Starševski čvek

Inducijska plošča - pobegli valovi

Default avatar
Danes mi palamudi sodelavka že cel dan, da naj si ne kupujem indukcije ker, da če če imaš na indukcijski plošči pisker s premajhnim premerom (premer piskra manjši od premera kuhališča), da uhajajo "valovi" in te lahko začne bolet glava in izpadat plombe.

Prvič slišim za to - a ima kdo kaj za pripomnit na to temo ;)???
Default avatar
da mi še nobena plomba ni zletela vn, glava me boli pa ene 3x letno. indukcijo imamo pa ene 3 leta.
Default avatar
Mislim tvoji sodelavki pa res uhajajo valovi;)))))))))))))))))))))
Default avatar
...ja jo bom pobarala, če ima ona tudi indukcijo :D....
Default avatar
je meni isto rekla sodelavka za infrardečo pečico......
ko se ji približaš , ti izpadejo vsi zobje.....kot v risanki Tom in Jerry,
Default avatar
In takšne nevarnosti so seveda pozabili omenit v navodilih, a ne.

Ne vem sicer, ali je znanstveno potrjeno, ampak indukcije ne priporočajo oz. odsvetujejo v družinah, kjer so ljudje s srčnim spodbujevalnikom.
Default avatar
Pa lahko, da je res kaj narobe s tem šporgeti na štrom, mislim s totemi injukcijami......, sem poznal eno mamko iz naše vasi - Klančkova Mici , no ona je to dobila od "ta mladih" , kukr za darilo, po 2 letih jo je pobral, pa so v zdravstvenim domi rekl, da je bla dobra za 92 let.....nikol ne veš kaj škoduje zdravji.
Default avatar
Tvoja sodelavka sicer malo pretirava, ampak taka butara kot meni večina pa tudi ni:

"Nemški zvezni urad za varstvo pred sevanjem je glede indukcijskih štedilnikov objavil naslednje opozorilo: »Za indukcijo je primerna le določena posoda. Kadar se uporablja pravilna posoda pravilne velikosti, ki je tudi pravilno nameščena, se v okolici štedilnika ustvarja majhno magnetno polje. Če na indukciji ne uporabljamo prave posode (napačen material, neravno dno posode, premajhna posoda glede na ploščo), se v okolici štedilnika ustvarja občutno večje magnetno polje. Zato je zelo pomembno, da se uporablja primerna posoda prave velikosti, ki jo je treba tudi ustrezno namestiti, in če je le mogoče, je treba biti od indukcijskega štedilnika oddaljen vsaj 5 do 10 cm. Zlasti previdne morajo biti osebe s srčnim spodbujevalnikom, saj lahko magnetno polje pri indukcijskih štedilnikih moti aparat.«

Nemška organizacija Znanost skozi dialog (Wissenschaft im Dialog) meni, da lahko nizkofrekvenčno magnetno polje vpliva na pojav otroške levkemije. Po njihovih ocenah obstaja nevarnost, da k temu pripomorejo tudi indukcijski štedilniki. Zato uporabo še zlasti odsvetujejo nosečnicam."

Vir: http://www.zazdravje.net/vprasanja.asp?art=147
Default avatar
indukcija SE DOGAJA SAMO NA /DO POVRŠINE LONCA. ČE JE PREMER LONCA MANJŠI KOT PLOŠČA, BO INDUKCIJA SAMO TAM KJER JE POKRITO. TAM KJER NI POKRITO, BO OSTALO HLADNO. INDUKCIJA SE ZGODI - DOGAJA SAMO MED STIKOM DNA (POVRŠINE DNESA) KOZICE PLOŠČE, IN NIKJER DRUGJE

ZNA PA BIT DA SO TO TVOJO SODELAVKO KAKI DRUGI VALOVI ZAPELJALI

GLEDE TAKIH VALOV, KI ŠKODUJEJO SO V OSPREDJU MIKROVALOVKA, GSM TELEFONI, TUDI KAKI FENI IN PODOBNO

ZARADI INDUKCIJSKEGA KUHALIŠČA TE NIMA KAJ BOLET. NIMAŠ SE ČESA BATI
Default avatar
Glede indukcije in pobeglega magnetnega polja ima sodelavka prav.


Jaz sem pred leti dela v VN laboratoriju.
Zadeve so podobne kot pri indukciji samo z veliko večjo energijo.
Med delo sem dozivel dve poskodbi sodelavcev: enemu je ura, drugemu pa prstan povzrocila opekline.

To se lahko zgodi sedaj.

