Zdravila in zakonodaja - arhiv

Kako naročiti zdravilo na beli recept v EU preko interneta?

Default avatar
Spoštovani!

Zanima me, kako in če se sploh da naročiti zdravilo preko interneta v kakšni lekarni znoraj EU?
Države, ki utegnejo imeti moje zdravilo so Portugalska, Švica, Češka, Polska, Latvija in Ukrajina.
Nikakor mi ni smoterno osebno hoditi v katero izmed naštetih držav po zdravilo.

V kolikor se ne da naročiti preko interneta, vas prosim, če mi poveste, če lahko predvsem pa kakšen je postopek, da mi nekdo v teh državah dobi omenjeno zdravilo, zdravilo se izdaja le na recept, tako da se ga kar tako en da kupiti, torej, lahko državljan Ukrajine recimo na moj bel recept dobi v Ukrajini moje zdravilo, ali le na svoje? To mi ni jasno namreč.

Ta opcija pride v poštev edino za Ukrajino, poznam par ljudi, ki živijo v SLO in imajo sorodstvo oz. prihajajo iz Ukrajine. To bi bilo po moje najcenejša opcija, vendar me kljub temu zanima kako.

Hvala in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni!
Naročanje zdravila preko interneta vam absolutno odsvetujem. V medijih je bilo že veliko povedanega, kakšne so pasti takega prometa z zdravili, zato tega ne bom ponavljala. Ne samo, da ni nobenega zagotovila, da boste dobili kvalitetno zdravilo, da obstaja precejšen rizik, da dobite ponarejeno zdravilo, da ob zdravilu ne bo priloženega navodila za uporabo, ki bi ga razumeli, da pride lahko do zlorabe vaših podatkov na plačilni kartici, .......
Ne razumem, zakaj bi vam zdravnik predpisal zdravilo, ki ga ne bi bilo moč dobiti v Sloveniji. Čeprav želenega zdravila določenega proizvajalca morda nimamo na trgu, imamo pa zagotovo zdravilo, ki sodi v isto farmakološko skupino.
V primeru izjeme, če nujnega zdravila ne bi bilo na našem trgu, se ga na pobudo treh zdravnikov specialistov lahko posebej naroči, vendar samo za uporabo v bolnišnici.
V kolikor pa gre za primer, ko zdravnik priporoči jemanje določenega zdravila, na našem trgu pa tega zdravila ni, so pa zdravila iste skupine, a jih bolnik iz določenega razloga ne more jemati, zdravnik zdravilo predpiše na beli recept. Zdravilo se z belim receptom dvigne v lekarni druge države in se v celoti plača.
Lep pozdrav!
Default avatar
Hvala za odgovore.

Nekaj pa moram vseeno odgovoriti še sam

Pasti, zlorabe, to je men ravno
Ponarejeno zdravilo? Dvomim, da se komu splača delat škatlo, 3 pretise po 10 kapsul za 5€
Zdravnik mi ni predpisal zdravila sedaj, predpisal mi ga je pred 3 leti, takrat je zdravilo še bilo na trgu. Zakaj ga ni, vemo, ker je Slovenija, kdo točno o tem odloča, ne vem, ponudila prenizko ceno, zato se MEPHI ne splača zdravila več dobavljat, to je pravi razlog, uradni je pa morda, da niso podaljšali licence oz. dovoljenja za promet pri nas.
Salipax tablete spadajo pod Fluoksetine skupino, v kateri so še Portal, Foddis, Prozac in Fluval. Jemal sem vse od naštetih, in noben od naštetih nima istega učinka kot Salipax, zato želim vseeno si priskrbeti Salipax.

Vseeno bi prosil, če morda veste za kakšno online lekarno v tujini, kjer bi bilo online možno naročanje Salipaxa.

Drugač pa, kot sem že sam predvidel, bo najboljša opcija, beli recept da pošljem recimo v Ukrajino poznani osebi, katera zdravilo dvigne in mi ga pošlje.
Default avatar
Pozdravljeni!
Glede pasti, zlorab in možnosti ponarejenih zdravil imate pač lastno mnenje.
V svojem odgovoru sem vam podala seveda uradno informacijo, da zdravila ni več na našem trgu, ker imetnik dovoljenja za promet z zdravilom le tega ni podaljšal. To je njegova odločitev, razlogi pa so velikokrat tudi ekonomske narave, kar moramo sprejeti. Cene zdravil so pri nas tako kot v drugih državah regulirane s predpisom in verjemite mi, da pri nas niso najnižje. Zato je pri regulaciji cen na področju zdravil tudi težko usklajevati naš mali trg na eni strani, in dohodke firm, ki zdravilo dajejo na trg po drugi strani.
Razumem vas tudi, da druga zdravila z isto učinkovino na vas niso delovala enako, ali vsaj tako kot ste pričakovali. Delovanje zdravil je odvisno tudi od naših telesnih lastnosti in ne samo od učinkovine, ki je v vsakem zdravilu lahko v drugačni kombinaciji z ozirom na pomožne sestavine.
Žal vam z naslovom lekarne, kjer bi naročali Salipax online ne morem pomagati. Če bi se oglasili z belim receptom v kateri od lekarn na primer v Celovcu, bi se morda o tem lahko dogovorili.
Lep pozdrav!
Default avatar
Nada-Irgolič je napisal/a:
Spoštovani,

Ne bo držalo, da je v Sloveniji na voljo alternativa, generika za nekatera zdravila.

Primer: dermatologi predpisujejo za specifična dermatološka obolenja npr. registrirano zdravilo Miraclin, učinkovina je doxiciclin, ki ga v generični obliki v Sloveniji žal ni na voljo. Zato moramo nekateri hoditi po to zdravilo z belim receptom npr. v Italijo. Bi jemali torej generiko, če bi bila na voljo v Sloveniji, pa je ni...
Default avatar
Pozdravljeni!
Žal se zgodijo tudi izjeme, ko predpisanega zdravila ni mogoče dobiti v naših lekarnah. Pri tem pa ne gre za nezainteresiranost pristojnih, katerih naloga je dobra preskrbljenost trga z zdravili, temveč je to problem majhnega trga, za katerega niso zainteresirani nekateri tuji proizvajalci zdravil.
V primeru zdravila Miraclin vam svetujem, da ga z belim receptom kupite v lekarni katere od sosednjih
držav in se obenem dogovorite za naslednje dobave ali po pošti, ali pa po medmrežju, odvisno od tega, kakšna dovoljenja za tovrstno izdajo zdravil ima lekarna. Način izdaje na daljavo pa je odvisen tudi od vrste zdravila oziroma režima hranjenja. Če gre na primer za shranjevanje zdravila pri nižjih temperaturah, je način pošiljanja po pošti vprašljiv.
Svetujem vam tudi, da si preskrbite fotokopijo recepta za vsak primer, da recept lekarna obdrži. Če lekarna deluje po predpisanih standardih, pa naj si bo medmrežna lekarna ali pa če gre za izdajo zdravila po pošti, bo zahtevala recept.
Na področju EU se uveljavlja Direktiva, ki natančneje ureja področje poslovanja medmrežnih lekarn in preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil. Ta Direktiva bo prinesla tudi določene dopolnitve naše zakonodaje.
Zavedam se, da vam moj odgovor ne bo v pomoč kot jo želite, vendar vam zaenkrat ne morem drugače svetovati, čeprav bi to rada storila.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag.farm., spec.