poceni kosilo
Zadnjič smo nekaj o tem, pa bi samo napisala kaj sem danes skuhala, se mi je slučajno dalo 😛 tiste ki bi kritizirale mirno preskočite in uživajte v drugih temah.
Torej, kupila sem 350dag mletega mesa in iz tega naredila kosilo za 3x za 4 osebe, 2 odrasla, najstnik in prvošolec.
Popražila mleto meso na čebuli in česnu in ga dala na dva dela:
Za danes sem naredila omako boloneze, k mletemu mesu dodala začimbe in pločevinko paradižnikove omake, ter 2 žlici mezge, omako razdelila na dva dela, en v skrinjo, drug med mini merkatorjeve makarončke, njami.
Drug del praženega faširanega mesa sem zmešala s srednjeveliko okroglo bučo iz vrta (svežo sem zmlela v multipraktiku), dodala začimbe, eno jajce in pšenični zdrob – iz tega bomo jutri naredili polpetke, zraven pa krompirjevo solato.
Strošek za vse to je res minimalen:
meso 1,8€
pločevinka paradižnika 0,50€
makarončki 0,65€
ostalo je iz vrta, pa tudi sicer buča in krompir nista draga 😛
No tako, pa dober tek
No, mezga, pa jajce, pa zdrob najverjetneje tudi niso iz vrta.
Pa tisti, ki vrta nimajo, kupijo še čebulo, česen, bučo, začimbe in krompir, pa je cena takoj precej drugačna.
Pa še nekaj, tista tvoja bologneze je samo ragu.
Pravi recept bo tole (cena pa tudi takoj zelo drugačna, seveda):
30 dag mletega mesa (mešano, lahko tudi s telečjim)
olje
1 velika čebula
1 steblo zelene
2 korenčka
1 dl belega ali rdečega vina
2 dl paradižnikovega pireja
10 dag kakšne suhe klobase ali pancete, tudi pršuta
sol
poper
mleko po potrebi
Prepražimo na drobno narezano suho meso, čebulo, korenček in zeleno. Dodamo mleto meso in pražimo, da izpusti tekočino. Zalijemo s polovico vina in paradižnikom. Na nežnem ognju kuhamo počasi najmanj 2 uri, lahko tudi do 5 ur. Občasno premešamo. Proti koncu dodamo preostalo vino. Če je omaka presuha, vmes zalivamo z mlekom. Na koncu solimo in popramo po potrebi.
Omako postrežemo z jajčnimi testeninami in parmezanom.
Ampak potem morate beljakovine na nek drug način nadomestiti. Tako, da jih nadomestite z OH je nezdravo.
Glede količne je pa prav, da je poješ ful, to se pa strinjam.[/quote]
Sej beljakovine niso samo v mesu, to gor sem samo napisala kar sem danes skuhala, sicer res ne kuham vsak dan in načeloma jemo kar raznoliko, večerjala bom radič z domačim fižolom – polnim beljakovin 😛
Zakaj ste tako nataknjene.
Madona to je samo ideja in dobra volj avtorice da nam predloži en poceni recept. Kaj je slabega če je mesna omaka zgoščena z masleno kroglico? Od tega ne bo nihče umrl.
Pa še nekaj naših kosil.
Skuham kilogram fižola. Polovico ga uporabim za fižolovo mineštro z drobno paštico ali rižem + par klobas narezanih na tanke koleščka da vsak dobi svoj delež. Z kosom kruha je zelo nasitno in naši radi pojedo. Za konec pa jabolčni kompot.
Ostalo polovico fižola naredim ” na golaž” in zraven zapečena polenta s sirom + solata.
Če polenta ostane jo ponudim z kakšnimi nizkocenovnimi ribami kot brodet.
Če ostane kaj brodeta pa naslednji dan zadevo malo priredim in je okusna ribja juha. Zraven pa ajdova kaša z gobami (zdaj ko je ravno sezona) + jogurtova strnjenka
itd.
ve ste pa res ? ste dobro prebrale oz. preberite še ENKRAT. 350 dkg mesa je razdelila za 3X.
torej je ena porcija vsebovala cca 12 dkg mesa. oi teh 12 dkg je pojedlo 4 ljudi. torej je vsak dobil 3 dkg. zdaj pa pojdite in si naredite bolonese s 3 dkg mesa. a ste ve res mal, da vse verjamete. mi smo štirje,nismo grozni jedci,a nam naredim omako iz 40 do 50 dkg mesa-pa ni mesa nič preveč.res pa je da zraven skuham več kot 3 makarone za vsakega !
No, jaz sem ob branju pomislila, da za tistih 3 dkg na osebo se pa res ni splačalo packat z mesom – če bi samo s paradižnikovo omako prelila makarone, bi bilo približno enako.
Od yo recept bom pa sigurno preizkusila – bi znalo biti dobro. Sama kuham podobno, ampak brez klobase ali pancete in vina, pa ne tako dolgo.