ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

popkovina in ultrazvok

Default avatar
Zanima me ali se z uz da preverit kje poteka popkovina pri plodu ...
Namreč kolegica je bila na petek na pregledu v bolnici tri dni po roku , vse bp, pregled v ponedeljek , v ponedeljek pa plod ... oz. otroček brez utripa , mrtev , popkovina nevem kolikokrat ovita okrog vrata in rame :-((... ali je možno da se jeto zgodilo v dveh dneh , ali je možno da je bilo v petek kaj spregledano ,in zakaj se otrok lahko tako zaplete, ko v bistvu nima več toliko prostora za gibanje ...
Pa še nekaj kako ukrepate zdravniki če vidite da je otrok mrtev :-((, ženska pride na pregled, vsa srečna mogoče bo končno rodila, zdravnik pa ji more povedat grozno novico , pa zakaj more ženska potem mrtvega otroka rodit, zakaj se ne nardi cr?
Default avatar
Spoštovani,

CR je operacija, s katero se rešujejo življenje in zdravje otroka ali nosečnice in ni namenjen izogibanju neizogibnemu. Življenje včasih ni prizanesljivo in če bi na mrtvem plodu delali CR (kar se v nekaterih državah, kjer je medicina že povsem izgubila kompas, zlasti v ZDA včasih iz povsem jurističnih razlogov počne) bi pristali na veliko škodo pri ženski za nikakršno dobrobit.
Glede ovite popkovine sem spisal že nič koliko odgovorov. Plod se s popkovino ovije najpogosteje že v prvem trimesečju, oziroma vsekakor pred 28. tednom ter je z ovito popkovino rojenih okrog 10% otrok brez vsakršnih posledic. Ovita popkovina torej ni razlog za kakršnokoli ukrepanje. Problem ovite popkovine pravzaprav ni njena ovitost ampak njena dolžina, na kar seveda ne moremo vplivati. Če se lahko popkovina 3x in večkrat ovije okrog vratu, trupa in drugih okončin, mora biti izjemno dolga in večinoma gre za popkovino, ki meri več kot 100cm. To samo po sebi prinaša tveganje odmrtja ploda, saj mora srce kri črpati skozi zelo dolge ozke žile, preden pride do posteljice in pri tem lahko pride do mnogo zapletov, od nehotenega nepričakovanega strdka v žili do preprostega odpovedovanja plodovega srca in če je popkovina še ovita, je to pri tanki popkovini včasih lahko problem. Vse to je sicer s pomočjo UZ deloma mogoče opazovati in ocenjevati, ni pa nobenega standarda, niti izmerljivih parametrov, ki bi nam dali orodje za odločitev, kateremu plodu bi s predčasnim CR mogoče koristili, kje pa bi verjetneje pri ženski povzročili več škode in povečali tveganja po nepotrebnem.
Pri vaši kolegici torej ni bilo prav nič spregledano niti ravnano malomarno, nepravilno ali kakorkoli napačno ampak je bila žrtev neljubega, relativno redkega naključja proti kateremu žal ni učinkovitega leka niti ukrepa.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet