Starševski čvek

Koliko je herpes zoster nalezljiv in kako ga zdraviti?

Default avatar
Mami (60 let) je dobila herpes zoster. Koliko je verjetno, da bi ga nalezel še oče, ki ga je imel pred tremi leti in stara mama, ki ga je tudi že imela? Kaj pa otroci, ki še niso preboleli noric?

Kako si pomagati na čim bolj naraven način? Vem, da zadeva traja, oče je imel težave kar cel mesec, stara mama še dlje. Pozna kdo kaj, kar pomaga zadevo pozdraviti ali vsaj omiliti? Najlepša hvala.
Default avatar
Herpes zoster ni nalezljiv ( sicer če se pojavijo tudi mehurčki, ko so v tekočinskem stanju pod kožo, jih čim manj prijemat, ker se okuži oz. gre naprej po koži obolelega).

Zdravljenje je dolgotrajno, najbolje je na obolel predel dajati čim bolj topel termafor ( topel ne vroč!) in seveda protibolečinske tablete - analgetiki, najbolj zaleže nalgesin forte, ki je na recept in ima tudi protivnetno delovanje.

Če se pojavi tudi izpuščaj, ga mazat z aciklovirom, pa bo hitreje zginil...ko je samo še "krasta" ne več živa rana, pa mazat z oljem oz. cinkovim mazilom( najbolje je ribja mast) da ne steže in da se hitro pozdravi.

Vso srečo pri čimprejšnjem okrevanju. Pa seveda počitek počitek in nič sekiracije...lp
Default avatar
Herpes zoster seveda je nalezljiv. Res da samo z neposrednim stikom, ampak nalezljiv pa le je. Zato ga zavodi za zdravstveno varstvo tudi vodijo v registru nalezljivih bolezni in stalno spremljajo njegovo pojavljanje po regijah. Sice pa si preberite več:

Herpes zoster ali Pasavec
Default avatar
Da herpes zoster je nalezljiv. Brat ga je dobil v bazenu. Zdravil se je tako, da je počival in jemal protibolečinska sredstva.

Lp
Default avatar
Jaz sem hčeri mehurčke mazala z oljem čajevca in so se zelo hitro in lepo posušili, tudi bolelo je ni tako zelo kot pravijo. Čajevec je znan naravni antivirotik in bakteriolitik, dober je tudi za navaden herpes na ustnicah. Je pa res, da otroci to prenašajo baje precej lažje kot odrasli. Drugače pa kot so ti rekli - protibolečinska sredstva in počitek.
Default avatar
katjica je napisal/a:
Sa bo jasno. Pasavec NI NALEZLJIV, se pa precej povzročitelj dokaj enostavno širi. Povzročitelj je virus Voricella. Ko se človek prvič okuži z njim, dobi norice (vodene koze). Večina virusov je po preboleli okužbi noric uničena, nekaj pa jih lahko ostane in vstopijo v živčne celice. Herpesa zostra ne moreš dobiti v bazenu. Povzročitelj je že BIL v tebi.

Herpes zoster lahko dobijo samo ljudje, ki so že nekoč preboleli norice, virus pa se je reaktiviral v živčnih celicah. Ker napade ravno živčne celice, je herpes zoster hudo boleča stvar.

Vzrok za pojav HZ je v tem, da je imunski sistem oslabel - po stresu, ob hujših boleznih, raku, zaradi zdravil, ki slabijo imumski sistem.


Avtorica - oče in stara mama se ga ne bosta nalezla. Onadva že imata imunsko odpornost proti virusu. HZ pa se jima lahko pojavi kadarkoli v življenju, če bosta imunsko oslabela.

Otroci, ki še niso preboleli noric, pa so ogroženi, če bo prišlo do stika z mehurčki - torej, če se bodo dotikali babičine kože, če se bo ona z neopranimi rokami dotikala njih, če bodo uporabljali iste brisače ali oblačila, odeje, rjuhe.
Sicer pa ne bi bilo slabe, če otroci čim prej prebolijo norice. Pri odraslih je potek bolezni praviloma veliko hujši kot pri otrocih.