Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Anksioznost in depresija po porodu

Default avatar

NELI**

Pozdravljeni!
Sem mamica 4 mesecne puncke. Koje bila stara dva meseca sva morali zaradi mocnega refluksa nekaj dni ostati v bolnici. V tem casu sem dozivela prvi panicni napad (vsaj mislim, da je to bil - vrtoglavica,hiter utrip, tresenje, obcutek da bom izgubila nadzor). Panicni napadi so se v tem obdobju ponovili se 4-5 vendar v precej blazji obliki. Anksioznost je prisotna skoraj vsak dan - vcasih bolj, drugiic manj...kot da bi ves cas imela tremo. Po povecani anskioznosti se pojavi depresija, vsaj mislim da je, ker takih obcutkov ne poznam od prej. Zgleda kot da te kar zalije nek brezup in ni vec energije in volje za nic. Omeniti moram, da sem stara 30let in da se mi kjlub kar nekaj preizkusnjam v zivljenju to, kar se mi dogaja zdaj, se ni dogajalo. Kolikor lahko sama ocenim, se stanje ne slabsa, zdi se mi, da je zadnji mesec ze malo bolje kot je bilo. Vse skupaj pa traja 2 meseca. Sama si pomagam z avtogenim treningom, yogo in poskusam se gibati vsak dan. Zanima me, ali je se kaj kar lahko naredim sama, ali bi bilo potrebno obiskati psihiatra?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Neli
Default avatar

A. Winkler

Spoštovani,
glede na to, da sama že počnete, kar bi vam lahko svetovala in da se stanje ne poglablja, bi bilo pametno obiskati psihiatra čim prej - pa ne da je nujno, le pri času boste prihranili.
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije
Default avatar

NELI**

Hvala za odgovor. Za psihiatra verjetno rabim napotnico? Kako je v primeru zdravil? slisala sem, da obstajajo tudi zdaravila, ki so varna za dojece mame?

LP.
Default avatar

A. Winkler

Spoštovani,
pri svojem zdravniku boste dobili napotnico. Glede zdravil se boste pogovorili kar s psihiatrom.
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket