Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Kaotični vzgojni stil

Default avatar

AklAm

Pozdravljeni,

če sem popolnoma zgrešila forum, bom hvaležna, če me preusmerite. Kamor koli.

Sprašujem se, če bi mi kdo vedel svetovat avtorja, učbenik, spletno stran, članek ipd. na temo kaotičnega vzgojnega stila. Cobiss mi ne pomaga, Google prav tako ne kaj preveč. Poskusila sem z "chaotic upbringing", ampak tudi nič uporabnega.

Citiram z dijaski.net, če bo kdo dobil kako asociacijo:

"V sodobnih teorijah vzgoje ugotavljajo, da je najbolj neučinkovit in celo škodljiv stil vzgoje kaotična vzgoja. V kaotični vzgoji se pojavlja cel spekter vzgojnih stilov: od avtoritarne do popustljive, vendar se ti pojavljajo konsistentno nekonsistnentno (stalno nestalno). V vzgojnem stilu staršev ni prav nobene stalnice, da otrok nima nobene prave orientacije, kaj naj bi počel in česa ne. Nekaj, kar je v nekem trenutku dovoljeno, morda celo spodbujano, je lahko že v naslednjem trenutku kaznovano. Včasih tak stil uporabljata starša zaradi npr. alokohlizma, drog, lastnih nerešenih konfliktov, osebnostne motnje ipd. Otrok poskuša sam najti usmeritve in stalnost, ki je od staršev ne dobi: včasih je to zatekanje v bolezen, umik vase, disocialno vedenje ... "

Kolikor se medlo spomnim, pa ga nimam več, je tudi v srednješolskem učbeniku za gimnazije podobni opis tega vzgojnega stila.

Če mi vmes sami uspe kaj najti, se prav tako oglasim.

Hvala in LP.
Default avatar

mogoče -

Knjiga Jesper Juul - To sem jaz, kdo si pa ti sicer opisuje drugačen način vzgoje, vendar se v primerjavo dotakne tudi tega - mogoče ti lahko to kaj pomaga, ali pa iščeš naprej pri istem avtorju.
Default avatar

AklAm

Jesper Juul, vidim - veliko knjig na temo vzgoje. Ne bi se spomnila iskat med priročniki, hvala ti.
Default avatar

Rozina

Vprašaj na forum Vzgoja otrok in družine (MON).
Default avatar

milonca

Kaj pa iskanje pod ključnimi besedami: permisivna vzgoja?
Default avatar

Rozina

Permisivna vzgoja je neakj drugega kot kaotična.
Default avatar

AklAm

Rozina, bom, hvala. Mislim, da sem imela ta namen, pa, če se prav spomnim, je tisti forum moderiran in ne vem, kako dolgo traja, da se odobri vnos.

Milonca, Rozina ima prav. Kaotična vzgoja je zmešnjava vseh stilov, tudi permisivne vzgoje. To pomeni, da otrok nikdar ne ve, kako reakcijo lahko pričakuje od staršev na neko svoje vedenje. Npr. en dan zalije rože in ga ful pohvalijo, drug dan (v pričakovanju pohvale) zalije rože in ga natulijo, zakaj zaliva rože (ker na primer rože niso njegova stvar). Primer je morda neprimeren ;x

Zaradi tega predvidevam, da bi lahko tak človek (kot odrasla oseba) razvil zelo labilno samopodobo. Torej, da ga je treba nenehno hvalit in spodbujat, sicer začne takoj dvomit vase. Torej nihanje visoka - nizka samozavest.

Kensington, res sploh nisem pomislila!! V Cobiss sem namreč pogledovala samo tako, ker sem videla to počet ostale, ampak šele zdaj vidim povezavo! :D
Default avatar

poskusi se malo drugače

Kar težka naloga, bi rekla. Poskusi morda še s kakšnimi drugimi izrazi, namesto upbringing še raising children in a chaotic way, chaotic raising children ali kaj podobnega, po mojem bi morala kaj najti. je pa zanimivo, da nemški zadetki - chaotischer Erziehungsstil - ne dajo nobenega relevantnega rezultata. Morda bi bilo dobro ugotoviti, kdo sploh o tem govori - kar bo težko, ker zaogtovo ni neka metoda, ki bi jo kdorkoli zares zagovarjal, gre le za nekaj, proti čemur se je treba boriti - že ime je tako, da ne more biti nikoli v pozitivnem smislu mišljena (v nasprotju s permisivno vzgojo, ki je imela kar nekaj svojih zagovornikov).
Default avatar

Sonček XXL

O kaotični vzgoji sprašuješ? Potem pa si prišla na pravo mesto. Kar tiste MON-ovke naj ti kaj povedo o tem, ki tukaj zagovarjajo svoje nevzgojene "sončke" :)
Default avatar

itak.

AklAm je napisal/a:

Kensington, res sploh nisem pomislila!! V Cobiss sem namreč pogledovala samo tako, ker sem videla to počet ostale, ampak šele zdaj vidim povezavo! :D
Mah, od tega nedoraslega pokovca itak ni za pričakovat, da bo sploh vedel, kaj je cobiss. Najbrž besedo prvič sliši v življenju.
cron