Prehrana in kulinarika

Torta vanilija čokolada recept

Default avatar
Pozdravljene!

Ali ima katera preizkušen in dober recept za torto: čokolada vanilija? Sama tort ne delam, vendar bi rada poizkusila.
Torto bi naredila sinu za rojstni dan in po možnosti v obliki gusarske ladje.

Tako, vesela bom vsakega predloga, bi pa prosila za zares natančen recept (od tega, kako debele oblate naj spečem, do tega kako velika naj bi izgledala torta, ko bo narejena, da se ne bom uštela pri npr. debelini oblatov, površini torte... da mi ne bo nadeva zmanjkalo...)

Hvala in lp
Default avatar
Tortza gusarska ladje je bila v zadnji Novi Torte ali pa Lisi. Ne vem točno.
Default avatar
Nekaj zeeeeelo enostavnih idej za reees začetnike:
http://www.lanka.info/shops/deliveryPro ... type=cakes
http://www.thefreshloaf.com/up/pirateca ... ycake5.jpg

Ta bi bila moj favorit za začetnike:
http://frazicake.files.wordpress.com/20 ... -18-06.jpg
Figurice kupi plastične, pesek bo dober iz mletih lešnikov, jadra narediš iz papirja in palčk za ražnjiče, dovolj je, če narediš le en otok. Ne smejo manjkati kugle za topove (rumove kroglice) in topovi (keksi-palčke). Palme se da kupiti tudi neke plastične (ponavadi pri tistih poceni plastičnih igračkah).

Glede biskvita ti pripočam, da narediš tri ali po želji štiri (odvisno od št. povabljenih) plasti biskvita za bounty:
http://www.kulinarika.net/recepti/1633/sladice/bounty/
Biskvit iz te mase peči v največjem pekaču za pečico, bo načeloma dovolj visok. Vse biskvite položi enega na drugega, kot da že delaš torto, in izreži iz nekje polovice obliko ladje (spodnjega dela). Drugo polovico oz. kar ostane, porabiš za otok.

Kremi narediš dve:
1. masleno kremo z vanilijevim pudingom: v enem litru mleka skuhaš 3 (!!!) vrečke vanilijevega pudinga in dodaš več sladkorja, kot bi ga sicer za puding (po okusu). Ohladiš na sobno temperaturo in odstraniš vrhnjo "kožico", ki se naredi. Maslo pustiš na sobni temperaturi, da bo res enake temperature kot puding. Zmiksaš maslo in po žlicah dodajaš ohlajen puding. Če ti bo presladko, dodaj malo (!!!) limoninega soka. Ne miksaj celo večnost, da se krema ne sesiri (če bi se slučajno sesirila, dodaj šlag peno v prahu - samo prah!). In že imaš vanilijevo kremo.
2. nutela kremo: zmešaj sladko smetano (rastlinsko smetano) in po okusu dodaj nutelo. Jaz v tako kremo vedno dodam še navadni jogurt, da je manj sladko.

Biskvit napoji z limoninim sokom, ki ga razredčiš z vodo (brez sladkorja!). Namažeš s kremo (po želji). Na koncu namaži vse skupaj na tanko z marmelado (jaz bi dala ribezovo). Ladjo samo lahko obliješ s čokoladnim prelivom, ki ga lahko kupiš ali stopiš jedilno čokolado in malo olja v pečici. Otok premaži z nutelino kremo in posipaj z mletimi lešniki.

Bo dovolj natančno? :) Je pa ideja z gusarsko ladjo sicer zelo zahtevna in moram reči, da si pogumna, če se je boš lotila (glede na to, da ne pečeš tort)... Veliko uspeha pri peki!

Aja, še to: vse skupaj lahko narediš že dan prej, okrasi se torta ponavadi na dan praznovanja.
Default avatar
Ne morem verjeti... Pravkar sem napisala res dolgo navodilo, pa mi ni objavilo posta :(((

Še enkrat torej, malo drugače...

Ideja za enostavno ladjo: http://4.bp.blogspot.com/_1WTQZZ-fz1o/R ... /ship1.jpg

Ta bi bila moj favorit:
http://frazicake.files.wordpress.com/20 ... -18-06.jpg
Otok lahko narediš le en, figurice kupiš (plastične), palme se dobijo tudi plastične (pri tistih poceni plastičnih igračkah), pesek so mleti lešniki, jadra narediš iz papirja in palčk za ražnjiče.

Biskvit narediš po receptu za bounty: http://www.kulinarika.net/recepti/1633/sladice/bounty/
Ena masa je bolj za največji pekač, ki gre v pečico. Narediš tri ali štiri take biskvite (odvisno od števila povabljenih). Ohladiš in jih položiš enega na drugega. Iz polovice izrežeš obliko ladje, druga polovica bo otok.

Kremi narediš dve:

1. maslena krema z vanilijevim pudingom:
V 1 litru mleka skuhaš 3 !! vrečke vanilijevega pudinga in daš malo več sladkorja, kot bi sicer (po okusu). Ohladiš na sobno temperaturo. Maslo že prej segreješ na sobno temperaturo (daj iz hladilnika, preden daš kuhati puding). Obvezno je, da sta puding in maslo enake temperature. Maslo zmiksaj in po žlicah dodaj puding. Če ti je presladko, dodaj malo limoninega soka. Ne miksaj predolgo, da se ne sesiri - če bi se sesirilo, dodaj prah od šlag pene.
2. nutelina krema:
Zmešaj sladko smetano (rastlinsko) in dodaj nutelo po okusu. Jaz dodam še navadni jogurt, da ni presladko.

Biskvite napojiš s limoninim sokom, ki ga razredčiš z vodo (brez sladkorja). Namažeš s kremo. Na koncu celo torto premažeš z marmelado (jaz bi z ribezovo). Ladjo samo obliješ z čokolado - kupiš preliv ali ga narediš tako, da stališ čokolado z malo olja. Otok premažeš z nutelino kremo in posipaš s mletimi lešniki. Ne smejo manjkati topovske krogle (rumove kroglice) in topovi (palče keksi).

Upam, da je dovolj in da nisem kaj pozabila... Je pa to velik podvig, če res ne pečeš tort.
Default avatar
Hvala obema, sploh malimamci za tako natančen (obširen) odgovor.

Lp,