Kontracepcija

Dabroston tablete

Default avatar
Spoštovani!

Stara sem 24 let in jemljem tablete Dabroston za urejanje ciklusa, namreč nikoli nisem imela M redne. Po prenehanju jemanja KT pa sem želela dobiti tablete izrecno za ureditev ciklusa, zato mi je moja ginekologinja predpisala omenjene. Najprej mi jih je predpisala za tri mesece, danes pa (ko mi jih je zmanjkalo) sem klicala in mi jih je predpisala še za tri mesece.
Zanima me torej, vaše mnenje o tabletah Dabroston, ali dejansko je možno, da mi popolnoma uredijo ciklus, tako da ko končam še z naslednjo kuro, da mi ne bo več potrebno jemati tablet?

Namreč naj povem, da ciklus nikoli ni bil reden, razen ob tabletah, čim imam tablete je bilo vse v redu, čeprav je bila zadnja M šibka, a bila je. Nekako me je strah dejstva,da bi morala celo življenje jemati tablete, že zaradi morebitnega raka, ki se lahko pojavi na prsih zaradi vseh teh hormonov.


Niti ne vem kaj naj storim v primeru, ko neham jemati Dabroston, če M še vedno ne bo redna, kakšne preiskave priporočate- morda endokrinološke, da mi pregledajo hormone?

Prosila bi vas, če mi lahko odgovorite čim bolje na oba vprašanja, torej o ureditvi ciklusa z Dabroston ter v morebitnih nadaljnih preiskavah, če Dabroston ne bo pomagal.

Najlepša vam hvala in lep pozdrav, Sandra.
Default avatar
Dabroston je eno od zdravil, ki ga uporabljamo za ureditev ciklusa, za podporo nosečnosti ali za zmanjšanje premočnih menstruacij. Vaša ginekologinja je gotovo omenjeno zdravilo izbrala na osnovi pregleda in ultrazvočnega izvida. Dolgoročno pa se morate vprašati kaj sedaj najbolj potrebujete - zanesljivo zaščito ali pa želite zanositi, saj je od teh načrtov odvisno nadaljnje zdravljenje in morebitne dodatne preiskave.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
se lahko pridružim debati, prosim? Tudi sama jem omenjene tbl, in sem sedaj po desetih dneh konstantnega jemanja začela krvaveti. Rečeno mi je bilo, da v času jemanja ne pride do krvavitev, a je vseeno prišlo. Lahko nadaljujem s terapijo in upam, da krvavitev čez 2 dni preneha? Moj gin. je na dopustu, zato sprašujem tukaj.

Tbl. jemljem zaradi predolgega ciklusa...

hvala
Default avatar
Dabroston se predvidoma za urejanje ciklusa jemlje 10 dni in nato prekine, da lahko pride do menstruacije. Če imate drugačna navodila, jih upoštevajte in se po dopustu javite vašemu ginekologu.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
Spoštovani,

Prvi ciklus jemanja Dabrostona (zaradi popustljivega ali nefunkcionalno delujočega rumenega telesca v jajčniku - rjav izcedek) se je zaključil.

Tablete sem pričela jemati na dan ovulacije (18. dan ciklusa). Jemala sem 2 tbl./dan skupaj 10 dni. 10. dan, ko sem morala vzeti še zadnji 2 tbl., sem dobila rjav izcedek, ki je trajal do M. 3 dni po prenehanju jemanja tablet naj bi dobila M, vendar pa nisem prepričana, ali naj ta dan štejem za prvi dan M ali ne;

1. dan: Namreč čez cel dan sem imela rjav izcedek, šele zelo pozno zvečer sem videla zelo zelo malo krvi na tamponu. (ta dan je bil padec BT na 36,1 (iz 36,5))
2. dan: Naslednji dan je bilo popolnoma isto: cel dan nič, le rjav izcedek, popoldne pa par kapljic krvi. (BT = 37,0)
3. dan: Tretji dan sem imela dokaj obilno krvavitev, ki je bila močnejša kot v prejšnjih ciklusih, ko tablet nisem jemala. (BT = 36,7)
4., 5. in 6. dan: Krvavitve je bilo zelo malo, »glih tok da je bila«. (BT = 36,4; 36,1 in 36,2)

