Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Skrivnosti matičnih celic - javna tribuna

Default avatar
Kot obljubljeno, pričenjamo z današnjo Javno tribuno na temo "Skrivnosti matičnih celic"

Z matičnimi celicami je danes mogoče zdraviti več kot 85 bolezni, velik napredek v medicini pa obeta nove možnosti zdravljenja trenutno še neozdravljivih bolezni v prihodnosti.
  • Ali poznate moč matičnih celic?
  • Kakšne so njihove prednosti, kje in kako jih lahko (s)hranite?
  • Kakšne so možnosti hranjenja popkovnice ter matičnih celic iz popkovnične krvi?
Pridružite se današnji javni tribuni in povprašajte za nasvet ali mnenje našo današnjo gostjo, gospo Martino Oražem, MBA, iz družbe Neocelica, ki je ekskluzivni partner skupine Cryo-Save, največje evropske banke za shranjevanje matičnih celic, ki bo z veseljem odgovarjala na vsa vaša vprašanja vse tja do 13.00 ure.

Gospa Martina Oražem, dobrodošli v današnji Javni tribuni
[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube]
Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)
Default avatar
Lepo pozdravljeni,

imela bi vprašanje v zvezi s kasnejšo potrebo po uporabi matičnih celic. Kolikor razumem imajo le te neko omejeno dobo uporabnosti, hkrati pa recimo količina odvzeta iz popkovnične krvi, ne more zadoščati za potrebe recimo zdravljenja akutne levkemije pri 80kg moškem?


V čem je potem smoter?!
Default avatar
kaj so sploh matične celice in o kakšni moči govorimo?
Default avatar
Pozdravljeni,
mene pa zanima, če se shranjene matične celice lahko uporabijo tudi za sorojence? Recimo če sem jih shranila pri prvem otroku, jih lahko porabim tudi pri drugem in tretjem.

Hvala za odgovor, lp
Default avatar
Spoštovani,
imam vprašanje glede količine odvzema matičnih celic – če jih nekoč potrebuješ…jih je dovolj za več-krat in jih lahko koristiš v več intervalih ali jih lahko le enkrat?
In kako je s transportom - "dostavo" le-teh?
Default avatar
Kaj pa matične celice iz zobkov? Katere so bolj uporabne, ali se jih preprosto uporablja vsake za svoj namen? Pa še to bi vprašala, ali poseg oduzema matičnih celic boli?
Lepa hvala za odgovore
Default avatar
sonja sh je napisal/a:
Ga. Sonja, pozdravljeni!
Znanstveniki, ki so po 23,5 letih preverjali vitalnost celic po taljenju, trdijo, da celice lahko ostanejo v hrambi neomejeno dolgo. S tega razloga je smiselno po prvih 20 letih nadaljevati shranjevanje.
Da je vzorec primeren za zasebno hrambo v družinski banki Cryo-Save, mora vsebovati tako število ustrezno vitalnih matičnih celic, da po odmrznitvi zadostujejo za eno zdravljenje. Naši shranjeni vzorci so med seboj po količini matičnih celic zelo različni, zato je v naprej pavšalno trditi, da vzorec ne bo primeren za zdravljenje, nekredibilno, dokler ne vemo, za katero bolezen gre in kakšen konkretno je vzorec, ki ga bomo koristili. Še boljše rezultate zdravniki dosegajo z metodo kombiniranja več vzorcev.

Lep pozdrav!
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
600 je napisal/a:
Pozdravljeni!
Vabim vas, da si podrobne informacije preberete na tem linku, veseli bomo tudi vaše klica na brezplačno številko 080 88 48.
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
Pozdravček

Kaj se zgodi z matičnimi celicami, ki smo jih nekoč shranili, vendar obroka za hranjenje ne bomo mogli več plačati. Ali gredo v uničenje, ali jih vrnete, ali podarite komu drugemu? Kaj se bo z njimi zgodilo?
Default avatar
Kot moškemu, ki se s partnerko pogovarja o možnosti, da bi shranila matične celice najine hčerkice me zanima, ali se jih res lahko odvzame samo ob porodu, ali tudi kdaj kasneje?
A sam postopek odvzema boli?

Hvala za vaš odgovor.
Default avatar
celice je napisal/a:
Pozdravljeni!
Verjetnost, da bodo matične celice iz popkovnične krvi prvega otroka popolnoma skladne za zdravljenje sorojenca, je 1:4. Da pa bodo dovolj skladne za transplantacijo, pa je verjetnost 1:2.
Po naših izkušnjah se starši pri vsaki naslednji nosečnosti glede na svoje zmožnosti odločajo za ponovno shranitev.

Prijazen pozdrav!
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
Pred nekaj leti še nisem premišljevala, da bi dala hraniti matične celice od prvega otroka, saj ta možnost še ni bila tako poznana. No, s partnerjem načrtujeva še enega otroka in me zanima, kaj se zgodi v tem primeru, če shranimo matične celice. Ali bodo uporabne tudi za drugega otroka, ali ne? Kaj bi lahko naredila, da nekako zaščitim tudi prvega otroka, saj ne bi želela, da se delajo tovrstne razlike. Ne bi namreč želela, da poskrbim samo za prihodnost enega.
Upam, da razumete.
Hvala vam
Default avatar
Clearblue+ je napisal/a:
V laboratorijih Cryo-Save-a je vzorec shranjen v dveh ločenih vsebnikih, kar pomeni, da so matične celice vašega otroka shranjene na dveh ločenih lokacijah. To dodatno poveča varnost shranjevanja in odpira možnost dvakratne uporabe v prihodnosti (metoda namnoževanja matičnih celic je sedaj v kliničnem testiranju in se čaka potrditev te metode).
V primeru potrebe po koriščenju vzorca ga kamorkoli po Evropi lahko dostavimo v roku dveh dni. V praksi pa se matičnih celic nikoli ne potrebuje "iz danes na jutri", koraki zdravljenja so v naprej določeni in časa za dostavo celic na kraj zdravljenja je dovolj.

Prijazen pozdrav!
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
boli2c je napisal/a:
Družinska banka Cryo-Save matičnih celic iz mlečnih zobkov ne shranjuje, ker so ocenili, da je njihov potencial premajhen.
Odvzem matičnih celic iz popkovnice, je popolnoma neboleč in tako za mamo, kot otroka nenevaren.
Prijazen pozdrav!
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
darka34 je napisal/a:
Staršem poskušamo pomagati na vse možne načine, da svoje finančne obveznost po pogodbi o shranjevanju poravnajo (plačilo na obroke,odlog plačila..) Je pa dejstvo, da vas pogodba zavezuje k plačilu.
Uničenje celic je skrajni ukrep, ko so izkoriščene vsi vsebinski in pravni postopki.
V kolikor ste celice shranili pri nas, predlagamo, da nas pokličete in skupaj bomo našli rešitev.

Prijazen pozdrav!
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
Alex1980 je napisal/a:
Spoštovani!
Rojstvo je edinstvena priložnost za shranjevanje matičnih celic iz pokovnice. Le te celice so v primerjavi z drugimi odraslimi matičnimi celicami (iz kostnega mozga, periferne krvi, maščobnega tkiva...) najbolj mlade, sveže in "naivne", kar pomeni, da imajo tudi največji terapevtski potencial.
Podrobnosti si lahko pogledte TUKAJ.

Sam postopek odvzema je neboleč in nenevaren tako za mamico, kot za otroka.
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
Javna tribuna se z mojim sporočilom zaključuje.

Najlepša hvala gospe Martini Oražem, MBA, iz družbe Neocelica, ki je ekskluzivni partner skupine Cryo-Save, največje evropske banke za shranjevanje matičnih celic za izčrpne odgovore.

Hvala tudi vam, obiskovalci foruma Starševski čvek, ki ste se odločili z vprašanji in izkušnjami pridružiti današnji Javni tribuni.

Vabljeni, na forum matične celice, kjer lahko preberete izkušnje in strokovna mnenje o skrivnosti in uporabnosti matičnih celic.
[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube]
Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)
Default avatar
Hudadilema je napisal/a:
Pozdravljeni.
Po naših izkušnjah so v primerih, ko starši celic nimajo shranjenih za prvega otroka, toliko bolj zainteresirani za shranjevanje pri drugorojencu. Namreč verjetnost, da bodo celice dovolj skladne tudi za sorojenca, je 1:2 in da bodo popolnoma skladne, je 1:4.
Martina Oražem, MBA, Neocelica d.o.o.
Default avatar
Dajte matične celice v javno banko! Tega se pa ne reklamira, a ne? Tele matične celice niso nič drugega kot kovanje dobička farmacevtskih firm. Zato pa taka kampanja, z nekimi forumi in blogi...A mislite, da je to zastonj? Plačuje farmacevtska industrija. Še reklame visijo povsod, pri vsakem ginekologu! Da nabijajo staršem "občutek", da je to "najboljše, kar lahko naredijo za svojega otroka". Bljak, bljak...
Default avatar
NYCI je napisal/a:
Pozdravljeni,

dobili smo še pojasnilo na vaše ne preveč vljudno vprašanje. Posredovala nam ga je Martina Oražem iz Neocelice.

Kot ste sami napisali, v Sloveniji obstajata obe možnosti shranjevanja matičnih celic. V komunikaciji z bodočimi starši povdarimo obe - da lahko matične celice prihajajočega novorojenčka shranijo v zasebni / družinski banki, ali pa jih podarijo v javno banko, ravno z namenom njihove svobodne odločitve in odprtih poti.
Hkrati pa jih tudi informiramo o pomembnih razlikah med javno in zasebno hrambo.
Veseli nas, da ste informacijo o možnosti shranjevanja opazili. Že več let se trudimo informirati bodoče starše o možnostih shranjevanja. Kje, če sploh, bodo starši shranili otrokove matične celice, pa je seveda njihova odločitev.
Če želite dodatne informacije, bomo z veseljem sprejeli vaš klic ali osebni obisk!
Martina Oražem, MBA
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar