemo pri 120W (7MET) zaradi utrujenosti.ob tem ne navaja bolečin za prsnico se blago zadiha na zabeležimo ishemične dinamike niti pomembnih motenj srčnega ritma.sis tlak in srčna frekv. med obremenitvijo primerno naraščata dosežen dvojni produkt je visok in znaša 35.300
naj omenim da sem se v zadnjem letu zredila za 8kg
kako se sploh zdravi tale prolaps?je možno da je posledice na srcu pustila WG, sem bila na visokih dozah medrola endoxana, sedaj pa sem na imuranu?!
zakaj pride do blage diastolične disfunkcije?je lahko to posledica prevelikega psihičnega napora?

hvala že vnaprej za odgovore =)
Default avatar

Boris Cibic

Na UZ pregledu vidna diastolična disfunkcija je bila daljši čas nerazložena. Sodobni teksti jo razlagajo kot spremembo pri povišanem krvnem tlaku, ki ji ne pripisujejo posebnega pomena. Pri zdravljenju WG so pomembni izvidi znakov vnetnih procesov v sklopu revmatoloških bolezni. Prizadetost srčnih zaklopk pri WG ne zahteva specifičnega zdravljenja dokler ne nastopijo znaki srčne insuficience.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

nicci

prim.Cibic
najprej se Vam želim zahvaliti za Vaš čas ki vam ga krademo mi radovedneži..
hvala za vse odgovore ki ste mi jih do sedaj posredovali. me pa zanima še nekaj:
1.glede na to da sem UZ srca opravila aprila, šum pa se sliši šele sedaj v zadnjih 3 mesecih me zanima ali bi me kardiologinja drugače obravnavala če bi vedela za tale šum?torej ali bi potrebovala kakšno zdravljenje?
2.že nekaj časa imam bele čepke na tonzilah,ali pa boleče in vneto grlo..praktično skoz me to spremlja.skrbi me da te napakice na miralki niso morebiti povezane s tem??
ali glede na izvide imam razlog za strah in grem ponovno k kardiologu?
3.katero pomirjevalo pa priporočate za umiritev neprijetnih senzacij pri srcu?

lepo bodite =)
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da bo lahko dal natančen odgovor na vaša vprašanje kardiolog, ki bo avskultiral srce (osluškoval srce) in opravil ponovni UZ srca
Od pomirjeval priporočamo blaga pomirjevala, ki jih bolnik kupi v lekarnah (na pr. Persen)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si