Starševski čvek

Ločevanje smeti je fašizem

Default avatar
Ekoterorizem je prešel vse meje. Najprej nam obdavčijo neškodljiv plin CO2 in nas prisilijo v nakup škodljivih žarnic, sedaj so na vrsti smeti.

Za tiste, ki jim ni jasno, ne gre za ekologijo, ampak za denar.

Doma imam tri kante, biološke smeti mi smrdijo v garsonjeri, konzerve perem na svoj denar. Oprati jih pač moram, ker nimam kant za smeti, pardon, ekoloških otokov, pred blokom.

Jaz komunali oprane in sortirane odpadke, ki jih oni veselo prodajo naprej, oni meni položnico.

Položnica za smeti pa ni seveda nič manjša. Pa počasi se bom mogla preselit, ker pet kant v garsonjero ne bo šlo več. Mi bo komunala kupila večje stanovanje?!

Namesto, da bi se ukvarjali z inovativnostjo, se ukvarjamo s smetmi. Napredek!
Default avatar
dokler ne bojo spremenili embalaže je meni tudi brezveze....namesto da bi dali čim več v steklo pa povratno embalažo..ah kje, dajmo vse v plastiko...in pol bojo men težil...ampak tle odzadej se ogromni denarji vrtijo...ah ja kapitalizem pa "skrb za okolje"...ja itaaak =))
Default avatar
Jaz imam drugače precej večje stanovanje, ampak po novem bodo pol mojega balkona zasedlji smetnjaki, takšni in drugačni. Ampak kar je najbolj smešno in žalostno, preverjeno vem, da velike restavracije, menze in to, da oni pa sploh ne ločujejo, pa v enem dnevu pridelajo več smeti kot jaz v celem letu.
Default avatar
urshyka666 je napisal/a:
Točno tako! "skrb za okolje", potem pa vsako borovnico posebej v folijo zavijejo ...

Ovce pa pridno peremo in ločujemo in plačujemo. Pa taka kantica, pa bio razgradljive vrečke (dražje, valda ...). Za znoret!
Default avatar
Prav vse, kar vam pade na pamet, lahko dobite brez ali v papirnati embalaži. Seveda je treba premakniti rit in iti do tržnice in po možnosti tudi plačati malo dražje. Ampak ne, ve bi vse iz Hoferja in Lidla, napol zastonj, v plastiki, ker vam je tistih nekaj fičnikov in nekaj gramov za stekleno embalažo preveč, potem pa p***dite, ker morate svojo rit premaknit enkrat na dan do ekološkega otoka.
Default avatar
Pri nas smeti ločujemo že par let in imamo en mičken smetnjak za biološke odpadke na tleh v kuhinji (z mini izpostavo v kopalnici), en koš za navadne smeti, eno vrečko za embalažo (plastika + pločevinke) in eno vrečko za papir, vse to v omarici pod pomivalnim koritom. Smo tudi v majhnem stanovanju, pa se mi ne zdi, da bi mi to zasedalo bistveno prostora. Vsaj dvakrat na teden odnesemo vse na zbirno mesto, razen vrečko s papirjem praznimo redkeje, ker se nabira zelo počasi (časopisov in revij v papirni obliki ne kupujemo, občasno beremo Dnevnik na kindlu).

Sčasoma se navadiš, da ne svinjaš toliko, kot smo bili včasih navajeni. Pri nas navadnih smeti skoraj ni več, še največ so kopalniški odpadki (rabljene vatke in vložki), pa kakšne kosti in večje koščice, ki ne smejo v biokanto. Tako da načrtujemo preureditev, bomo koš za navadne smeti zamenjali z bistveno manjšim.

