Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Psiholog, psihiater, psihoterapevt

Default avatar

Mina§

Zanima me razlika med temi tremi. Če imam težave npr mobing v službi in prenizko samozavest, pa najbrž bi se še kaj našlo koga od teh treh naj obiščem?
Default avatar

33333332

Pri mobingu je treba obiskati pravnika in narediti prijavo.

Sicer pa:
psihiater je zdravnik specialist psihiatrije, psiholog je diplomant filozofske fakultete - program psihologija, psihoterapevt je pa lahko marsikdo, ki ima opravljen tudi samo en malo daljši tečaj. Seveda so tudi med psihoterapevti ljudje z diplomo iz medicine ali psihologije. Ampak niso vsi taki.
Default avatar

Miicka

Psihiater bo za rešitev vseh tvojih težav predpisal pregrešno drage tablete (seveda pričakovane rešitve tukaj ne bo), psiholog-psihoterapevt, pa bo tvoje probleme rešil, seveda skupaj s tabo.
Default avatar

na grmado psihiatra

Miicka je napisal/a:
Psihiater bo za rešitev vseh tvojih težav predpisal pregrešno drage tablete (seveda pričakovane rešitve tukaj ne bo), psiholog-psihoterapevt, pa bo tvoje probleme rešil, seveda skupaj s tabo.
Oh, kako poenostavljeno in plitko mišljenje.
Default avatar

Mina§

torej predlagate psihologa? Kdo so pravzaprav psihoterapevti? Nekako mi ne gre v glavo, da je psiholog nekdo, ki konča filo faks....je to res tako enostavno? A ni za razumevanje človeške psihe potrebno poznat ogromno medicine?

a mogoče lahko kdo konkretno koga predlaga? In napiše še kaj je ta človek - od zgoraj omenjene trojice.
Default avatar

tdtq

Psiholog, ki konča filo faks, še ne more izvajat psihoterapije. Psihoterapevt je edini pravi naslov.
Default avatar

psihič

Jah no, psihoterapevt ima pa za razliko od psihologa opravljen malo daljši tečaj. Isto sranje drugo pakovanje kot psiholog. Samo s to razliko, da mora met dosti keša, da si plača usposabljanje za psihoterapevta.
Default avatar

a da ja?

Primerjaj učni načrt študija psihologije in zahteve za psihoterapevta. Seveda je psihoterapevtskih smeri mnogo, ampak vsem je skupno DOLGOTRAJNO izobraževanje v teoriji, osebni izkušnji in superviziji, ki traja celo do 10 let! Jasno pa ne govorim o "psihoterapevtih" tipa sosedova Jožica, ki ima popoldne malo preveč časa.
Default avatar

Matic19

Za takšne "mile" oblike se ogni psihiatrov v velikem loku. Njihov odgovor na vse so mali kemični čudeži - tabletke. Iz ene oblike težav v zasvojenost torej.

Psiholog, morebiti psihoterapevt sta prava naslova.
Default avatar

ullix

psihič je napisal/a:
Jah no, psihoterapevt ima pa za razliko od psihologa opravljen malo daljši tečaj. Isto sranje drugo pakovanje kot psiholog. Samo s to razliko, da mora met dosti keša, da si plača usposabljanje za psihoterapevta.
Dej ne bluzi. Da dejansko lahko odpreš prakso in si daš naziv psihoterapevt, je treba dati skozi konkretna izobraževanja. Samo ker jih naš retardirani, okosteneli izobraževalni sistem ne prizna še kot del rednega izobraževanja, se pač širijo neumna mnenja, kot je tvoje.

Za avtorico: ne, ni treba poznavati medicino, da bi razumel človeško psiho. Medicina ravno v tem močno šepa, ker je žal še vedno prearogantna, da bi priznala, da obstaja še kaj drugega kot biokemični procesi. Za psihoterapevta res ne rabiš biti zdravnik, zdravnik se ukvarja s fizičnim nivojem, psihoterapevt pa s tvojo psiho in mora poznati zakonitsti duševnega delovanja. Če bo presodil, da je za tvoje težave potrebno predpisati zdravila, te bo poslal k psihiatru. Samo v večini primerov to ni potrebno, kolikor je sicer res, da se določene anksioznosti, strahove, fobije lahko zdravi kemično, zlasti z zaviralci privzema serotonina. Včasih s tem ni nič narobe, ker možgani so en velik kemični proces in zakaj ne bi pomagali tudi na ta način, res pa je, da se s kemičnim pristopom lahko prehitro zakrije prave vzroke težav, ki pa se jih odkriva s psihoterapijo - to je, s pogovorom in razdelavo tvojih občutkov, ki so sploh privedli do tega, da si v takšni situaciji. To ti na strokoven način pomaga odkriti psihoterapevt, ki ti nudi varno okolje, da se izraziš in predelaš občutke, niti slučajno pa to ni enakovredno 'pogovoru s prijateljico', ker se med klientom in terapevtom odvija t.i. 'transfer', ki je bistven pri obravnavi in ga mora psihoterapevt znati nosit ter delat z njim. Pogovor pri psihoterapevtu niti malo ni enak pogovoru s prijatelji, zato se ne pusti prepričat, da je isto,če bi se malo zjokala frendici. S pomočjo varnega in zaupnega odnosa s psihoterapevtom se spustiš vedno globlje v svoje nepredelane vsebine in psihoterapevt mora zdržat to, da na njega prenašaš svoje nezavedne vsebine. Takih stvari en 'navaden' prijateljski odnos ne zdrži in tudi ni dolžen zdržat pa tudi 'običajen' človek ne zna vsega tega nosit, ker mu hitro stopiš na lastne žulje, komplekse itd. Psihoterapevt pa je usposobljen, da se s tem sooča in da te ne obremenjuje s svojimi odzivi.