Ta ciklus je trajal 30 dni. Naj še povem, da je BT (ko tbl. še nisem jemala) v prvem delu ciklusa ponavadi v povprečju znaša okoli 36,2 – 36,4, v drugem pa okoli 36,5 – 36,6, kakšen dan mogoče max. 36,9.

Vljudno vas prosim, če lahko odgovorite na naslednja vprašanja:
1.) Zanima me, ali je takšno »obnašanje« po prenehanju jemanja Dabrostona normalno? Kaj vi mislite glede M, bi morala biti bolj močnejša…
2.) Kateri dan naj potem sploh štejem za prvi dan M?
3.) Kaj naj pomeni BT = 37,0, ki traja samo en dan? Pa glede na to, da od O do M ni dosegla niti enkrat takšne BT, še približala se ji ni, max. je bila ta mesec 36,6.
4.) Ali bi test nosečnosti že pokazal morebitno nosečnost, če traja drugi del ciklusa le 11-12 dni?

Za odgovore se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Default avatar
Menstruacija je po uporabi gestagenskih zdravil praviloma krajša in šibkejša, kar s pridom izkoriščamo pri tistih, ki premočno krvavijo.Prvi dan M štejte od začetka krvavitve kakršna je pač bila. BT 37 stopinj le 1x je lahko naključje ali prehodna viroza ali celo blaga dehidracija v vročini.test na nosečnost je zanesljiv po izostanku 1 tedna, lahko pa je pozitivaen tudi že prej, a se lahko še zgodi, da dobite menstruacijo.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
živiijoo..imam eno uprašanjee...uglavnem danes se popila prvo tabletko dabroston...in me zanima nekaj..pijem jih 10 dni in potem koliko dni pavze moram nardit in kdaj jih moram s5 pit??
Default avatar
Dabroston boste jemali 10 dni nato počakate na menstruacijo in od prvega dneva krvavitve počakate na 15 dan , ko znova začnete z uporabo Dabrostona. Če ste dobili druga navodila, se ravnajte po njih.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
lep pozdrav.
tudi jaz imam težave s krvavitvami in sicer so le te predolge.Začnejo se z izcedki nato z krvavitvijo in so vcasih trajali tudi do 14 dni.V lj so mi predpisali tbl dabroston v drugi polovici ciklusa in sicer 2x1.Zanima me kateri dan krvavitve se šteje za začetek ciklusa?ko se dejansko začne krvavitev ali izcedek?
naj povem tudi to,da sem tablete že začela jemati ampak sem jih opustila,saj sem nenehno krvavela.Tudi ko sem pred 1 letom želela začeti piti KT,sem nonstop krvavela.ali mi predlagate da Dabroston pijem še naprej kljub krvavitvi ali to ni primerno zdravilo ?
Ovulacije imam normalno,jih opazim in občutim,težave mi delajo samo predolge krvavitve.Gre mogoče za pomanjkanje progesterona?
v primeru da ne zanosim v treh mesecih se moram naročiti na HSC,vendar je tudi to problem,saj ne znam napovedati naslednje krvavitve in posledicno tudi ovulacije ne,saj se mi zgodi,da imam O včasih že 5 dan po menstruaciji(ponavadi je takoj po menstruaciji kadar pijem dabroston).
prosim za pomoč,za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Default avatar
Pri krvavitvah pred menstruacijo gre lahko za hormonske vzroke, lahko pa tudi za organske, ki jih najlaže odkrijemo z UZ maternice. Ta najbrž ni pokazal organskega obolenja, zato so vam predpiosali Dabroston. Ob njem lahko tudi zanosite, ni škodljiv za plod. Najbolje bo, da štejete za 1.dan ciklusa tisti dan , ko se začne prava krvavitev in ne upoštevate dni, ko je le izcedek. Od tega dne pa potem počakajte na 15. dan ciklusa. Če boste krvaveli ob uporabi dabrostona, nič zato, včasih je nekaj dni le potrebno, da kravaitev poneha. Seveda se po prenehanju uporabe tabletk v tednu dni začne naslednja menstruacija. Po 3 mesecih bi se ciklus moral toliko urediti, da se boste lahko naročili na HSC.
dr. med., specialistka ginekologije in porodništva
Default avatar
Pozdrav!!