Ukvarjanje s smetmi je seveda pomembno, ne pa samo prazno govorjenje o ekologiji. Se pa popolnoma strinjam s tabo, da je kriminal, kaj so sprejeli glede žarnic, k temu pa dodajam še svoje mnenje glede kriminala, ki se dogaja glede siljenja v uporabo papirnih vrečk namesto polietenskih. Študije so pokazale, da je polietenska vrečka, ki jo vsaj štirikrat uporabiš in jo potem pravilno odvržeš, ekološko mnogo manj obremenjujoča kot pa papirna. Ker proizvodnja papirnih vrečk okolje zelo obremenjuje. In jaz polietensko vrečko zagotovo uproabim veliko več kot štirikrat. Ampak ne, uradniki v Bruslju rinejo svojo voljo, podprti z kdo ve katerim lobijem. Kot za žarnice.
Default avatar
pamet ni žamet je napisal/a:
ja, seveda, polovico dneva naj letam okoli po razno raznih tržnicah in štacunah, da bom nabrala skupaj ekološko sprejemljive izdelke.
poleg tega, tržnica pri nas obratuje le ob urah, ko sem v službi.
Default avatar
jebotečuk je napisal/a:
Ja no, ne moreš stisnt pa prdnt istočasno.
Resnica je taka, da pri eni normalni porabi v gospodinjstvu ločevanje smeti ni prav nič obremenjujoče. Če ste pa eni tistih, ki vlačite iz štacun vsak teden zaloge, kot da bo naslednji teden izbruhnila tretja svetovna vojna, od česar eno tretjino zares rabite, druga tretjina vam dela špeh na predebelih ritih, tretjino pa zmečete stran, je pa mogoče čas, da razmislite o svojih nakupovalnih in potrošniških navadah.
Default avatar
Ma mene je pa zanč pojezilo to; Kolegica mi je prinesla kot pozornost eno bonbonjero iz Belgije, sem jo doprla in je bil vsak piškot notri še posebej zavit v prozorno srajčko in ko si potegnu ven papirnata in notri že ta ta srebrna folija, za 10 res dobrih piškotov en kup smeti???? le zakaj, sej je že sama 1. embalaža fensi
Default avatar
pamet ni žamet je napisal/a:
Pri prvem postu še ne, pri drugem pa...ti dam čisto prav!
Default avatar
To ločevanje je en velik nateg prebivalcev, ampak kolikor opažam odzive okrog sebe in tudi po medijih, so ljudje večinoma celo zadovoljni, da se jih tako nateguje. Kdo bi razumel.

Moje mnenje:
1. če se to delo opravi doma, v gospodinjstvih, bi bil logičen rezultat -> nižja položnica.
2. če bi šli v drug sistem in sicer, da bi imeli posebej sortirnice na deponijah, ljudje doma pa kot včasih zgolj eno kanto, bi bil logičen rezultat -> višja položnica.

Ampak ne, pri nas je rezultat -> sortiranje doma in višje položnice. Butale, kaj čmo.
Default avatar
pamet ni žamet je napisal/a:
Ni res. Največji problem je, če imaš smeti malo. Prej sem enkrat na teden nesla v smetnjak eno vrečko, sedaj imam 3 kante, katere moram praznit, ko so še napol prazne, ker smrdi. Največji problem imam z eko kantico (sem jo prav kupila, butara neumna) in eko vrečkicami. Smrad! Te k**** vrečke spuščajo gnojnico in potem sem začela spodaj dajati še navadne vrečke. Kakorkoli naredim, smrdi! Če imam v sobi, smrdi. Balkona pa nimam. Tako sem prisiljena te smeti prenašati vsak dan v avto in na eko otok. Grrrrrrrrrrrrrrrrrr!
Default avatar
danajdaj je napisal/a:
Podpis!
Če pa bi jih že tako skrbel eko vidik, bi morali od proizvajalcev zahtevati, naj plačajo oz. dajo v primernejšo embalažo. Ne, to pa ne. Raje si izmišljajo nove direktive, po katerih je treba vse zaviti v plastiko. Potem pa položnice za rajo.
Default avatar
pamet ni žamet je napisal/a:

Ravno obratno. Zelo malo doma kuham in od bioloških odpadkov se nabereta na dan dva olupka od jabolka, dva od banane, kakšna peška kje, mogoče lupina od lubenice, to največ. Če vse mečem v isto vrečo, se mi vreča napolni v dveh dneh, na dva dni nosim smeti. Zdaj ko bo to posebej, preden bo vreča polna, bo to deset dni. Torej v normalno vrečo dati ne morem, ker se mi bo poleti zaleglo noter vse živo in mrtvo, moram imeti posebne kante, pa tudi v teh se bo vse usmrdelo.
Default avatar
danajdaj je napisal/a:
Se strinjam.