Skratka, poišči kakega dobrega psihoterapevta, žal ne morem svetovati kaj konkretnega, tudi težko je svetovati, ker ni vsak psihoterapevt dober za vsakega, med njim in klientom se mora stkati en odnos, morata se 'zaštekati', da potem terapija uspe, to je pa vse odvisno od posameznikov. Enemu lahko en psihoterapevt ful ustreza, drugemu pa ta isti terapevt sploh ne. Zato pač moraš enostavno poskusiti.

Kar zadeva psihologe - končali so študij na Filozofski fakulteti, vendar so po mojih izkušnjah precej 'zadrti' in zaprti v svoje sisteme. Razne psihometrije in statistike jih naredijo za dokaj nefleksibilne, zraven se pa še dostikrat primeša aroganca, da so kao edini, ki kaj vejo o človeški psihi (čeprav je dostikrat to zelo daleč od resnice). Vsekakor pa ne pravim, da med njimi ni kvalitetnih, vendar mora precej na sebi narediti kot človek.

Namreč, point dobrega svetovanja drugim ljudem je v tem, da si najprej opravil dobršno delo na sebi. To ne pomeni, da sam ne smeš imeti problemov in da je terapevt osvobojen vseh kompleksov, slabosti, težav - takšna pričakovanja so neumnost - ampak pomeni, da si sam dal skozi proces terapije in veš, kako to zgleda, soočil si se z lastnimi omejitvami - vsak lahko drugemu pomaga samo do tam, do kjer sega njegovo razumevanje, hkrati se mora poznati do takšne mere, da med samo prakso potem ne dovoli, da bi se med njega in pacienta vmešavale njegove lastne vsebine (če ima terapevt recimo problem sam pri sebi z nečim, lahko potem skuša vplivati na pacienta ali dobi do njega odpor - ker pacient tudi terapevtu pritiska na gumbe, samo terapevt se zna s tem soočat in s tem pacienta ne obremenjevat). Na tem se precej dela v 'modernih' psihoterapevtskih šolah, kjer je predlovanje lastnih vsebin tako individualno kot v skupinskem delu nujno, na filofaksu pa ne, tam lastna izkušnja tudi slučajno ni v ospredju in dobiš ven kup teoretikov, ki mislijo, da so poklicani razsvetljevati svet. Žal, to so moje slabe izkušnje s 'psihologi', ker sem dejansko več širine in fleksibilnosti našla pri eni zdravi kmečki pameti kot pa pri sterilnih teoretikih. S tem nočem slabo luč metati na vse, ker kot sem rekla, lahko na tem mariskaj naredi vsak posameznik sam.

Psihoterapija je pri nas dokaj nov pojem in si šele utira pot, vendar ima veliko prihodnost in zna biti veliko bolj življenjska od monopola psihologov, že zato ker je v osnovi izkustvena. BISTVENO PA JE, da ti v prvi vrsti pomaga človek, ne toliko metoda, zato je point v tem, da se s terapevtom ujameš, zdravi te pa odnos, ki ga vzpostavljaš z njim/njo. Dejstvo je, da je med vsemi temi 'svetovalci', tako psihiatri, psihologi kot psihoterapevti, veliko takšnih, ki delu niso kos, ker kot osebnosti niso zreli. In, so samo ljudje. Pač, treba je znati ločiti zrno od plevi, tako kot pri vsaki stvari. Lahko pa dejansko naletiš na fajn ljudi, s katerimi zelo dobro predelaš zadeve, jih je tudi veliko takih. Če se boš odločila za to, boš nedvomno tudi našla takšnega, da ti bo ustrezal.
Default avatar

Marsikateremu

Matic19 je napisal/a:
Za takšne "mile" oblike se ogni psihiatrov v velikem loku. Njihov odgovor na vse so mali kemični čudeži - tabletke. Iz ene oblike težav v zasvojenost torej.

Psiholog, morebiti psihoterapevt sta prava naslova.

... psihiatru delate hudo krivico.
Default avatar

Svetilnik01

najboljša rešitev je odvetnik in delodajalca na gavge.pa na boš imela nobenih težav več