Starševski čvek

Velik račun za elektriko~to ni možno

Default avatar

Santina

Zanima me koliko plačate račun za elektriko?Katere porabnike imate?Kam se obrniti če misliš,da plačuješ preveč?
Moj dobavitelj je el.lju.Računa imam 85.00 €,dvosobno stanovanje,porabnike pa bojler (redno sčiščen),dva računalnika,hladilnik,tv in pralni stroj.Klicala sem že dobavitelja,ki mi je rekel,da poraba pač taka je.Sosed,ki ima še 1x več porabnikov ima račun 40.00 €.
Kaj narediti ker res glede na to,da sem pol dneva v službi,otroka v šoli plačujem preveč??
Default avatar

Kofetarca

Jaz sem kupila tisti merilec električne energije in merila po en teden en aparat in našla osumljenca.
Isto je bilo po občutku preveč.
Default avatar

Barca

Kot prvo izklopi popolnoma vse, tudi žarnice ugasni in preveri na števcu, če se še vrti. Če ja in res nimaš popolnoma nič prižganega, imaš kakega "prijaznega" soseda, ki se je priklopil na tvoje.
Če števec stoji, kupi ali pa si sposodi merilec el.energije in išči, koliko kateri porabnik porabi in boš našla krivca.
Če še vedno ne, pokliči elektro, da preverijo števec.
Default avatar

bojler?

Kot vem, so največji porabniki grelna telesa (el. pečica, bojler...)
Bojler vklaplaj s timerjem samo na nizki tarifi (torej ponoči).
Default avatar

Santina

Merilec električne energije pa si sposodim kje?
Default avatar

adfd

1) Zamenjaj dobavitelja električne energije
2) Ugotovi, če ti kdo ne krade elektriko
3) Ugotovi, kateri porabnik električne energije porabi preveč in ga zamenjaj za varčnejšega
Default avatar

MrBr

Kot prvo - ugašaj računalnika ko nista v uporabi. Bojler naj bo prižgan le ponoči. Preglej katere porabnike imaš stare in razmisli o nakupu novih razreda A.A+ in boljše.

Sam imam 80m2. Ni bojlerja je pa indukcija, 2 računalnika, pralni stroj (2-3x/teden), pomivalni stroj (2-3x/teden), pečica, mikrovalovna, 300l hladilnik z zamrzovalnikom, TV, kruhomat(3x/teden),....

Povprečna poraba nekje 4kWh na dan -> položnica 15€/mesec. Bo sicer nekaj poračuna vendar glede na spremljanje porabe bo ta poračun manjši od 30€.

Najhujši porabniki v tvojem primeru so bojler, pralni stroj in verjetno imaš tudi kako zamrzovalno skrinjo ali pa zelo star hladilnik, lahko pa je da je med tvojimi največjimi porabniki tudi kak sosed :P. Pa še enkrat - ugašajte računalnike takoj ko jih noben ne uporablja. Pa kot ti je svetovala kofetarca - kupi merilnik in boš sama videla kok kak aparat prispeva k mesečni položnici.
Default avatar

mik

MrBr je napisal/a:
To preprosto ni res. Tudi pri najmanjši možni varovalki in pri uporabi izključno samo nočne tarife, bi pri tako "visoki" porabi ob sedanji ceni račun znašal 17€.
Default avatar

ejgaa

Ma jaz (smo 4je) plačam 40 eur, imam poleg luči še veliko zamrzovalno omaro, potratni hladilnik, el.bojler, računalnik in tv z vsemi aparaturami, rač. skoraj skoz vklopljen, tv veliko prižgan, pralni stroj laufa 2x na teden,. pomivalni redko, dvižna garažna vrata (ki baje veliko pokurijo in se odpirajo parkrat na dan), kuham na steklokeramiko in to kar veliko, pečem v pečici ene 3x mesečno.
Default avatar

Je možno

Seveda je vse možno, če gre za starejšo el napeljavo. Mi smo živeli v 30 let starem bloku. Stanovanje 55m2, dva odrasla, dva otroka,...normalni aparati, NOV bojler, brez sušilca. Mesečno sva imela el. 88€, pa še poračuna za ene 100€.

Sem težila na elektro, so menjali števec in ni bilo nič bolje. Svetovali so nama, da si naročiva neodvisne meritve, ki stanejo cca 300€. Seveda tega stroška nisva mogla kriti, zato sva zdržala, dokler se nismo selili v svojo hišo. Sedaj imam v novi hiši 140m2, 2x večji bojler, še kakšne aparat več, razdelilna omarica za centralno je na elektriko, več luči, manj smo striktni glede ugašanja,...mesečno pa plačujem 35€, poračun je že 2. leto na O oz. par evrov doplačila.

Saj tudi elektro ve, kako do tega pride, samo noče o tem govoriti, ker ve, da bi se uporabniki zbunili.
Default avatar

fda

MrBr je napisal/a:
Ne verjamem. Jaz imam podobno, s tem da nimam mikrovalovke, kruhomata in pomivalnega stroja. Pa je položnica vedno okrog 30 EUR.
Default avatar

mt-vt

mik je napisal/a:

15€/na mesec je akontacijska položnica, pri poračunu bo plačala razliko
samo omrežnine je 9€/mesec za varovalko 1x25
za 4kW/dan (60vt, 60 mt) je znesek za plačilo od 20-23€ (odvisno od dobavitelja)
Default avatar

Santina

Naj povem še to,da preden sem se preselila so prejšni lastniki plačevali 30.00 €.
Jaz sem si pa dala novo napeljavo in od takrat se je povzpelo na tak znesek.To traja pa že šest let.A je možno,da je kje stik?
Default avatar

res veliko

Santina je napisal/a:
Jaz imam poleg bojlerja, dveh rač, hladilnika, tv in pralnega stroja še pomivalni stroj, kuhamo izključno na elektriko, pa še malo zamrzovalno omaro in še en (star) hladilnik na hodniku. Pa mislim, da račun še ni presegel 50 eur, tudi Elektro Ljubljana.

Če bi mal spletno stran Elektra Ljubljana preklikala, bi našla med drugim tud tole. Mogoče lahko kaj pomaga.
Default avatar

Rok-1

Ja, merilec se da izposoditi - ali pa si ga kupi (npr. v Conradu). Mislim da stane okrog 20 e.
Default avatar

razbojnica mica

Mogoče imaš pa po prenovi tako veliko priključno moč in to nanese. Poglej na račun, koliko je porabe in koliko je priključna moč.
Pri nas je tako v zelo majhnem bloku, kjer je (po nepotrebnem dvigalo) in zelo majhna poraba elektrike zaradi luči, plačujemo pa kot nori. Pojasnili so nam, da je velika priključna moč, ki kao mora biti zaradi dvigal ... Nimamo kaj.
Default avatar

MrBr

Pozdravljeni,

se mi je zdelo, da se bo kdo zbunil. Tudi sam bi se ko bi prebral kakšen takšen post. Vendar tako je. Škoda, ker nimam kakšne položnice pri sebi, bi lažje kaj napisal (koliko pride omrežnina, koliko poraba,...), iz glave vem samo, da je priključna moč 7kW.

Povprečna poraba/dan v kWh za zadnje štiri mesece:
VT NT SKUPAJ
0.71 0.83 1.54
1.31 1.77 3.08
1.36 1.43 2.79
2.04 2.01 4.05

Od tega je največji porabnik hladilnik+zmrzovalnik, ki porabi 160kWh/leto oziroma slabe 0,5kWh/dan. Vse naprave so pa praktično A++ oziroma A+++ kupljene v 2010 in 2011.

Letošnje položnice:
13.77, 13.44, 13.23, 29.21, 15.15, 15.15, 14.07, 14.07.

Če pa števec laže se pa tudi ne bom bunil :). V prejšnjem stanovanju (2007-2010) so bile položnice okrog 20-22€/mesec. Tako, da ob takih zneskih se le zamislite in pridobite pomoč koga, ki se vsaj malo spozna.
Default avatar

MrBr

Sem klical še domov kakšne so položnice. Doma je kmetija - kjer imamo tudi obrt (razrez lesa 3-fazni priklop), zagnanih je 5 zamrzovalnih skrinj - no trenutno 3 - vendar bodo po kolinah v pogonu še dve. 2x hladilnik, 2x pralni stroj,... Povprečje položnic znaša 65-70€/mesec

Če plačujete 85€/mesec ugotovite vzrok. Za normalno stanovanje vam vsaj nekje odteka 50€/mesec za bv.
Default avatar

Santina

Sem že klicala na elektro samo sedaj bom pa vstrajala.Res je za 0,19 € si lahko sposodim-potratneža in v dveh dneh se bo že videlo če je kje tisti,ki preveč pokuri.Potem pa naprej.Ker vzrok mora bit.Je pa res,da sem prej prej odnehala sedaj pa dovolj.
Default avatar

MrBr

No mogoče je bolje da si vzamete več dni časa - raje kake dva tedna, da dobite bolj povprečno porabo. Pa popišite si danes števec VT in NT, pa spremljajte kakšno vam kaže porabo naslednje dni, si preračunajte povprečno dnevno porabo,...

Malo se potrudite - se bo splačalo ;).