Sortirani odpadki se reciklirajo in nekdo s tem fajn sluzi. Zakaj naj bi jaz placevala odvoz teh odpadkov? Naj mi racunajo samo odvoz smeti, ki niso za recikazo.

Kar zadeva pa locevanje doma, sem jaz zdaj zacela z locevanjem ze med kuhanjem, ena vreckica za bio in ena za embalazo, pred ali po kosilu nekdo odnese v smeti, bio strese iz vrecke v bio kanto, vrecko v kanto za plastiko, pa je. Papir in steklo smo ze itak locevali, vsakih par dni se odnese v smeti, embalaza od cistil in drugi nesmrdeci odpadki se pa zbirajo v oz ob stari kanti pod koritim in se odnesejo, ko je polno, zdaj je to cca 1x na teden. Ce kaksna smet kam zaide, pa ne delam cirkusa, pac motiti se je clovesko :)
Default avatar
ne padam na fore je napisal/a:
Se strinjam. Če bi bojkotirali trgovine z neprimernimi embalažami, bi se hitro spremenilo, tako pa nas lahko gonijo sem in tja kolikor želijo. V bistvu smo si sami krivi, da je tako.
S cekarji v trgovino!
Default avatar
Nikjer v EU ni direktiv, po katerih je treba zaviti vse v plastiko.
Je pa očitno učinkovito imeti v ponudbi predpakirano meso in zelenjavo, ker imajo eni kupci rajši, da lahko iz hladilne skrinje v trgovini vzamejo že razrezano meso za golaž kot da bi stali v vrsti pred mesarskim pultom.
Ampak še vedno je nakup naša izbira, posledice so pa tudi naša izbira.
Default avatar
Mene pa moti dejstvo, da je za eno vas s cca. 300 prebivalci 1 kontejnar za smeti. In vedno, ko pridem tja, je vse razmetano okoli smetnjakov. No, pravzaprav so nam dali dodatni smetnjak za plastiko, ki se napolni že prvi dan odvoza.

Prejšni teden, ko sem odpeljala smeti do otoka, naša vas še ni imela kante za biološke odpadke. - mislom, da jo tudi ne bo.
Default avatar
ne padam na fore je napisal/a:
Kaj je to demokracija ali diktatura? Država ti je lepo predpisala, kako moraš ravnati s smetmi, ti pa zdaj kupuj sranje, ki ti po uporabi pušča kupe težko ločljivih smeti, kot doslej, ali pa kot potrošnica zahtevaj (beri: kupuj v tej smeri) izdelke, ki takšnih smeti ne puščajo.

Namig: tvoja babica je naokoli hodila s cekarjem in steklenico, v katera je dala to, kar so ji zavili v cajtng papir. Temu se reče povratna embalaža, in hvala Bogu se zdaj spet vrača!
Default avatar
demokracija ali diktatura je napisal/a:
Jaz pa hodim v trgovino s košaro (ja, prav si prebrala), ampak v trgovini je žal vse v plastiki. Nič ne dajo v cejtng papir. Žal ne živim v velemestu, da bi lahko izbirala med več tržnicami. Niti ene ni.

Država mi je zapovedala, da moram doma imeti kup materiala, ki gnije. Predvidevam, da je to silno koristno za zdravje, a ne? Ponekod se pretirava in vse dezinficira, mi pa doma pridelujemo gnoj.