Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Teažve pri dojenju in zavračanje

Default avatar

WhiteRose

Pozdravljeni.

Prosila bi za vašo pomoč pri težavah z dojenjem, ker postajam že obupana in brez idej. Hčerka je stara 6,5 meseca (rojena konec januarja letos). Čeprav je moj prvi otrok, mi dojenje ni povzročalo nobenih težav, saj je steklo naravno (boleče bradavice in napete dojke so pač stalnica se mi zdi). Do pred dvema mesecema je bilo vse ok, dojila sem jo, ko je želela, ponoči je tudi lepo spala (tudi 8h v kosu), kar je bil cel luksuz.
Pri približno 5,5 mesecih smo ji začeli dodajati gosto hrano, ker gre zaradi moje službe prej v varstvo in ji želim uvesti jutranje obroke.
Težave so se začele že prej, zdaj se še stopnjujejo in ne najdem vzroka. Hčerkica se namreč doji zelo, ampak res, zelo težko. Je vidno lačna, prste v usta, hlasta, jokca, ko jo priklopim, pa dvakrat potegne, zraven stoka, nato se odklopi, vrže nazaj in hreščeč jok...jo komaj umirim, nakar se zopet priklopi, parkrat potegne (mleko še vedno ne teče), se spet odklopi, usloči nazaj... in se ponavlja dokler mleko ne začne teči in ona počasi sprejme dojko. Včasih jo tudi ne, tako da potem mleko kaplja, ona se pa lačna joka.
Naj omenim še, da začne stokati že takoj, ko jo postavim v ležeč položaj v naročju, da jo podojim. Včasih je lažje, če jo podojim tako da obe leživa, včasih je tako še večji jok, saj se obrača stran in joka, v bistvu se še bolj razburi. Ko se obrača stran od mene, jo skušam obrniti nazaj pa se še bolj trmasto vleče stran.
Ne razumem kaj bi to lahko bilo. Je to sploh lahko zavračanje mleka, če ga vseeno pije? Največji mir je, če je res peklensko lačna, takrat jé najbolj umirjeno z dvema "odklopoma", drugače so borbe na kvadrat. Včasih jo tudi pustim, misleč, da se bo umirila, pa je potem zaradi lakote še večji jok.
Naj omenim še, da me je zadnjih par dni tudi nekajkrat ugriznila, kar je zelo boleče in je pri meni celo sprožilo strah pred dojenjem. Začela sem razmišljati o alternativi dojenju, vendar flaške ne bi rada kupila (sploh ne vem, če bi hčerka znala jesti), pa tudi črpanje mi ne gre.
Prosim pomagajte, hčerko bi želela dojiti čim dlje, pa se zadnje tedne to zdi utopija.

Lep pozdrav
Default avatar

WhiteRose

Pozdravljeni

Že dva dneva vneto brskam po internetu in forumih in sem glede na vaše odgovore drugim našla morebitni vzrok težav, ki se vlečejo že tako dolgo.
Sem skoraj 100% prepričana, da ima hčerka ekstenzijski vzorec, ki močno otežuje dojenje. Imela ga je tudi na začetku, vendar se je stanje malo popravilo s pravilnim handlingom. Zdaj je stanje slabše in ne pomaga niti handling, ker se zadeva očitno stopnjuje. Joka in kriči na vso moč, ko jo postavim v položaj za dojenje ter se usloči nazaj. Mirno pije le ponoči, ko je še zaspana. Na žalost tudi uvanjanje goste hrane ne gre ravno po načrtih, ker poje kakšnih 100g, nato se začne jeziti in zvijati nazaj (hranimo jo v naročju). Pediatrinji bom na naslednjem pregledu po dopustu povedala za težave in prosila za napotnico za razvojno.
Vseeno bom še vedno vesela vašega odgovora in mnenja ter kakšnega nasveta, ki bi nam olajšal hranjenje.

Lep dan :)
Default avatar

LLLMojca

Pozdravljeni, WhiteRose!