Vzamimo primer:

na indukcijo daš posodo, ki je premajhna in potem jo pri kraju drziš z roko na kateri imaš zlat prstan. Ta zlat prstan pobere del magnetnega polja, ki potem v njem inducira napetost. Ker pa je prstan zlat (zelo dober prevodnik) cez njega steče zelo velik tok in upornost pa povzrocita segrevanje.Segrevanje pa seveda lahko povzroci opekline.


Prednost indukcije je v tem, da toplota nastaja v samo posodi.
Slabost pa je magneto polje, ki ni zanemarljiv.
Do kam sega magnetno polje se lahko ugotovi z dvigovanjem posode, v kateri vre voda.
Ko preneha vreti smo se toliko odaljili, da je magnetno polje preslabo oz. ga je premalo, da posoda dobila dovolj energije za vretje, glede na izgube.

Upam, da sem napisal dovolj poljudno.


Kljucno vprasanje pa je: ALI JE TO SEVANJE SKODLJIVO?
Sevanji je SKODLJIVO.
Default avatar
STROMAR je napisal/a:

Ti je že prej ena napisala. Indukcija in s tem sevanje je le tam, do kjer sega posoda, se avtomatično polje prilagodi, torej na robu, ob roku in ne vem kej okoli prsatna, ni nič ... Tudi če dno ni čisto ravno, deluje indukcijako polje le na delih, kjer se posoda dotika plošče.
Aja, pa če dvigneš posodo že za pol mm, indukcija ne deluje več, se izključi.

Lp
Default avatar
... imam pa jaz plin, saj jaz pucam :-))
Default avatar
Predolg in prestrokoven bi bil zadovoljujoč odgovor. Zato samo kratek, močno poenostavljen povzetek:

Indukcijski kuhalnik ustvarja magnete silnice. Lastnost magnetnih silnic pa je, da za svoje širjenje vedno iščejo najlažjo pot. Kovinska posoda predstavlja zanje tako lahko pot, da se večinoma zaključijo v njej. Tisto kar uide v zrak, je zares minimalno. Če je posoda manjša od kuhalne površine, se stvar bistveno ne spremeni. Tudi tistim oddaljenim silnicam se je laže zaključiti preko nekoliko oddaljene kovine, kot pa preko zraka, zato se sevanje v prostor bistveno ne poveča.

Če vzamemo v obzir, da sevanje pada s kvadratom razdalje to pomeni, da je sevanja, ki ga lahko izmerimo 10mm od kuhalnika kar 100x manjše, kot sevanja na razdalji 1mm od kuhalnika. Če upoštevamo da sevanje deluje samo med kuhanjem, ko odmaknemo posodo pa se v trenutku prekine mi ni jasno, zakaj bi nekdo s srčnim pospeševalnikom tiščal prsa ob vrel pisker... Ker je po kakšnih 10cm od plošče sevanje v prostor že veliko manjše od sevanja mobitela, ki ga sicer tiščimo direktno na ušesa, ni torej kuhalnik nič nevarnejši od mobitela.

Sicer pa povej sodelavki, da običajni plinski gorilnik v prostoru proizvaja strupeni ogljikov dioksid po katerem boli glava, strupeni ogljikov monoksid po katerem umreš, obenem pa je potencialno tako eksploziven, da ti lahko iz hiše vrže zidano steno. Pri gorenju plina pa nastaja v plamenu elektromagnetno valovanje izjemno širokega spektra. Ta sega od dolgovalovnega (toplota), preko krajših valov (vidna svetloba ognja), do zelo kratkih valov (škodljivi UV in še bolj škodljivi rentgenski žarki). Tako kot pri vsakem plamenu, ki ga poznamo. Pa kljub temu plin (oziroma ogenj) ljudje uporabljajo v kuhinjah že stoletja.

Vse vrste kuhalnikov delujejo z energijami, ki ob zadostni moči lahko škodijo človeku. V praksi pa so ti vplivi tako zanemarljivo minimalni, da jih za vsakodnevno uporabo lahko mirne duše zanemarimo.

Gre torej zgolj za še eno od mnogih zadev, ko lahko isto stvar predstaviš kot koristno, ali pa kot škodljivo. V obeh primerih imaš prav, samo določena dejstva si pri obeh zamolčal. Dejstva, ki pa so edina res pomembna.

P.S. Še enkrat ponavljam za tiste, ki bi se zapikovali v detajle. Gre za grobe poenostavitve, ki pa zadosti realno povzemajo bistvo stvari.