Stara sem 20 let in 10 dni nazaj sem začela jemati dabroston tablete. torej jemala sem jih 10 dni(tako mi je naročila gin.) včeraj zvečer sem vzela zadnjo tableto. zdaj pa me zanima kdaj bi morala dobiti M?

Hvala za odgovor.
Default avatar
živiijoo..imam eno uprašanjee...uglavnem ginekologinja mi je dala tablete dabroston. Naj bi jih pa jemala zaradi neredne menustracije, takole po enem mesecu če nimam menustracije pol 5 dni jemlem te tablete d bi jo kao dubila al kva če pa hočem zanosit pa kao d bi jih 10 dni jemala dubila sm pa 2 škatlce. Prej sem imela menustracijo en mesec ja drug ne pa tko pa ful bolečoo...zej pa tko en dan mama drug dan ne pol mam zjutri mal popudne...nazadnje sem imela menustracijo5.9. zej a lhka že zažnem te tablete jemati al kaj naj??
Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem 20 let. Po 4 mesecih brez menstruacije sem le to dobila 12.1. Danes mi je ginekolog predpisal Dabroston, in sicer 10 dni od 15. dneva naprej, po 2 tableti na dan. Rekel mi je še, da moram priti nazaj, če 7 dni po koncu terapije ne bom dobila menstruacije. Dobila sem tri škatlice tablet in nisem prepričana ali terapija traja tistih 10 dni, ko jem taletke, ali dokler ne pojem vseh, ki sem jih dobila? Zanima me še, če tabletke useeno začnem jemati 15. dan ciklusa kljub temu če se zgodi, da normalno dobim menstruacijo?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Default avatar
Če po koncu 10 dnevnega jemanja tabletk ne zakrvavite obiščite ginekologa. 3 škatlice vam je dal za primer, če bo do krvavitve prišlo in potem isto 15. dan začnete z novim ciklusom terapije. Normalna menstruacija se ponavadi pojavi tam 21. -35. dan ciklusa, takrat pa boste vi že jemali tabletke.
Default avatar
Imela bi še eno vprašanje. Dabroston moram jemati 10 dni po 2 tabletki. Zanima me ali glede jemanja obstaja kakšno "pravilo"? Eno zjutraj drugo zvečer npr., ali lahko obe tabletki vzamem naenkrat?

Že v naprej hvala za odgovor
Default avatar
Pozdravljene,

jaz jemljem dabroston že 8 mesecev, ker bi z partnerjem rada zanosila.
Zanima pa me ali je možno, da kljub jemanju omenjenih tablet ne pride do menstruacije? Saj se mi do sedaj to še ni zgodilo.

Hvala!
Default avatar
Jemljem jih od 16-26 dne ciklusa in sicer 1 tableto dnevno.
Prav tako pa jemljem Clomid od 3-7 dne in sicer dve tableti dnevno.
Sem pa dobila menstruacijo v soboto in to šele 41 dan ciklusa...

Najlepša hvala za odgovore
Ana
Default avatar
Aha v kombinaciji s Klomifenom. Izgleda pa, da ste dobili tudi odgovor na vaše vprašanje. Želim vam vso srečo.