Vaša deklica bo stara 7m, dojenje je dobro steklo, dojila se je na svojo pobudo, kmalu je spala vso noč in malo pred šestim mesecem je začela sprejemati gosto hrano. Težava je, da se deklica pri dojenju krega, tako da je jokava, dojko grabi in izpušča, se odriva in krivi nazaj, ko mleko dobro steče, dojko počasi sprejme, včasih pa tudi ne, čeprav veste, da bi že morala biti lačna. Postavljanje v položaj zibelke sproži nelagodje pri delici, včasih je laže dojenje leže, ne pa vedno.

Ne, to ni zavračanje mleka. Tako otroci z nekaterimi težavami materi sporočajo, da nekaj ni povsem vredu! Hlastanje in odrivanje, sitnoba in jok, iztegovanje, vse to je lahko znak večih težav, ena so npr. prebavne težave, kolike, za slednje je deklica že verjetno prevelika, bi pa bilo smiselno analizirati, ali ji morda take težave povzroča kakšna gosta hrana, ni nujno, da je to edini vzrok, a možno je, da neka hrana to potencira. Vprašamo se, kakšno je otrokov blato, je kaj nenavadnega v barvi in konsistenci? Kaj pa koža, opažate morda kakšne izpuščaje, suho kožo, ekceme? Vse to bi lahko nakazovalo na vzrok v alergiji, ki se lahko kaže tudi s takim nemirom in nervozo otroka. Pogosto vidimo kombinacijo različnih vzrokov. Kot ste omenili, lahko gre za ekstenzijo, v smislu hipertonije - če bi npr. pediater kaj omenil, da se mu zdi otrok prenapet v smislu mišičnega tonusa ali kakšnih drugih razvojnih težav? Ali še drugi možni vzroki: Je bila deklica kaj bolna, je jemala kakšna zdravila ali ste vi jemali zdravila? Je morda sovpadlo s cepljenjem? Kaj pa polivanje? Nekateri otroci zaradi dolgotrajnega polivanja začno kazati take znake, npr. ko pride do pekočega občutka v požiralniku (GER).

"Največji mir je, če je res peklensko lačna, takrat jé najbolj umirjeno z dvema "odklopoma", drugače so borbe na kvadrat. Včasih jo tudi pustim, misleč, da se bo umirila, pa je potem zaradi lakote še večji jok."
***Hm, kaoliko ur pa je to? Je deklica sicer rada sesala tudi za umiritev, tolažbo, cartanje? Ali je morda eden od otrok, ki tega skoraj ne rabijo in jim dojenje bolj ali manj pomeni samo hranjenje?

Alternativa v smislu stekleničke je lahko včasih problem, ker prilagojeno mleko simptome, ki sem jih navedla zgoraj, skoraj vedno poslabša. Pomembno bi bilo, da ugotovite vzrok, če bo le mogoče. Včasih minejo težave same od sebe, recimo po 2-3 tednih, tedaj rečemo, da je imel otrok doječo stavko, katere vzroka nismo prepoznali, čeprav seveda vzrok vedno je (in to ni mleko pri materi). Včasih pa ne mine, se slabša in moramo resnično preveriti vse, kaj bi lahko otroka tako vznemirjalo.

Ste prebrali, kako ponavadi rešujemo ekstenzijo? Priporočam dojenje tako, da jo najprej uspavate, TAKOJ ob prvih znakih zbujanja, lahko sredi sanj oz. v plitvih fazah spanja, ko bo umirjena. Poglejte prosim tukaj, verjamem, da vam bodo zgodbe mamic, ki so premalgale podobne ovire pri dojenju, v oporo in spodbudo.
Kreganje na dojki, zavračanje dojenja, nemirno dojenje – izkušnje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4324944 (4m, dojenje samo v spanju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6566350 (3m, dojenje v spanju, čl. »dream feeding«)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4521887 (4m, povečati razmak?)
Ekstenzijski vzorec – otrok je napet, se odriva, krivi nazaj, upira:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... 1382#REPLY (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?11, ... msg-515970 (izkušnje mamic)

