Forum: ABC ginekologije in porodništva

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

Visok CRP v 18 tednu nosečnosti

Odgovori Nova tema
Default avatar marjanakelenc 16 Jun 2011

Spoštovani!
Sem v 18 tednu nosečnosti. Včeraj sem bila na pregledu pri ginekologu in je bilo vse vredu, razen CRP je pokazal vrednost 45. Ginekolog mi je omenil, da bi to lahko bilo tudi vnetje plodovih ovojev. Zanima me, če je lahko tak CRP tudi pri vnetem grlu?
Zelo sem se prestrašla, ker sem predhodno imela dva spontana splava.
Ali je možno vnetje plodovih ovojev pozdraviti?
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor!
Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 16 Jun 2011

spoštovani,

vnetja plodovih ovojev sicer ni mogoče pozdraviti ampak je osupljivo, kaj vse se počne in interpretira kar tako, preko palca. Zakaj so vam sploh preverjali CRP? to ni rutinska, presejalna metoda temveč se jo opravlja, ko usmerjeno sumimo na neko infekcijo. Zvišan CRP kot ena meritev sicer govori za to, da je ali je bilo v telesu nekje neko vnetje ampak nič ne pove niti kje, niti ne ali vnetje nastaja ali ugaša. Ob takšnem izvidu CRP bi preiskavo ponovil čez 2 ali 3 dni, zdravil pa nič, dokler se ne pokaže kakšna klinična slika ali simptomi za vnetje.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar marjanakelenc 16 Jun 2011

Imam še nekaj vprašanj.
Ali je vnetje plodovih ovojev mogoče ugotovit z UZ?
Ali lahko kljub vnetju nosečnost obdržim tako dolgo, da rodim zdravega dojenčka?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 16 Jun 2011

ne in ne. Ampak obstaja zelo velika verjetnost, da gre za povsem napačno domnevo oziroma diagnozo.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar maffi 17 Jun 2011

Za tolažbo: jaz sem imela v 17. tednu tudi povišan CRP (so mi ga določali, ker sem krvavela 3 dni po amniocentezi). Vendar se vrednost s časom ni dvigovala. Rodila sem 2 dni pred PDP - zdravo deklico. Tko, da probaj se čim bolj umirit, ker stres ne koristi niti tebi niti otročku, obstaja pa zelo velika verjetnost, da bo vse OK. Meni so takrat rekli, da je pri nekaterih ženskah CRP lahko povišan že zaradi same nosečnosti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zoja16 13 Dec 2012

Pozdravljeni!

Se bom navezala kar na to temo, saj imam tudi jaz vprašanje vezano na povišan CRP. Sem v 31. tednu nosečnosti. Že tri dni sem močno prehlajena (boleče grlo in pekoči sinusi, prozoren izcedek iz nosu). Rahlo me boli glava, vročine nimam, se pa slabo počutim.

V torek sem bila pri ginekologinji na rednem pregledu, naredila mi je UZ, s plodom naj bi bilo vse v najlepšem redu, plodovnice primerno, mere ploda so OK. Prehlada ni komentirala, ko sem ji omenila, da me tudi drugače že dva meseca boli glava v predelu senc mi je dala pregledati kri. Pritisk imam drugače normalen (77/100).

Izvidi krvi so naslednji:
S-CRP - 9 (H)
H-Lkci - 10,4 (H)
K - Erci - 3,74 (L)
K - Hb - 106 (L)
K - Ht - 0,321 (L)
nevtr.segmentirani - 8,1 (H) oz. 77,8%
Limfociti - 13,7 (H)
SR - 52 (H)

Urin:
levkociti - 2 (H)
številne bakterije

Ostalo je v mejah normale. Prosim vas za komentar izvida. Je povišan CRP in sedimentacija posledica prehlada ali gre lahko za kako drugo vnetje?

Bi mi priporočali, da v ponedeljek ponovno dam kri?

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 13 Dec 2012

CRP ni pomembno zvišan, sedimentacija je v nosečnosti tudi normalno lahko zvišana, zato je praviloma sploh ne preverjamo, kaže pa se blaga anemija, kar bi veljalo zdraviti z dodatkom železa. Mislim, da za zdaj vsaj kar zadeva laboratorijske izvide, drugo zdravljenje ni indicirano, razen, če zaradi hujših težav in morebiti drugačne klinične slike zdravnik oceni drugače.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar PinJ 13 Feb 2013

Pozdravljeni!

Tudi jaz se bom navezovala kar na to temo.
Decembra sem pri 27 tednih nosečnosti s pomočjo antibiotikov (Amoksiklav) prebolela vnetje sinusov. CRP je bil 128. Zaradi "uvidevnega" delodajalca sem bila na bolniški en teden namesto dveh.
Danes sem bila pri zdravniku zaradi slabega počutja (bolečine na desni strani obraza, zabasan nos...) in CRP je bil 126. Sedaj pri 32ih tednih sem zopet dobila Amoksiklav.
Zanima me ali lahko to škoduje plodu (antibiotik že drugič v dveh mesecih)? Ali je možno, da se mi prvič vnetje ni čisto pozdravilo in je to samo nadaljevanje vnetja, čeprav sem pojedla cel predpisan odmerek zdravil?

Hvala in lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 15 Feb 2013

glede sinusitisa se težko opredeljujem, ker to ni moje področje. Lahko le povem, da je nosna sluznica v nosečnosti pogosto odebeljena (otečena) kar lahko zastre in zapre izvodilo iz sinusov, kar povzroči zaprtje in s tem omogoči nastanek vnetja. To se seveda lahko tudi ponavlja, saj nobeno zdravljenje nima večnih učinkov, če se samo odstrani povzročitelja, razloga za to, da imajo povzročitelji (bakterije) ugodne pogoje za razmnoževanje in bivanje, pa ne. Verjamem, da bo po porodu bolje, amoksiklav plodu ni resneje nevaren, bolj kot amoksiklav mu je nevarno stanje, ki se lahko prevesi v sepso. Priporočam, da pijete veliko tekočine, lahko tudi sredstva za utekočinjenje sluzi (solvolan), da si najdete položaj telesa pri ležanju, pri katerem se bo sinus ustrezno praznil in da si redno čistite nos.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar dbarbara 02 Okt 2013

Pozdravljeni!

Odločila sem se, da za nasvet vprašam še vas...in sicer gre za povišan CRP v 37.tednu nosečnosti. V četrtek, 26.9. sem imela povišano sedimentacijo- 40, CRP 10, levkocite pa 12. V torek pri ponovni kontroli krvi pa sedimentacijo 35, CRP 34, levkociti pa tokrat 7. Že nekaj časa imam tiščoče bolečine pod DRL - v petek 27.9. so na UZ diagnosticirali žolčne kamne, žolč pa naj zaenkrat ne bi bil vnet. 3 dni sem tudi tekoče odvajala.
Zanima me, kaj vi menite glede povišanega CRP-ja. Danes sem bila tudi pri ginekologinji, ki pa pravi da otrok pri tem ni nič ogrožen. Zakaj višji CRP zaenkrat še niso ugotovili.
Je povišan CRP vendarle kakorkoli nevaren za otroka?

Hvala lepa za vaše cenjeno mnenje in lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 04 Okt 2013

Spoštovani,

vaš CRP je sicer nad ravnijo, ki velja za normalno, kar kaže na nek proces vnetja v telesu, kje in kaj je vneto, pa ne vem. Sam CRP ni strup ali kaj podobnega, da bi imel kak vpliv na plod. Vsekakor zmerne spremembe ter odsotnost kliničnih simptomov ne dajejo dovolj informacij za ientifikacijo razlogov za omenjene spremembe. Morda je vseeno kriv samo žolčnik...

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kakonaprej 28 Jan 2016

Pozdravljeni,

Niseca sem 28 tednov, stara 30 let. Do prejsnjega tedna sem se uspesno izpgibala raznim prehladom, ki so razsajali potem pa je prislo tudi do mene. Zacelo se je z vnetim grlom in preslo na sinuse. Ker po enemu tednu ni bilo izboljsanja mi je splosna zdravnica dala preveriti kri, da ni morebiti kaksno vnetje. Kri je v torek pokazala povisan CRP na 22 (referncna vrednost < 8), povisano sedimentacijo na 36 (referencna vrednost < 15) in povisane levkocite na 14,4 (referencna vrednost 4 - 10). Za enote se ze vnaprej opravicujem ker manjkajo ampak te izvide sem dobila preko telefona. No zdravnica mi je na podlagi tega predpisala Hikoncil, ker naj bi slo za vnetje sinusov, ker sem tudi zeleno/gnojno pljuvala in smrkala.

Danes po treh dnevih sem si sla sama preverit kri in so rezultati naslednji: Sedimentacija 47 mm/h (ref vrednost < 15), levkociti 13,03 ( ref vrednost 4 - 10), CRP 8,7 mg/l (ref vrednost < 5). V tem vmesnem casu antibiotika se nisem zacela jemati, ker sem vceraj izvedela za rezultate krvi od torka. Ali lahko na podlagi tega kaj recete da se je stanje izboljsalo/poslabsalo/ostalo enako? To sprasujem tudi zato, ker sem brala da so prav te tri stvari, ki imam povisane tudi v nosecnosti rahlo zvisane in me zanima ali je to povisanje sedaj za zdravljenje z antibiotiokom ali ne?

Pocutje je dejansko vsak dan boljse, zelenega izcedka iz nosu nimam vec ampak je nazaj rumen (jemljem Sinupret ze 5dni) in tudi diham ze skoraj normalno skozi nos. Ali naj glede na obe krvi sliki zacnem z jemanjem antibiotika ali se mi stanje izboljsuje in le-ta ni potreben?

Hvala za mnenje.

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Stanko Pušenjak 29 Jan 2016

Spoštovani,
ne zaradi nosečnosti ampak tudi sicer se kolikor vem ne kompliciranega sinusitisa ne zdravi z antibiotiki. Izvidi od CRP, levkocitov in sedimentacije so skoraj nerelevantni. Levkociti so v nosečnosti normalno zvišani tja do 15, CRP vam je očitno padel sam od sebe, sedimentacija pa v nosečnosti itak nič ne pove, ker je plazma krvi že z nosečnostjo toliko spremenjena, da imate lahko skoraj kakršnokoli sedimentacijo, pa iz tega ne bi mogli sklepati na infekcijo. Uporabljajte naprej kaj za utekočinjenje izločka sinusov in nosu (hipertonična solna raztopina, sinupret ipd.), z AB pa bi jaz trenutno še počakal.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh