Politični čvek

Matoz: Zobec Hrastarjeva ponaredila sporočilo, na katerem temelji obtožni predlog zoper Janšo

Default avatar
Obstaja utemeljen sum, da je Zobec Hrastarjeva storila kaznivo dejanje zlorabe položaja s tem, da je ponaredila obtožni predlog v zadevi Patria, v katerega je zapisala lažno vsebino, trdi Matoz.

Predsednik SDS-a Janez Janša in odvetnik Franci Matoz sta na novinarski konferenci predstavila podrobnosti o kazenski ovadbi zoper tožilko Branko Zobec Hrastar, v kateri ji Janša očita zlorabo položaja in ponarejanje listin v zadevi Patria.

"Sporočilo Riedlu ni bilo nikoli poslano"
Matoz je pojasnil, da je Branka Zobec Hrastar obtožni predlog vložila na podlagi elektronskega sporočila, ki naj bi ga Marija Črnkovič v imenu svojega moža Ivana Črnkoviča, direktorja Rotisa, poslala avstrijskemu posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu, iz njega pa naj bi bilo razvidno, da je potrebno odločitev o sodelovanju podjetij Patria in Rotis uskladiti še s predsednikom vlade, torej Janšo in šele po njegovi pozitivni odločitvi bi lahko bili sprejeti nadaljnji koraki.

Matoz je zatrdil, da je Marija Črnković poslala sporočilo le svojemu možu in da ni bilo nikoli poslano Riedlu, kar je, kot pravi, razvidno iz uradnega zaznamka o pregledu Črnkovičevega računalnika, ki ga je opravila policija. Na podlagi tega trdi, da obstaja utemeljen sum, da je Branka Zobec Hrastar obtožni predlog ponaredila in da je edini in ključen dokaz v obtožnem predlogu izmišljen in prirejen za potrebe postopka. Prepričan je, da je tožilka to storila namenoma in da so bile pri tem hudo kršene pravice Janeza Janše.

Matoz: Enostavno gre za ponarejanje listin
"Nedopustno je, kadar tožilec prireja dokaze in navaja lažno vsebino v svoj obtožni akt, z očitnim namenom, da osebo, katero obtoži, v tem primeru Janeza Janšo, diskreditira in spravi v kazenski postopek, v katerem poskuša na podlagi lažnih dejstev dokazovati njegovo vpletenost," je opozoril.

Po Matozevih besedah je iz kazenske ovadbe, ki je bila priložena ovadbi zoper Janšo, razvidno, da so kriminalisti korektno povzeli vsebino elektronskega sporočila in da ga je Marija Črnkovič poslala le svojemu možu, Zobec Hrastarjeva pa naj bi si pri tem izmislila, da je bilo sporočilo poslano Riedlu. "Enostavno gre za ponarejanje listin, ker obtožni predlog opisuje vsebino in zatrjuje dejstva, ki jih dejansko ni bilo," je izpostavil.

"Zobec Hrastarjeva je spoznala, da zoper Janšo ni dokazov"
"Tožilka Branka Zobec Hrastar si dovoli v obtožni predlog navesti čisto neresnico, vse z namenom prizadejati škodo Janezu Janši, pri tem pa izrabi svoj položaj tožilke, ki ji je dano pooblastilo vlaganja obtožnih predlogov," je Matoz med drugim zapisal v kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo. Dodaja še, da gre za izkušeno tožilko, ki opravlja to funkcijo že 20 let in da ni nobenega dvoma, da ji je znan okvir pooblastil, ki jih ima.

V ovadbi je še navedeno, da se je Zobec Hrastarjeva namenoma zatekla k temu, da si je izmislila dokaz, ker je pri prebiranju kazenske ovadbe in ob sodelovanju s kriminalisti spoznala, da ni dokazov, da bi Janša storil kaznivo dejanje povezano z afero Patria.

Janša: Gre za medijsko-politični konstrukt
Matoz je na novinarski konferenci sicer še pojasnil, da v nasprotju z obtožnico pri obtožnem predlogu ni mogoč ugovor, prav tako pa se ne preizkuša utemeljenost suma in dokazov. Po njegovih besedah lahko ljudje iz tega pojasnila dobijo odgovor, zakaj se pri nekaterih zadevah vlagajo obtožni predlogi, in ne obtožnice.

Janša je dodal, da so v obtožnem predlogu nekateri deli preprosto prepisani iz policijske ovadbe in časopisov Delo in Mladina, kar naj bi kazalo na to, da gre pri celotni zadevi za medijsko-politični konstrukt, in ne kazenski postopek. "Sodišče bi kljub temu, da gre za obtožni predlog in ne za obtožnico, preveriti, ali je utemeljen na ovadbi, ki je bila poslana s strani policije. Kar je navedeno v obtožnem predlogu je v nasprotju s policijsko ovadbo in s kazenskim spisom," je pojasnil.

[hr]
http://www.rtvslo.si/slovenija/matoz-ed ... jen/260237
[hr]