Ponavadi otrok, ki ima vsaj nekaj takih mirnih podojev v polsnu, lahko dobro napreduje, ostale podoje pač nekako poskušamo umestiti v kolikor toliko mirne ure ali pa izvajamo ukrepe, ki so doslej vsaj včasih delovali, kar ste že omenili. Morda bo res bolje, da ni preveč lačna, kadar vidno postaja nervozna. Če pa je že zelo lačna in jo lahko uspavate, poskusite morda to, če gre, pa se naj podoji takoj, ko bo zaprla oči, čim manj opazno ji spremenite položaj, da se pristavi. Poskusite lahko tudi zvečer v kadi (ne pretople) vode, da se sprosti. Včasih tudi vročina, kot je ta teden, naredi svoje pri povečevanju nelagodja in nemira.

Uvajanje goste hrane je ZELO vredu!!! En deci hrane za 6,5m otroka je kvečjemu lahko veliko, ne malo. Pomislite, da nekateri v tem času sploh še niso zreli za gosto hrano in jo niti ne poskusijo, pa so popolnoma zdravi. Drugi eksperimentirajo z žličko ali nekaj žličkami goste hrane več tednov ali tudi mesec dni, to je povsem normalno. Nikakor ni treba hiteti, če se otroku sicer dobro godi, lepo napreduje in je zdrav, včasih se situacija umiri, če lahko otrok gosto hranos prejema popolnoma na svojo pobudo, tako kot dojenje.

Pediatrinjo vsekakor seznanite s situacijo, tudi nasveti iz razvojne ambulante so lahko v pomoč, je pa čisto mogoče, da razvojno otrok ni slabo razvit, če se mu dogaja ekstenzija, in da ko se odpravi enega od vzrokov (nekatere sem omenila, vseh verjetno ne), se tudi to preneha, sploh v tej starosti, kot je vaša deklica.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

WhiteRose

Mojca pozdravljeni,

Najprej lepa hvala za tako izčrpen odgovor in čas, ki ste mi ga namenili.
Naj povem, da se je situacija izboljšala. Zdaj lepo pije pri meni in tudi odklapljanja ni veliko. Mislim, da je bil problem v tem, da v času dojenja (ko naj bi bil čas PO MOJEM) ona sploh ni bila lačna oz ni bila dovolj lačna. Svoje so dodali še zobki in ta vročina, ki ne pojenja. Tako da sem jo pustila, da mi je sama dala očitne znake lakote in jo potem skušala podojit. Zadeva teče tudi v javnosti, tam je v bistvu še lažje, saj začne tečnarit šele ko je zares lačna. Prej je namreč vse ostalo preveč zanimivo in tudi poskus dojenja v "zgodnji fazi lakote" je običajno neuspešen. Tako, da smo se navadili, da pač lakoto pokaže s sitnarjenjem (prej je bilo dovolj že sesanje palca ipd). Sem se preveč obremenjevala s tem, da ne bi bila predolgo lačna, da je izgleda izpadlo tako, kot da jo silim.
Kar se goste hrane tiče, me ne narobe razumeti. 100g je odlično, vendar me je zmedlo dejstvo, da je pač pojedla že 200g. Tako da mi nenaden upad količine ni bil jasen.

Naj povem, da nisem jemala nobenih zdravil, deklica ni bila cepljenja v kratkem. Blato je zdaj gostejše, včasih tudi presenetljivo trdo, vendar smo težavo rešili tako, da ji večkrat ponudim vodo med in po obroku gh. Ker se ne doji tako pogosto, se mi zdi to edina rešitev.
Kar se alergije hrane tiče, pa mislim, da ni alergična, ker je bilo zavračanje in kreganje na dojki na sporedu dnevno, neodvisno od obrokov in vrste hrane. Izpuščaje sicer ima, vendar se mi zdi da gre za vročinske, ker se pojavljajo samo na določenih mestih, kjer se stika koža, pa tudi izginjajo dokaj hitro.

Drugače se na dojki ne crklja, večkrat sicer zaspi, a je zmožna zaspati brez nje, tako da ji dojke ne odrekam za uspavanje. To se ji namreč navječkrat zgodi,ko je lačna in zaspana hkrati, pa spati ne more. Uspavanje, ko je lačna, je pri njej skorajda nemogoče, ker se ne umiri.
Je tudi problem s tem, ker gre večkrat lačna spat. Pa ne tako, da bi jo jaz namenoma ne bi hotela nahraniti, ampak je zadeva sledeča: JI dava večerno kašico, na začetku lepo jé, nato pa po parih žlicah oz na pol poti, se začne zvijati nazaj in cviliti. Najprej po eni žlici, nato poje tri žlice, pa je ok, nato spet in tako vse pogosteje. Dokler ne odpre več ust. naj povem, da je s hrano ne silim, samo ponudim ji žlico, usta pa odpre sama (tudi, če se vmes krega). No, zaradi tega večerje nikoli ne poje toliko kolikor je lačna. Če ji takoj ponudim dojko po tem, je tudi ne sprejme. Zadevo razumem, kot da se pač prebava pospeši (želodček se polni, črevo pa poganja in ji to povzroča neprijetnosti). Potem jo umijeva, previjeva,dobi pravljico in gre "spat". Vendar je zaradi prejšnjega odklanjanja še vedno lačna tako da jo kasneje še podojim. problem je v tem, da ne bo jedla, dokler je ne dam spat, pa ona "ugotovi", da je še vedno lačna. Sicer me zadeva ne moti, vendar ne bi želela, da dojenje povezuje s spanjem. Me ne moti, če je dojenje njen zadnji obrok, vendar ne bi želela, da je zadnje opravilo, ki ga naredimo, preden gre v psoteljico. Če me razumete, kaj mislim. Podiranje kupčka med obrokom GH je uspešno, vendar nikoli ne pomaga. Včasih sva probala po "obredu" še s preostalo kašico, in je takrat lepo jedla, vendar zopet samo par žličk. Takrat ji pa dojenje ni bilo več potrebno, čeprav sem sama imela občutek, da gre lačna spat.
Drugače GH sprejema dobro. Jé vse, kar ji ponudim, zelenjavo ima celo rajši, ker se pri sadju včasih nakremži (po moje ima premočan okus). V bistvu še ni bilo hrane, ki bi jo direkt zavrnila (razen enega neuspelega poskusa z banano), tako da je res ješča.

Kar se pa ekstenzijskega vzorca tiče, je še vedno prisoten, vendar skušamo azdevo omiliti. Večkrat jo nosim v položaju lunce in ji pojem ter jo zibam, da se umiri, ker ji ta položaj ni všeč. pri dojenju v naročju se še vedno takoj zvrne nazaj, vendar jo zdaj z roko, primem malo višje, tako da se ne more več zvrniti čisto vznak. Roko potem umaknem nižje, ko se hčerkica prisesa in začne jesti. Zaenkrat deluje, tako da se je situacija izboljšala in lahko spet hodim ven.

Saj napotnico za razvojno ambulanto dobim pri pediatru, kajne? Naslednji pregled in cepljenje imamo čez dva tedna, takrat ji bom zadevo vsekakor omenila. Upam, da bomo obravnavni dosledno in ne bo P kar zamahnila z roko ob omembi tega vzorca.

Sem bila malo (pre)dolga, tako da upam, da ste se prebili čez ta roman. Še enkrat hvala lepa za vaš odgovor in nasvete.
Lep dan še naprej.
Default avatar

LLLMojca

Odlično, da se je uredilo in ste ugotovili, kaj vam deklica sporoča!

"Kar se goste hrane tiče, me ne narobe razumeti. 100g je odlično, vendar me je zmedlo dejstvo, da je pač pojedla že 200g. Tako da mi nenaden upad količine ni bil jasen."
***Popolnoma razumem, veste, da ona lahko poje že tudi dosti več. Nekateri dojenčki se v drugi polovici prvega leta večkrat vrnejo na dojenje ali zmanjšajo vnos goste hrane, to je kar pogost pojav.

"Je tudi problem s tem, ker gre večkrat lačna spat. Pa ne tako, da bi jo jaz namenoma ne bi hotela nahraniti, ampak je zadeva sledeča: JI dava večerno kašico, na začetku lepo jé, nato pa po parih žlicah oz na pol poti, se začne zvijati nazaj in cviliti. Najprej po eni žlici, nato poje tri žlice, pa je ok, nato spet in tako vse pogosteje. Dokler ne odpre več ust. naj povem, da je s hrano ne silim, samo ponudim ji žlico, usta pa odpre sama (tudi, če se vmes krega). No, zaradi tega večerje nikoli ne poje toliko kolikor je lačna. Če ji takoj ponudim dojko po tem, je tudi ne sprejme. Zadevo razumem, kot da se pač prebava pospeši (želodček se polni, črevo pa poganja in ji to povzroča neprijetnosti)."
***Da, mogoče je, da ji poln želodček povzroča nelagodje ali da je občutljiva na prebavne premike. Poskušajte z različnimi lahkimi večerjami, da boste videli, če bo kaj drugače, in da izločite morebitne vplive točno določenih živil, ki bi jih lahko teže prebavljala.

"ne bi želela, da dojenje povezuje s spanjem. Me ne moti, če je dojenje njen zadnji obrok, vendar ne bi želela, da je zadnje opravilo, ki ga naredimo, preden gre v psoteljico. Če me razumete, kaj mislim."
***Razumem. Večkrat se kje prebere, da bo otrok povezoval spanje in hranjenje, vendar je to precej kompleksna zadeva, kajti dojenčki to povezujejo že od rojstva. Tega ni treba preprečevati, da bi se otrok dobro psihično razvil in zmogel imeti samostojne vzorce spanja. Ni dokazov, da bi dojenčki in malčki, ki se ne dojijo pred spanjem, imeli manj motenj spanca. Starejši dojenčki in malčki pogosto potrebujejo pomoč z dojenjem zvečer in ponoči, sploh ne toliko nujno zaradi lakote, torej hranjenja, ampak bolj zaradi telesnega stika, varnosti, umiritve in uspavanja iz sanj, iz katerih se zbujajo pogosto. Nekateri tega skoraj ne rabijo, mnogi pa, nekateri rabijo tega zelo veliko, to je individualno odvisno od otroka in ne nujno povezano z načinom in časom dojenja otroka. Dojenčki ponoči te potrebe morajo zadovoljiti, če jih pokažejo, to da se starši nanje odzivamo, je bistven prispevek, da postanejo zadovoljni, umirjeni in zaupljivi ljudje. Seveda pa to lahko ponudimo ponoči tudi na druge načine, ne nujno z dojenjem.

Če je tako ješča, se razvija, napreduje, niti ni zelo bistveno, koliko poje zvečer. Ima še dosti časa, da razporedi obroke podobno, kot so v družini.

Pediatru razložite, kaj se je dogajalo, da vas bo vzel resno in bo deklico glede iztegovanja pozorno pregledal ter ocenil, ali rabi napotnico ali ne.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar

WhiteRose

Lepo pozdravljeni

Se ponovno oglašam, da se vam zahvalim za pomoč in nasvete. Hčerkica se zdaj lepo doji, in sier ponoči, zjutraj ter popoldne in zvečer. Goste hrane poje še vedno enako, kljub manj vročemu vremenu. Zdaj se lepo doji, ker je vedno lačna, ko ji ponudim dojko. Nekaj "odklapljanja" je še prisotnega, vendar bolj krivim okolico kot kaj drugega.
Tudi napotnico za razvojno smo dobili, jo je pediatrinja napisala takoj, ko sem omenila, da se zvija nazaj.
Zanimalo me je še nekaj glede dojenja in spanja ponoči, vendar ste mi v bistvu že napisali odgovor-potrebuje malo crkljanja in občutka varnosti. ;)

Najlepša hvala za pomoč in vaš čas ter seveda trud. :)

Lep pozdrav

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar