Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

epilepsija in tremor rok

Default avatar

eureka

Imam sina, ki se je rodil v hudi dihalni stiski, kjer je bila potrebna reanimacija. Strokovnjaki so mnenja, da je pri tem utrpel poškodbo centralnega živčnega sistema.

V začetku do svojega 5. leta ni nič govoril. Od prvega leta starosti dalje pa smo opažali tudi nenavadne zgibke in trzljaje obraznih in telesnih mišic, ki pa so se za nekaj časa ublažile - jemal in dobival je neka zdravila (razne vitamine : B6, B12 in številne druge), ki smo jih morali kupovati v Nemčiji in so bila Japonskega porekla. Zdravnika, ki je ta zdravila predpisoval (dr. Avčina), pred vstopom v OŠPP internatskega tipa, ni bilo več - kasneje pa so se zopet pojavile te motnje.

Pri dobrih 7-ih letih je bil kategoriziran, kjer so ugotovili mejno manjrazvitost z določenimi dodatnimi izstopanji in predlagali šolanje v OŠPP internatskega tipa.

Sedaj je sin odrastel (26 let), ne da bi kdo na CSD predlagal ali pa poučil starše, da bi ga bilo potrebno ponovno kategorizirati ali Rekategorizirati.
Pravzaprav smatramo, da bi to bilo nujno, saj bi moral sin spadati v posebno skupino oseb, ki bi se morale razvrstiti, kot mejno+druge motnje in ga temu primerno tudi obravnavati.

Na žalost pa ni ne eno ne drugo. Pravega razloga od kod in zakaj izvirajo njegove motnje, ni še noben strokovnjak ugotovil, ampak le domnevajo, da so njegovi zgibki in trzljaji podobni epilepsiji. Sin se tega ne zaveda, saj ima ob tem daljše momente odsotnosti. Kadar se mu to zgodi, izgleda, kot da bo nekoga hotel napasti - zato se ga vsi izogibajo in bojijo - namesto, da bi mu pomagali, saj obstaja nevarnost poškodbe le za njega, ne pa tudi za druge. V taki situaciji se namreč ne zaveda ne okolja, ne prostora v katerem se nahaja.
Iz zgoraj opisanega razloga so ga celo izključili iz VDC. Ima tudi tremor rok, posebno, kadar ima opravka z drobnimi predmeti, kadar je razburjen ali kadar ga je strah. Prav tako mu je velik problem pogrevati hrano ali prenašati kozarec mleka ali soka.

Sin ni sedaj razvrščen v nobeno skupino, kjer bi mu bila potrebna pomoč, zato delamo na tem, da bi opravili še nekaj pregledov, da bi ga obravnavali in razvrstili pravilno. Splošna zdravnica je mnenja, da so to nevro-psihiatrične motnje, zato bi ga bilo potrebno dati na opazovanje v psihiatrično in nevrološko kliniko, da se ugotovi točna diagnoza in opis vseh njegovih motečih bolezni, ki ga ovirajo pri vsakdanjem življenju.

VPRAŠANJE ;
Zanima me ali je to res potrebno ? Bojim se, da bi bil med hospitalizacijo zopet napačno razumljen in da bi ga "filali" s kakimi pomirjevali ali prisilnimi jopiči, če bi se razburil - namesto, da bi ga z lepo besedo pomirili.
Prosim, povejte mi, kako se naj odločim sina hospitalizirati, če imam sama take predsodke o teh ustanovah ?
Default avatar

A. Winkler

Spoštovani,
zdi se da je treba najprej določiti h kateremu specialistu sodi. Po opisu, se mora o diagnozi najprej odločati specialist nevrolog. Ta bo znal presoditi ali je potreben pregled pri psihiatru.
Potrebo po zdravljenju v bolnišnici lahko prepozna samo zdravnik. To velja tudi za psihiatrične motnje. Ko pridete v bolnišnico se najprej srečate s sprejemnim zdravnikom, katerega glavna naloga je, da presodi ali je potrebno zdravljenje v bolnišnici. Če ni, vam svetuje kako naprej.
Lep pozdrav
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

eureka

To je dober odgovor - določiti, kateremu zdravniku sodi.

Po pravici povedano - ne vem kateremu sodi. Trenutno ga obravnavajo 4 zdravniki in sicer : splošni zdravnik, psiholog, psihiater in nevrolog. V šolskem obdobju pa sta ga obravnavala še logoped in ortoped.

Sin ima dejansko več motenj, kot sem vam jih v začetku predstavila. Samo dve pa sem izpostavila ravno zato, ker ti dve motnji (epilepsija in tremor)nekako najbolj izstopata in sta najbolj moteči za okolico kjer biva in dela, predvsem pa predstavljajo ogrožujoče momente, ki se tičejo njegove osebne varnosti.

Ali mi mogoče celo vi lahko poveste ali vsaj namignete, kateri zdravnik bi ga naj obravnaval, če vam opišem nekaj njegovih primarnih motenj ?

