Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

EKG-Izvid. (24ur)

Default avatar

tektonik

Spoštovani.

Pišem vam tukaj da bi mi razložili oz. poenostavili izvid od 24urnega snemanja EKG.

Izvid: analiziran je 24-urni EKG posnetek. Število vseh utripov je 81.163. Povprečna srčna fr. je 57. minimalna 32 in maksimalna 117 utripov/min. Ohranjena je normalna variabilnost srčnega ritma. V posnetku ni znakov za ventrukularno ektopično aktivnost. Zasledimo pa cca 200 izoliranih SVESOv vendar brez pavz,blokiranih utripov, paroksizmov SVTali motenj AV prevajanja. V posnetku zasledimo občasno podaljšano Qtc dobo pri čemer je povprečni Qrc interval 430,maksimalni pa 520. Delež časa s Qtc nad 450 je 35%, Qtc doba se podaljša ob relativnih tahikardijah oz. dvigu srne fr. nad 70 utripov/minuta, V teh obdobjih zasledimo predvsem širko bazne,počasi genererajoče se T valove občasno pa tudi notched T valove.

Mnenje: mejno podaljšana Qtc doba.

Pri bolniku ugotavljam mejno podajlšanje Qtc dobo ki bi bila lahko posledica tudi sekundarnih sprememb na miokardu v sklopu arterijske hipertenzije. Trenutno svetujem striktno ureditev arterijske hipertenzije ter kontrolno 24 urno snemanje EKG 6 mesecev po normalizaciji krvnega tlaka po predhodnem dogovoru za datum.

Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Zdravnik, kli je analiziral izvid 24 - urne srčne frekvence je ugotovil različne frekvence, od najnižje (32), verjetno med spanjem, do najvišje (117) pri psihični ali fizični obremenitvi, vse v fizioloških mejah. V posnetku so prisotni tudi prezgodnji utripi (supraventrikularne ekstrasistole) zaradi vegetativnih vplivov. Doba QT (čas trajanja skrčenja srca in priprave srca za novo skrčenje) je občasno podaljšana in je lahko znak občasne nezadoastne prekrvitve srca, povišanega krvnega tlaka, popuščanje srca. Zelo verjetno je v vašem primeru QT občasno podaljšan zaradi porastov tlaka. Ob doslednem zdravljenju (RR pod 140/90 mm Hg) smemo pričakovati nortmalno dolžino QTc
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar