ARHIV - zdravstvo

Odtegnitveni sindrom

Default avatar
Pozdravljeni,

imam 2 vprašanji.
1.) koliko časa traja odtegnitveni sindrom od AD Cymbalta? Od aprila sem bila na njih, pred 3-4 dnevi sem šla dol z njih.

2.) kako si lahko pomagam, da čimprej zgine ta sindrm? ali s kakšno hrano, ki bi vsebovala neke sestavine, ki delujejo na to, na kar je Cymbalta?

Najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni!
Cymbalta je dvojno delujoči antidepresiv, deluje na ponovni privzem serotonina in noradrenalina. Učinkovita je pri zdravljenju depresij, poleg tega pa tudi blaži kronične bolečine. Pri bolnikih z jetrno ali ledvično okvaro, pa tudi starostnikih z drugimi obolenji je potrebna previdnost. Pri dolgotrajni uporabi je potrebno kontrolirati krvni tlak.
Ukinjanje zdravila mora biti postopno. Odtegnitveni simptomi lahko trajajo do štiri tedne, čeprav je to redko. Običajno nastopijo po petih dneh opustitve. Zgledajo pa tako, da se pojavi slabo počutje, vrtoglavica, nespečnost, razdražljivost, motnje koncentracije in podobno.
Svetovala bi vam, da Cymbalto ukinjate tako, da 60 mg odmerek najprej razpolovite in jemljete 30 mg vsakodnevno teden dni, nato pa še teden dni vsak drug dan po 30 mg. Dobro je, da pijete 1,5 do 2 l tekočine dnevno, od hrane pa uživajte večkrat na dan manjše količine tiste hrane, ki vam paše, saj telo samo sporoči, kaj mu najbolj ustreza.
Glede na to, da Cymbalta ne povzroča pogosto odtegnitvenih simptomov, najverjetnjeje ne boste imeli težav.
Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si