Forum.Over.Net

Starševski čvek

Zdrava prehrana - kaj sploh je to?

Default avatar

Prehranska

Ker sem že kar nekaj časa nazaj spremenila način življenja oz. vanj vpeljala veliko športa, je seveda posledično prišla na vrsto še sprememba prehrane, rada bi namreč tudi shujšala, kar precej, ne le kilco ali dve.

In seveda, sem šla na vse mogoče forume o t.i. zdravi prehrani, od fitnes forumov, pa 90 dnevna varianta, ampak povsod je drugače. Eni svetujejo to, drugi ono. Celo na istih forumih se jih najde najmanj 5, ki so prepričani v svoj prav in kontrirajo en drugemu.

Posledično sem seveda tudi sama zmedena - kaj sploh je zdrava in "prava" prehrana? Ker če poješ premalo se baje tudi rediš (telo si baje dela zaloge), hkrati pa mora bit vnos manjši od porabe. Eni govorijo 6 x na dan jest, drugi 2x. Eni pravijo črtaj testenine, riž, krompir, kruh, drugi naj bodo zadeve polnozrnate, riž pa rjav in vsega po malem. Eni pravijo da je treba do 12 samo sadje, drugi da mora biti zajtrk veliiiik.

Zmedena sem. Rada bi jedla pravilno, rada bi jedla zdravo, ampak če bom poslušala vse nasvete bom do konca življenja tolkla le skuto in tuno - kar pa mi tudi ne deluje preveč zdravo.

Kakšen način pa je za vas zdrav in primeren?
Default avatar

mih(a)

Najbolj zdravo je jesti in piti vse v zmernih količinah. Izogiblji se le cigaretom, ker zanje res še nisem slišal, da bi bile za karkoli zdrave. Lahko pa piješ alkohol, ampak ne pred ali med vožnjo.
Default avatar

peko-peko

Zame: čimmanj predelane hrane, čimmanj mesa, čimmanj sladkorja
Default avatar

Robi.......

Zame tudi.....Človek ne bo nikoli izdelal boljše hrane, kot je naravna. Zato uživaj čimmanj predelane hrane. Čimveč sadja, zelenjave, razne kaše.....
Default avatar

DRRR

Lej, če misliš shujšat do neke mere, potem se boš držala načela obrokov na tri ure, kosilo in večerja brez OH, le meso in zelenjava....za zajtrk niso problem kosmiči, polenta, mlečni riž, polnozrnati, rženi kruh(za malico minimalno komplexnih OH)....obvezno pojačat vnos nenasičenih(npr.Udovo olje) maščob(2-3 žlici na obrok), nabavit mineralnovitaminske kapsule(npr. ABC natural wealth), veliko tekočine....brez proteinskega šejka tud ne bo šlo-komot popiješ pred spanjem....
Rekreacija na tešče po črnem kofetu, min. 1 ura, 60-70 % MSU ...če imaš možnost, vadi s svojim telesom še za moč...

V glavnem, takle primitiven spisek za začetnika bi dobila od vsakega inštruktorja fitnesa, ki piše programe...

Če bi pa rada obdržala idealno težo, je pa prehrana malenkost manj agresivna ampak še vedno striktna..no , ajde, ena pica s pirom na en teden se ti ne bo poznala nič na špehu oz. teži...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar

bestinatario

Za začetek mogoče nizki GI ? Najdi tabelo glikemijski indeks.

Obstajajo »dobri« in »slabi« ogljikovi hidrati.


»Slabi « ogljikovi hidrati :
 tisti, ki imajo visok GI (glikemični indeks) in povzročajo hiter
porast glukoze v krvi
 njihov GI je višji od 50 (tabela GI)
 beli sladkor, sladke pijače, marmelada, med
 bela moka, bel kruh, biskvitna peciva, bele testenine, ravioli,
kruhovi cmoki …
 koruzna moka, polenta, koruzni kosmiči, pokovka (popcorn) …
 krompir, krompirjeva moka, krompirjev pire, krompirjeva
musaka …
 lubenica, melona, banana, papaja, vse vrste prezrelega
sadja in kompoti …


»Dobri « ogljikovi hidrati :
 tisti, ki imajo nizek GI in upočasnjujejo presnovo, s tem je
porast glukoze v krvi počasnejši in enakomernejši
 njihov GI je nižji od 50 (tabela GI)
 neoluščena žita (polnovredna pšenica, pšenica durum, pira,
kamut, oves, ajda, rž, ječmen …), polnovredna moka (mletje
celega zrnja), polnovredne testenine …
 neoluščen riž, divji riž, neoluščen dolgozrnati basmati riž,
quinoa …
 stročji fižol, grah, leča, suhi fižol, bob …
 topinambur, batata
 zelenjava, primerno zrelo sadje in oreščki


Pa še če boš vse to tehtala preden boš pojedla, potem je uspeh tu.
Default avatar

malamamca

Če iščeš prav nasvete za zdravo prehrano in ne za raznorazne diete, beri nasvete, ki jih daje zdravstvena stroka:
http://www.zzv-ms.si/si/zdrava-prehrana ... ehrana.htm
http://www.zzv-kr.si/promocija-zdravja/ ... i-prehrani
http://www.revija-vita.com/index.php?st ... uga%C4%8De
ali tu npr.
http://www.ezdravje.com/si/prebavila/prehrana/

Če se prehranjuješ po teh načelih, dobiš samo s hrano dovolj vitaminov, mineralov in drugih elementov, ki jih telo potrebuje. Zdrav človek ob zdravi prehrani ne potrebuje dodatnih prehranskih dodatkov (razen tega, da imajo le-ti slabšo biorazpoložljivost).

Torej bodo navodila v smislu 5 obrokov na dan, uživanje ogljikovih hidratov (kompleksnih), veliko zelenjave, nekaj sadja in seveda tudi beljakovine in maščobe, za zdravo prehrano kot tako (ne diete) najbolj primerna. Dovoljene so tudi sladice in kakšna pregreha tu in tam, da hrana ostane užitek :)
Default avatar

DRRR

malamamca je napisal/a:
Lej, vse lepo in prav s strokovnostjo ampak pri teoriji se pa pri vseh dr-jih neha....oni niso nikoli morali shujšat 20 ali 30 kg(ogromno dohtarjev in specialistov je prekomerno debelih pa veselo svetujejo diete...WTF?!) in nikoli se niso zelo aktivno ukvarjali s športom, zato oni enostavno niso kompetentni za pisanje člankov v smislu diet z rekreacijo....ok, kako poteka zdravo prehranjevanje, ni problem napisat...problem nastane ko je treba napisat shujševalno dieto...
¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸
Ne prekidaj ženu dok šuti...
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Default avatar

malamamca

Saj govorim o zdravi prehrani in ne dietah - mislim da avtorica tudi to sprašuje.

Diet je tisoč in ena in tisoč in ena teorija poleg... No, naj pripomnim, da pa mož čisto učinkovito in počasi hujša tudi samo z normalno telesno vadbo (crosstrainer nekajkrat tedensko) in zdravo prehrano, kot piše zgoraj. Res pa je, da je količino obrokov omejil na normalno količino in sladke pijače zamenjal z vodo, kar je tudi po načelih zdrave prehrane.
Default avatar

Prehranska

Hvala za mnenja in nasvete! :) Drugače pa ja, rada bi se prav prehranjevala IN shujšala. Diet sem dala čez tisoč in sto in je bil vedno isti rezultat: 5 dol, 10 gor, posledica pa je povsem neurejena prebava, ki mi povzroča nemalo problemov. Zato nasvet, ne se it diet, ker dolgoročno ne prinesejo NIČ dobrega! :)

No, pol mi kje pa kapnilo, KONČNO in sem začela športat, po 30 letih spanja in začuda mi po 9 mesecih še kar gre! :)

Zato ja, dolgoročno bi se rada naučila jesti zdravo, saj sem prej jedla le 2x na dan in vse drugo kot zdrava živila. Če to pomeni, da bom hujšala pol kile na mesec pa tudi prav, počasi se daleč pride.
Default avatar

40 dni brez alkohola

Poslušaj svoje telo in zdravo pamet. Valjda veš, da je jabolko, utrgano s sosednjega drevesa, bolj zdravo kot čips. ALi da je navaden jogurt bolj zdrav kot Monte. Ali doma kuhano kislo zelje bolj zdravo od konzerve Eta prebranca. Ali kos pustega, na žaru pečenega mesa bolj zdrav od poli salame. itd itd

Glede števila obrokov pa poslušaj, kaj ti pravi telo in prebava.
Default avatar

rdeca strela

Samo ne kompliciraj in poslusaj svojo zdravo pamet in svoje telo.
Jaz gledam na vsebnost raznih dodatkov, da je tega cimmanj, da je cimvec sveze hrane in da jo cimvec sproti pripravljam, pa seveda 5 obrokov na dan. Jem vse v zmernih kolicinah, niti eno stvar nisem crtala z jedilnika.
Default avatar

moje mnenje

Seveda, tisoč diet je in neskončno različnih mnenj.

Jaz osebno mislim, da če prehrano preveč drastično spremeniš v prekratkem času bo kratkoročno sicer uspešno, dolgoročno pa ne.

Kot neke osnove bi se jaz odrekla zelo mastni hrani (predvsem cvrtje), pač ko kuhaš to upoštevaš.

Pa lahke večerje. Recimo kakšna sestavljena solata. Jaz imam velikokrat mešano zeleno, paradižnik, tune, mogoče koruza. Je odlična za jest, se je ne naveličam, pa zagotovo bolje kot recimo testenine ali kaj takega.

Pa malo glej na to, da recimo ko kuhaš uporabljaš malo manj krompirja ampak daš za prilogo več zelenjave. Pa sadni obroki vmes. Kakšno jabolko kar tako. Sama sicer nimam težav s prekomerno težo, mi pa to pomaga, ker delam v pisarni in imam non stop občutek, da sem lačna. In velikokrat pojem jabolko. Ali si prinesem s sabo kumaro, jo narežem in pojem. Ali paradižnik. Ali kaj takega.

Če povzamem: brez cvrtja, čim več zelenjave in sadja in lahka večerja. Moj nasvet seveda. Eden izmed mnogih.
Default avatar

esencialni element

jaz sem za celo familijo uvedla 'zdravo prehranjevanje' da sem ukinila rafinirano, homogenizirano, hidrogenizirano
Default avatar

micabica

Tu kar ti tukaj pišejo ni nobena zdrava prehrana! Če želiš zvedeti kaj o "zdravi" prehrani si poišči strokovno literaturo s podpisom in izobrazbo tistega, ki je stvar sestavil. Danadanes že vsak misli da je strokovnjak za prehrano, če okoli pobira novice iz forumov in revij.
Ja, pa če se hočeš zanesljivo zredit začni jest vsake tri ure ( zaradi podpore prehrambeni industriji ), kupuj hrano "brez maščobe", polnozrnati kruh, itd.
skratka cel dan se nažiraj z "zdravo prehrano" in kilogrami se bodo veselo kopičili. Linija je odvisna od količine hrane in ne od "zdrave hrane".