Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

Ali smem in kako zmanjšati število podojev ponoči?

Default avatar

missou

Spoštovani!

Sem prvič mamica, stara sem 30 let, hčera pa je stara 3mesece in pol.
Rodila se je 3dni čez rok, velika 53cm in težka 3700g.
Zelo lepo napreduje, po prvem mesecu je imela 4660g, po dveh5650g, po treh pa 6300g.
Je polno dojena.
Zelo uživam v dojenju, vmes sem si samo z obkladki in počitkom pozdravila mastitis na desni dojki in tudi na splošno delam vse kar je v moji moči za uspešno dojenje. Veliko tudi berem in se posvetujem s prijateljicami itd.

Dojim izključno na željo otroka, nikoli po urniku. Vseeno pa opažam, da so zadnje čase podoji bolj pogosti, kar me niti ne moti, razen ponoči je bolj naporno kot prej. Hčera se zbuja na 2 uri. Podojiva se, podreva kupček, nato takoj zaspi nazaj.
Naj povem tudi to, da hčero vzamem iz posteljice takoj, ko se prebudi, preden bi začela jokat, da se v miru naje in potem lahko zaspi nazaj. Mogoče pa sploh ni lakota razlog, da se je prebudila...ponavadi začne dvigovati nogice in jo to prebudi. Ne vem pa zakaj to počne.


Zanima me kdaj je otrok dovolj star, da se mu ponoči zmanjša število podojev in kako se to naredi?


Lepo Vas pozdravljam!!
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, missou!

Vaša 3,5m deklica lepo napreduje ob polnem dojenju, dojite na njeno pobudo, opažate pa, da so se podoji zadnje čase okrepili. Najprej sem pomislila na tole vroče poletje, mnogi otroci večkrat sesajo, ker jim je vroče, ker so žejni, morda težko spijo in se zradi vročine nekoliko več zbujajo. Možno bi bilo tudi, da ima deklica poskok v rasti, kar bi trajalo nekaj dni do enega tedna ponavadi. Poskok je lahko kadarkoli in v prvih mesecih so precej pogost pojav.

Ker je še zelo majhna, bi najprej sklepali, da je verjetno lačna, ko se ponoči zbudi, vsekakor ji ne bi odrekali mleka. Možno je, da tudi sanja, se zbudi iz sanj in se ne počuti varno, dokler ne začuti vašega telesa in umirjeno zaspi nazaj s sesanjem. Ponavadi je vzrokov več, dojenje je nadomestna popkovina, nikakor ne samo način hranjenja, druge potrebe pa so enakovredne po pomenu potrebi po hrani. O tem smo pisali tukaj. Potrebe, ki jih novorojenček zadovoljuje z dojenjem: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4870120

Dvigovanje nogic je lahko zaradi marsičesa, je zelo običajno, dojenčki to počno npr. zato, ker ko se zdramijo, ni varne opore, udi trzajo v prazen prostor, česar v maternici ni, te so je bili dolgo vajeni, nato pa tudi materinega naročja, kjer jih roke prav tako tesno objamejo in dojenčku nudijo občutek varnosti.

Otroku ne zmanjšujemo podojev, to se lahko vpleta v dobro tvorbo mleka in v njegovo dojenje po potrebi, otrok se težko drugače umiri, nekateri ne sprejmejo ničesar drugega, le sesanje na dojki. Lahko ga več dojimo podnevi, morda bo zmanjšal nočne podoje, ni pa nujno. Tabele in urniki ter zatrjevanje, da obstaja starost, v kateri bi otrok moral spati toliko in toliko, so račun brez krčmarja in neupoštevanje dejstva, da ima vsak otrok svoje individualne potrebe, ki se v prvem letu lahko zelo naglo spreminjajo. Včasih en dan ni enak drugemu. preračunavanje kalorij je brezpredmetno, saj otrok sesa tudi zato, ker ga kaj boli, ker ga je strah ali ker si želi slišati bitje materinega srca.

Priporočam vam v branje tudi tole, prvi članek je dolg, vzemite zalet, ko bo čas. Sodobni pogledi na spanje dojenčka in malčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929
Dojenček spi čez dan, ponoči pa se nenehno doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4795263 (9d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6054458 (14d)
Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5302800 (1m, ponoči več ur buden)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6155519 (2m, vetrovi in zbujanje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6996537 (3,5m ponoči se je začel veliko zbujati)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4310365 (4m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=982&t=982 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981653 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5964441 (5m, pogosto podnevi in ponoči)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5721480 (5m, zbujanje na 2h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5761770 (5m, ponoči nenehno prižeta k mamici)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

missou

Najlepša hvala!

Naj vam napišem, da mi je včeraj ena mamica svetovala, da naj punčki zvečer pred spanjem ponudim prilagojeno mleko ali naj začnem z gosto hrano, da bo punčka sita in se ne bo zbujala. To mi je čudno, ker imam dovolj svojega mleka... Ampak ta mamica pravi, da bo to zagotovo pomagalo.

Jaz bom vztrajala s pridnim dojenjem, tega nasveta ne bom upoštevala, želela sem samo prikazati razmišljanje prenekatere mamice. Verjetno je to izbira lažje, a za otroka slabše poti?
Default avatar

LLLMojca

Nasvet, da bo otrok spal, če bo zvečer dobil dodatek, in da je to priporočljivo, je kar pogost. Seveda je mogoče, da nekaterim družinam to ustreza, so otroci, ki se dojijo in prejemajo dodatek in ob tem dobro napredujejo ter so zdravi.

Izkušnje in znanje, pridobljeno s študijami dojenja po svetu, v okviru mednarodne organizacije za dojenje La Leche League, taki praksi ne nasprotujejo, če otrok dodatek potrebuje oz. če staršem tak način hranjenja otroka ustreza.

Ali bi to priporočili polno dojenemu otroku, ki dobro napreduje ob materinem mleku? Ne bi, kajti s takim ravnanjem je povezanih več tveganj:
- že ena steklenička umetnega mleka lahko bistveno spremeni sestavo črevesne flore pri otroku, ki je temelj za delovanje otrokovega imunskega sistema
- ob uporabi prilagojenega mleka lahko pride do sprememb na sluznici prebavnega trakta, do senzibilizacije na kravje mleko, iz katerega so te formule narejene, in na potencialno povišano tveganje za alergije (uporaba prilagojenega mleka je dokazano kar 7-krat bolj tvegana za kolike in druge prebavne težave kot materino mleko)
- nekatere otroke uporaba prilagojene mlečne formule draži, jim povzroča prebavne težave, kravje mleko po študijah na dojenčke lahko vpliva s povečano žejo, tudi nemirom in nespečnostjo, tako da je prav tako verjetno, da se bo otrok enako ali celo še bolj zbujal kot prej
- prilagojeno mleko je teže prebavljivo, dolgo se zadržuje v črevesju, zaradi česar pride včasih do učinka daljše sitosti (a to ni pravilo), vendar pa lahko že po manjši količini zaradi istih razlogov (zastajanje v črevesju) pride tudi do spremenjene prebave in/ali zaprtosti

Dojenčki se ne zbujajo vedno samo zaradi lakote. Zbujajo se tudi zato, ker potrebujejo občutek varnosti, toplino, ljubezen, pomoč pri umirjanju, uspavanju, dojenje je za dojenčka nadomestna popkovina. Normalno je, da se materino mleko hitro prebavi, že v uri do uri in pol, v črevesju ne zastaja, ampak je odvajalno, protialergeno in krepi imunski sistem. Prilagojeno mleko poslabša delovanje prav na vseh omenjenih točkah, zato tak ukrep v smeri spanja otroka odsvetujemo.

Mamice so včasih zelo vesele, ko nekaj deluje, sploh če je bila ta mamica zelo utrujena, morda fizično in psihično izčrpana, in ji je ukrep pomagal, da zdaj laže živi. Seveda ne gre samo za to, da tak ukrep nujno ne bo deloval enako (ali sploh pozitivno) pri kakem drugem otroku, ampak gre tudi oz. predvsem za to, kako si vi želite dalje dojiti, kako imate urejeno življenje z vašo deklico. Vsaka družina se odloča glede na to, kaj sama želi in potrebuje, nasvete drugi staršev seveda poslušamo in se jim zanje zahvalimo, ravnamo pa tako, kot menimo, da je prav v naši situaciji.

Dodatek potrebuje otrok, ki ne pridobiva na teži vsaj minimalno za svojo starost in kjer dojenja ni mogoče izboljšati.

Vaš dojenček je še povsem nezrel za gosto hrano in vam tak ukrep odsvetujem. Več o tem smo pisali tudi tuka, za nekoliko starejše dojenčke. Otrok se ponoči preveč zbuja, ali rabi GH?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5721480 (5m, zbujanje na 2h, poskusili bi z večerjo)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5654331 (6m, zbujanje, čas za GH?)
Tukaj pa o tveganjih prezgodnjega uvajanja GH. Zgodnje uvajanje GH:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5932124 (3m, težji otrok, dodali bi kašico)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718373 (6t, polemično o (pre)zgodnjem uvajanju GH)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825