Starševski čvek

BANDA POLICIJSKA podvprašanje

Default avatar
Zanima me samo nekaj (pustmo policaje in kazni). Glede na to, da ne verjamete Lafarge-u, pa tudi ARSO je zadnje čase bolj čuden, ZZV (mislim, da je bil mariborski) pa se je zmotil pri meritvah emisij.

Zakaj ko Lafarge normalno obratuje ne pokličete kake agencije, družbe,službe (zunanje, seveda. ne kake iz Slovenije),... in ki se ukvarja z meritvami emisij in opravite meritve. Tako bi dejansko izvedeli kdo ga lomi in komu verjeti in komu ne.

Nisem pa na nobeni strani, da me ni bi kdo napak razumel. Mi je pa hudi, ko vidim kaj se dela, pa kako se določene inštitucije zlorabljalo, pa kako ne more priti do kakega pametnega dialoga in opsledično do kompromisa.
Default avatar
Ena o meritvah čeprav ne spada povsem v to temo. V službi smo delali v zelo hrupnem okolju. Narava dela pač. Ker ti po zakonu v takem primeru pripadajo določene ugodnosti smo le te tudi zahtevali. Direktor je pa seveda trdil, da je hrup v mejah dovoljenega in je naročil tudi meritve na zahtevo sindikata. So prišli strokovnjaki v urah, ko je firma zaprta, opravili meritve in potrdili, da hrupa ni. In prav so imeli, ko je zaprto hrupa ni. Predvidevam, da je še marsikje podobno.
Default avatar
Tudi če hočeš, zdaj meritev za Lafarge ne moreš naročiti, ker peč že lep čas stoji. Zdaj bo sigurno fajn pokazalo, ko se pa nič ne dela.
Default avatar
Policija tu ne more kaj dosti pomagati.
Default avatar
komu še verjeti je napisal/a:
Zakaj ne pokličemo neodvisnih?
Zato, ker morajo imeti akreditacijo. Takih ustanov je v Slo samo nekaj in vsi so že delalli za Lafarage. To pomeni, da jih je Lafarge naročil in plačal in takšna ustanova ni več neodvisna. Žal. Za tujo pa Eko krog nima denarja.
Default avatar
meritve je napisal/a:
Nič novega. Tudi v Lafarge pridejo po predhodni najavi. To je potrdil Arso na sestanku z MOP in Eko krogom.

Prosi multinacionalkam v navezi s politiko je težko uspeti, ampak se da. To pa zahteva ogromno volje in truda, ki pa jo h sreči okoljevarstveniki in prebivalci Zasavja imamo.

Ne bomo se pustili, da nam bo nekdo ogrožal naše zdravje in zdravje otrok.
Default avatar
ja, vem da laboratorij mora biti akreditiran. Hotel sem vprašati, zakaj ne najamete akreditiranega laboraotija izven Slovenije. Tako bi bile raziskave neodvisne. Slovenija je pač majhna, se poznajo med sabo in to je težava. Saj Italija, Avstirja tud nista tako zelo oddaljeni.

Pa še nekaj glede meritev: ko je Lafarge obratoval, ali je obratoval (sežigal) 24 ur na dan, ali samo določnene dele dneva? Pa merilne postaje so tudi tam okoli postavljene ?


A ste mogoče povprašali koliko so pripravljeni investirari v zeleno okolje in koliko bi stala izgradnj atakega dimnika, kot ga ima TET?

Glejte, če ste res toliko zeleni, dajte poiskat rešitve, ki vam bodo prinesle nekaj dobrega.Zapora cest, razbijanje šip in govorjenje čez Lafarge ziher ni rešitev.

Sam sem bil tudi v Lafarge-u pa ko smo se pogovarjali so povedali, da so težave tudi druge (ne tako močne kot izpusti, a vseeno)?

SAM NEKI PREDLOGOV:
- ZAKAJ OD DRAŽVE IN EU NE IZSILITE SREDSTEV PA SI PSTAVITE DALJISNKO OGREVANJE (NPR. NA ODPADKE (NI NUJNO GUME, LAHKO UPORABITE MEŠANE KOMUNALNE ODPADKE - MKO)). TAKO BI LAHKO ODSTRANILI BI INDIVIDUALNA KUHALIŠČA (BERI CENTRALNE KURJAVE), KI SO KAR ZAJETEN VIR EMISIJ
- PROMET: A JE MOŽNO, DA BI VSA TOVORNI PROMET PRENESLI NA ŽELEZNICO (PODOBEN SISTEM MAJO V AVSTRIJI, PA VLAK PRAKTIČNO TOVORNAJKE PREPELJE IZ TOČKE A V TOČKO B).

NE VEM, SAM UPAM DA SEM VAM KAJ POMAGAL, AP DRŽIM PESTI ZA OBOJE - DA BOSTE TEŽAVO REŠILI TAKO, DA BOSTE OBOJI ZADOVOLJNI, PREDVSEM PA ZAPOSLENI V LAFARGE-U

srečno, srečno in srečno
Default avatar
komu še verjeti odgovor dajih.... je napisal/a:
Emisijske meritve se ne da opraviti brez sodelovanja tovarne, ker je treba namestit opremo v dimniku. Opravlja jih pooblaščena ustanova, ki pa jo najame (torej tudi plača) tovarna sama. Okoljevarstveniki (ne samo Eko krog) si prizadevamo za sistemsko rešitev, kjer bi onesnaževalec moral plačevati meritve, ustanova, ki jih opravlja, pa bi bila izmed pooblaščenih določena z žrebom. Na ta način bi preprečili korupcijo, ker všečnost rezultatov meritev naročniku ne bi mogla vplivati na izbor izvajalca meritev v naslednjem letu.
komu še verjeti odgovor dajih.... je napisal/a:
Lafarge je obratoval 24 ur/dan, nosevohci poročajo, da je ponoči smrdelo še huje kot podnevi. Imisijska merilna postaja je v Ravenski vasi, a Lafarge zanjo noče dati vseh podatkov. Kmetje so leta 2005 dovolili postavitev postaje in se zmenili z Lafargem, da bodo na tri mesece skupaj pregledali podatke. Ko so jih pregledali prvič, so bili tako katastrofalni, da jih Lafarge od takrat nikoli več ni pokazal. Hotel je tudi prestaviti merilno postajo, čemur so se kmetje fizično uprli. Potem so postavili novo in se izgovarjali, da ne morejo prikazovat podatkov, ker je oprema v stari.

Za podatke od 2005 naprej so se zlagali, da jim obremenjujejo računalniške sisteme, in jih kao izbrisali: http://www.ekokrog.org/2011/02/02/lafar ... -emisijah/. Podatkov ne dobi niti minister: http://www.ekokrog.org/2011/01/30/minis ... trbovljah/

Zakonodaja se je v zadnjem času (verjetno tudi zaradi našega pritiska) spremenila, in zdaj mora MOP od tovarn dobiti in hraniti podatke za zadnji dve leti. Gre torej na bolje, a ne samo od sebe.
komu še verjeti odgovor dajih.... je napisal/a:
Trboveljski dimnik TET je s 360 m najvišji dimnik v Evropi in je predstavljal ponos jugoslovanske socialistične industrije. Takšnega prav gotovo ne bomo dobili.

Lafarge bi se pravzapral ŽE MORAL prilagoditi zakonodaji IPPC, da bi lahko obratoval. Namesto tega je tvegal s tem, da je vse stavil na karto prehodnega obdobja za obstoječe naprave, kar pa ob vseh spremembah v proizvodnji ne more biti in zdaj tudi uradno ni: http://www.ekokrog.org/2011/07/11/arso- ... a-je-nova/ Sami sebe so torej zaj...., ker so trmasto vztrajali pri tem, da so "stara" naprava, čeprav so kapaciteto peči od leta 1987, ko imajo zadnje dovoljenje, do danes povečali s 1000 na 1400 ton klinkerja na dan.

Zdaj, ko je tvegal in izgubil, Lafarge stavi na karto ogroženosti delovnih mest, da se mu spet ne bi bilo treba prilagoditi IPPC direktivi kot vsem ostalim.
komu še verjeti odgovor dajih.... je napisal/a:
Eko krog si vseskozi prizadeva za mirno in pravno rešitev problema. Ker razumemo, da Lafarge s čistejšimi energenti ni enako dobičkonosen kot prej, smo vladi predlagali, da v svojih razpisih podpre cement, nastal brez sežiganja odpadkov in petrolkoksa (naftnega odpadka, ki so ga tudi kurili): http://www.ekokrog.org/2011/05/23/za-ok ... en-cement/
komu še verjeti odgovor dajih.... je napisal/a:
Sežiganje odpadkov za nas v Zasavju ne pride nikoli več v poštev. Predobro smo ga doživeli na lastni koži, da bi nas kdo premamil. Ostali Slovenci pa preberite tole: http://www.zofijini.net/ekologija_argumenti.html
komu še verjeti odgovor dajih.... je napisal/a:
To je seveda zelo smiselno.
komu še verjeti odgovor dajih.... je napisal/a:
Hvala za dobre želje! Tudi mi želimo, da bi vodstvo Lafargea in naša država končno dojela, da sežiganja odpadkov pri nas več NE BO, pa če se postavita na glavo. Zaposleni v Lafargeu so pravzaprav žrtve svojega vodstva, ki z njihovimi delovnimi mesti maha v opozorilo - dovolite nam svinjanje ali pa ti ljudje grejo. Za morebitna odpuščanja je v celoti odgovorno vodstvo Lafargea, ker ni pravi čas prilagodilo tovarne v skladu z IPPC uredbo, in je celo trmasto vztrajalo pri vnosu novih onesnažil (iz sežiga nevarnih odpadkov) v že tako degradirano okolje, ter država, ki mu je pri tem držala svečo. Sram naj jih bo!