Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

bolečine v prsih

Default avatar
Pozdravljeni,

enkrat sem sem že pisala, a ne vem v katero temo. Že pol leta imam bolečine v prsih, kot da bi notri imela en cmok, kot nek pritisk. Bolečina se ne pojavlja ob fizičnih naporih. Traja včasih cel dan, včasih nekaj ur. Večinoma dva, tri dni, in potem nekaj dni ne. Bolečina je včasih blaga včasih malo manj blaga. Boli me na sredini prsi in pod desno dojko (torej na desni strani). Zadnje čase, ko res spremljam bolečino, čutim bolečino med lopaticami (pekočo bolečino), spet se širi na desno stran. Šla sem na RTG in EKG in je vse ok. Tudi laboratorijski izvidi so ok. Avgust aimam UZ srca. Ker grem na dopust jutri in sem od ginekologinje dobila tablete za prestavitev menstruacije PRIMOLUT NOR 5 mg, in sem prebrala navodila, kjer pač omenjajo, da če se pojavi prsna bolečina, se je potrebno posvetovati z zdravnikom, prenehati z jemanjem tablet. tablete se en sme jesti če so prisotne srčne bolezni, bolenzi arterij...., me zanima, ali jih v mojem primeru odsvetujete? Hvala.
Default avatar
V vašem pismu ni nobene navedbe, ki bi mi vzbudila misel, da so vaše bolečine posledica organske vbolezni srčne mišice ali srčnih žil. Navedli ste, da bolečine se ne pojavljajo ob fizičnih naporih, da trajajo različno dolgo, da se njihovo mesto spreminja, da je EKG normalen in, da imate včasih občutek "cmoka". Vse to kaže na veliko verjetnost, da so bolečine funkcionalnega izvora, kar je lahko posledica stresnih vplivov.
Po zakonu morajo biti navedeni vsi (?) možni stranski učinki zdravil. V konkretnem primeru gre za hormonsko zdravilo , ki lahko sproži srčne težave pri pacientki z angino pektoris.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
lep pozdrav,

stara sem 28 let in pred tednom dni se mi je pojavila močna bolečina v sredini hrbta (če močno pritisnem na določena vretenca zapeče) zraven je je tudi začelo stiskat in žgati v prsih, kot, da mi prsa gorijo, žgočo bolečino začutim tudi v grlu. Bolečine čutim najbolj po levi strani v lopatici in včeraj me je tudi malo mravljinčilo prste na levi roki. Na splošno se počutim malo slabše,kot bi bila bolana, žgoče bolečine ne povezujem s fizično aktivnostjo. Niti, ko se razburim. Ponavadi se omili, ko se vležem na hrbet. Zdravnica me je poslala na fizioterapijo in slikanje hrbtenice in še to na mojo prošnjo, niti srca mi ni poslušala. Občutek imam, ko me stiska, da težje diham, čeprav diham lahko in tudi nisem pretirano zadihana ob hoji po stopnicah (malo ja ampak sem brez kondicije). No zdaj se mi bolečina razširila že čez celotna prsa in hrbet, vrat, boli me še križ zraven, boleti me hoče glava. Najbolj me skrbi, da bi bilo kaj s srcem, ker kamorkoli pogledaš je pekoča bolečina v prsih znak obolenja srca.
Pred šestimi meseci sem rodila in med nosečnostjo so s kar pogosto pojavljale aritmije v mirovanju in tudi utrip sem imela povišan, na koncu tudi pritisk. Zdaj imam pritisk in utripe normalne, pritisk je sicer prej nižji (105/75/70-80). Pred nosečnosti ni bilo nobenih težav.

Pred dvema letoma sem imela tudi akutni gastritis in od takrat imam vsake toliko časa težave z želodcem.

S hrbtenico sem imela težave že v nosečnosti po njej pa še večje. Zanima me kaj pomeni ta žgoča bolečina v prisih?Je to lahko od hrbtenice? Bi lahko bilo srčno obolenje? Med nosečnostjo, ko so se mi pojavljale aritmije sem šla tudi na urgenco, kjer so mi posneli ekg, ki pa je bil normalen, (napad aritmij je že minil v času snemanja) utripov se imela 100.

Se opravičujem za razmetano vsebino, zanima me vaše mnenje, saj se z osebno zdravnico ne da nič pogovoriti.

lp
Default avatar
Če je bilo v preteklem času zdravniške literature namenjene osveščanju povprečnega človeka o srčnožilnih boleznih premalo, je je, morda, zdaj kar dosti, vendar mnogo krat "laik" težko loči težave (bolečine) zaradi organske narave bolezni od "funkcionalne" bolezni, pri kateri so težave posledica raznovrstnih stresov.
Upam, da so pri vas "krivi" stresni vplivi, ki vam povzročajo različne motnje in bolečine v prsnem košu, pri srcu, v hrbtenici. Napisali ste, da ste včasih že imeli želodčne težave. Ali ste že jemali zdravila, ki jih zdravniki predpisujejo pri GERB (gastroezofagealna refluksna bolezen)? Priporočam zdrav način življenja in po potrebi blaga pomirjevala.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Pozdravljeni,

Star sem 17 let in pred tednom se mi je nenadno pojavilo oteženo dihanje. Pri tem imam občutek kot, da ne bi vdihnil dovolj zraka, zato moram tudi kdaj pa kdaj vdihniti globoko, pravzaprav kar pogosto in to skoraj čez cel dan. Ob tem tudi čutim takšno včasih pekočo včasih topo bolečino, na določene momente imam tudi bolečine na levi strani hrbtenice. Seveda sem obiskal svojo zdravnico, ki je poslušala srce in je rekla da je ritem normalen, pljuča so čista, ni nobenih šumov ali piskajočega dihanja. Podobna stvar se mi je zgodila pred 2 letoma takrat sem bil na EKG-ju in še na raznih drugih pregledih, kjer težav niso zaznali, le da takrat ni bilo takega problema s sapo. Zdravnica mi je predpisala Nalgesin, ki je sicer ustavil bolečino vendar težavo z dihanjem le oblaži za nekaj urc, potem se ponovi. Laboratorijski test tudi ni pokazal nobenih posebnih vrednosti, pravzaprav je bil kar boljši kot v zadnjih 2eh letih. Drugače imam rahlo povišan pritisk, sem se pa treniral nogomet 7 let sedaj pa sem obiskoval fitnes. Zdravnica mi je še dejala da je možno vnetje rebrne mrene ali kakšnih drugih problemov v hrbtenici. Samo bi potem res bilo mogoče da bi to tako oviralo dihanje? Dejala je naj še malo počakam da vidim če bo to v roku parih dni izginilo kot je takrat, a ne da mi spati, izgubljam voljo do potrpljenja. Zanima me če so to simptomi še česa drugega? Predlagate kakšen poseben pregled?.
Lepo bi vas prosil za odgovor, hvala za vaš čas. :)
Default avatar
V lepem,jasnem dopisu nisem mogel najti stavka, ki mi bi dopustil misliti na organsko bolezen srca. Vse kaže na možnost motenega delovanja vegetativnega živčevja zaradi stresnih vplivov (pretirane skrbi, preveč duševnih obremenitev, vplivi okolja..). Potrudite se živeti na čim bolj zdrav način (nekajenje, dovolj aerobne vadbe, omejeno uživanje kave in alkohola, eventuelno blaga pomirjevala (Persen?))
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Živijo,
Stara sem le 14 let,a imam zadnje dni težave z bolečinami v prsnem košu. Bolečine se pojavijo ponavadi zvečer,čez dan navadno nimam težav. Občutim jih ko diham,kašljam ali se smejim. Bolečine se pojavijo tudi na otip prsnega koša. Ne da bi me peklo, ampak me prav zaboli. Bolečina traja dlje časa. Pojavi se tudi ob nekaterih gibih. Trebušnjakov sploh ne morem delati. Boli me točno na sredini prsnega koša. Bolečine so moteče zato bi potrebovala vašo pomoč.
Prosim za čimprejšnjo pomoč. Hvala že vnaprej.
Default avatar
V dopisu navedene težave ne kažejo na organsko prizadetost srca, pač pa na prizadetosat drugih organov in sistemov v prsnem košu (medrebrne mišice, rebrna mrena, medrebrni živci zaradi manjših sprememb v hrbtenici, stresna stanja). Za zboljšanje priporočam blage analgetike (tablete proti bolečinam) in po potrebi blaga pomirjevala (Persen).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar