Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

antidepresivi

Default avatar

tukitam

Pozdrav!
Prosim če mi lahko poveste nove oz vsaj dva dobra, kvalitetna antidepresiva iz skupine SSRI.

Hvala.
Default avatar

Temza

Lep pozdrav!

Želite vedeti, katera dva antidepresiva iz skupine SSRI sta nova in kvalitetna.
Izbira je odvisna od tega, za kakšno težavo gre.
Pri depresijah, paničnih motnjah in socilani anksioznosti se veliko uporablja ekscitalopram. Pri depresijah, paničnih motnjah in obsesivno kompulzivnih motnjah se uporablja citalopram. Če gre za depresijo, obsesivno kompulzivne motnje in bulimijo, priporočajo fluoksetin, pri generaliziranih anksioznih motnjah, depresijah, socialnih anksioznih motnjah in še nekaterih se rabi paroksetin. V primeru, da gre za depresijo in sindrom po hudem stresu, panične motnje in socialne anksiozne motnje, se veliko uporablja sertralin.
Pomembno je tudi, kakšna oseba naj bi jemala antidepresiv. Za starejše in bolehne veljajo drugačni načini dajanja antidepresivov, kot za telesno zdrave. Pomembno je tudi, če so že kdaj v preteklosti jemali kaka psihotropna zdravila in če jemljejo zdravila iz t.i. zelene lekarne.
V svoji ambulanti pacientom, ki pridejo prvič s pritožbo, da so potrti, brez energije, brezvoljni največkart predpišem ekscitalopram v jutranjih dozah po 10 mg, če pa ob tem navajajo še dalj časa trajajočo nespečnost, imam kar dobre izkušnje z novejšim agomelatinom, 25 mg v večerni dozi.
Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih.

TEMZA d.o.o.
Dunajska 198,
1000 Ljubljana
[email protected]
www.temza.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
cron