Vrsta motenj :

EPILEPSIJA
Tu gre za neke vrste zasanjanost in odklop, ko se ne zaveda niti sebe, niti prostora ali ljudi okrog sebe. Dogaja pa se mu nenadzorovano in kjerkoli se nahaja. Začne se z nekimi čudnimi trezljaji mišic, glave in okončin, ki sprožajo nenavadno visoko aktivnost pri kateri na hitro vstane, začne teči in zvijati z rokami in glavo - vendar ne pade. Po nekaj metrih se ustavi, kot da nič ni bilo in spet deluje normalno. Včasih, kadar opazim, da je v nevarnosti, pohitim do njega in ga odstranimo ali pa ga kličem tolik časa da se iz te zasanjanosti nekako "zbudi".

TREMOR ROK :
Zaradi grobe moči v rokah, ne zmore opravljati kakih finih del z drobnimi predmeti saj se mu pričnejo roke močno tresti.
Prav tak si ne more ničesar skuhati ali pogreti, ker je zaradi tresenja rok v nevarnosti pri prižiganju plina. Tudi če mu uredim na elektriko, jo pozabi izklopit. Roke mu prav tak delajo probleme pri točenju, polnjenju skodelic in prenašanju. Prenaša jih lahk v večjih skodelicah, pa še to drži z obema rokama in prisloni telesu. Tu mu moramo venomer pomagati. Če nas ni, mu pripravimo kar potrebuje kar na mizo, da si potem postreže.

Ostale motnje pa so še :

KOMUNIKACIJA :
Njegovo razumevanje je še dokaj sprejemljivo. Slabo pa ima razvit besedni zaklad in si veliko pomaga z rokami. Njegov pravopis pa je na nivoju prvošolca. Logopedske vaje in pravopisje nimajo več pravega učinka, zato ga spodbujamo tem vajam vsakodnevno kar doma.

ORTOPEDSKE TEŽAVE :
V šolskem obdobju so ugotovili, da ima deformacijo hrbtenice. Pri igri z bratom si je pri skoku čez oviro poškodoval ključnico. Drugih poškodb ni imel. Opažamo pa, da je zelo neroden pri hoji in da hodi s trdimi koraki. V rokah se zazna okorelost in nerodnost, prijemi so grobi in brez občutka. Velikokrat toži, da ima mravljinčaste roke, kar omilimo s telovadbo in razgibavanjem.

POŠKODBA CENTRALNEGA ŽIVČNEGA SISTEMA :
Se odraža skozi njegovo dojemanje v različnih situacijah. Velikokrat odreagira na videz agresivno in eksplozivno, posebno kadar se počuti ogroženega in izvanega. Svoj nemir in nervozo ne zmore skrivati, zato se v takih trenutkih odziva agresivnejše. Takoj, ko opazimo, tako reakcijo , ga najprej umirimo in nato z umirjenim tonom prigovarjamo, da se da take probleme rešiti z bolj izbranimi besedami in pogovori.

MEJNA PRIZADETOST :
Težko dojema stresne in krivične življenske situacije. Kadar se znajde v kakih kritičnih situacijah se takoj počuti ogroženega in največkrat napačno odreagira. Pogovorom ne zmore slediti zbrano, niti ne zmore v njih sodelovati, saj ne razume niti vseh osnovnih pojmov. Tu se še uči, zato mu moramo vsakokrat določen pogovor posebej obrazlagati. To naredimo tako, da mu preprosteje obrazložimo, primerjamo s kakim znanim primerom ali ponazarjamo s slikami in risbami.
Default avatar

A. Winkler

Spoštovani,

vaš sin je očitno kar v pravih rokah. Epilpsija, tremor, tudi motorične motnje, ki jih opisujete pod ortopedskimi sodijo v domeno nevologa. Njegove sposobnosti bo znal opredeliti psiholog. Psihiater pa bo z zdravili obvladoval vedenjske in psihične težave. Vsi skupaj bi morali najti ustrezno obravnavo in določiti kateri status mu glede na prizadetost pripada. Žal podrobnejših informacij nimam.

Lep pozdrav
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

eureka

Najlepša hvala tudi za ta vaš odgovor.

To ste mi tudi sedaj zelo nazorno obrazložili.
Nevrologu - specialistu za epilepsijo sva ponovno naročena junija (dr. Lorber).
Nisem pa vedela, da so to vedenjske in psihične težave, ki so v pristojnosti psihiatra, še manj pa, da jih je možno zdraviti.

Kaj oz. kakšne podatke bi pa še potrebovali vi ali psihiater (hodimo dr. Rojc ), da bi lahko povedali še kaj več, postavili diagnozo ali celo zdravili ?

Ali je potemtakem res najbolj primerna hospitalizacija ?
Default avatar

A. Winkler

Spoštovani,

vsa vprašanja naslovite na specialista, ki vašega sina obravnavajo. Informacije, ki jih imam jaz prek foruma so pomanjkljive, tudi ni možno obravnavati na daljavo...Odločitev o hospitalizaciji prepustite zdravnikom, ki vašega sina in njegove težave poznajo.

Lep pozdrav
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket